Week van de Internationale Student van start

Van speeddaten met buitenlandse studenten, ontbijtsessies op universiteiten tot webinars over vreemde Nederlandse gewoonten. Vandaag is de Week van de Internationale Student begonnen.
Geschreven door Nuffic

Internationale studenten worden steeds belangrijker voor het Nederlandse onderwijs. Ze dragen via de international classroom bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast leveren ze zowel tijdens als na hun studie een aanzienlijke economische bijdrage. Zo leveren studenten die na hun studie in Nederland blijven wonen en werken de schatkist jaarlijks circa 1,64 miljard euro op.

Internationale studenten

Daarom staan ze deze week in de spotlight. Door heel Nederland organiseren hogescholen, universiteiten, gemeenten en Nuffic evenementen om het belang van internationaal talent voor Nederland te laten zien. De week komt voort uit de wereldwijde International Students Day op 17 november. Veel activiteiten zijn georganiseerd door de international offices van de onderwijsinstellingen, samen met studieverenigingen.

Eten verbroedert

Het thema van de week is ‘Food brings people together.’ Dat komt dan ook terug in verschillende evenementen. Zo organiseert de Hanzehogeschool Groningen op donderdag 15 november een Dutch Breakfast for International Students. Ruim 200 studenten uit 59 verschillende landen ontmoeten elkaar, genieten van een lekker ontbijtje, maken nieuwe vrienden en leren meer over andere culturen én de Nederlandse cultuur. Bij het Instituut voor Marketing Management docenten van diverse partnerscholen op bezoek om masterclasses te verzorgen over het thema Internationalization at Home met onderwerpen als marketing, logistiek en toerisme.

International officers

De week trapt vandaag af in Rotterdam waar international officers van de Erasmus universiteit cupcakes uitdelen. Verder organiseert de universiteit nog onder meer een avond waar studenten hun eigen kookkunsten en culinaire achtergrond met elkaar kunnen delen en samen met de VSNU een conferentie over kwaliteit en inclusie. De Rotterdamse Hogeschool organiseert onder meer een sessie over staff mobility.

Verder in Amsterdam organiseren gemeente en onderwijsinstellingen samen op 13 november Amsterdam4Talents. Op 15 november is bij Windesheim in Zwolle een speeddate event tussen Nederlandse en internationale studenten.

Social media takeover

Het Instagram-account van de Avans Hogeschool wordt deze week overgenomen door buitenlandse studenten. In Breda vindt op 13 november in de avond een stand-up comedy plaats met Engelse komieken. De Maastricht University plaatst elke dag een interview met een internationale student.

Verder zijn er deze week een aantal Webinars voor internationale studenten. Wat te denken van een 'Crash course Dutch' of 'Top 10 weird Dutch customs'.

Meer weten? Kijk op de interactieve kaart om te zien wat er allemaal te beleven is bij jou in de buurt.