Terugblik op 25 jaar Transfer

Na 25 jaargangen verschijnt deze week de allerlaatste dubbeldikke editie van Transfer, het Nederlandse vakblad over internationalisering van het hoger onderwijs.
cover laatste Transfer wit 2.jpeg

Nuffic gaat vanaf maart online verder met het publiceren van achtergrondartikelen op het contentplatform Nuffic Actueel.

Lees Transfer online of download de PDF.

In het laatste dubbeldikke afscheidsnummer blikken redactieraadvoorzitter Leonard van der Hout, Nuffic-directeur Freddy Weima en oud-hoofdredacteur Els Heuts uitgebreid terug op een kwart eeuw Transfer. “Het blad verscheen in een periode waarin het thema internationalisering een enorme ontwikkeling doormaakte”, vertelt Weima. “Het onderwerp is in het hele onderwijs niet meer weg te denken. En wie had 25 jaar geleden gedacht dat er over internationalisering een stevig politiek debat zou plaatsvinden?” Volgens Van der Hout speelde het blad een emancipatoire rol voor onderwijsinternationaliseerders.

Naast terugblikken, wordt in de laatste Transfer ook vooruit gekeken naar de manier waarop Nuffic vanaf volgend jaar online verder gaat met het verspreiden van verdiepende achtergrondverhalen over internationalisering van het onderwijs.

Econoom en oud-directeur van Centraal Plan Bureau Coen Teulings

Coen Teulings pleit voor hogere collegegelden

Econoom en oud-directeur van Centraal Plan Bureau Coen Teulings pleit in de laatste editie van Transfer in een uitgebreid interview voor selectie aan de poort bij Nederlandse universiteiten. Ook hoopt hij op meer vrijheid voor Nederlandse universiteiten om hogere collegegelden te mogen vragen. Hij erkent dat het lastige onderwerpen zijn in Nederland. “Maar als wij dat niet mogelijk maken, zullen we geen rol kunnen spelen in de race om de beste posities in de rangorde van de Europese universiteiten”, aldus Teulings.

Special Stayrates

Ook in deze laatste editie: een speciale themabijlage over de stayrates van internationale studenten: de kans dat ze na afstuderen in Nederland blijven wonen. Het binden van internationale afgestudeerden levert de Nederlandse schatkist jaarlijks minstens € 1,64 miljard op, zo becijferde Nuffic in een groot onderzoek dat onlangs verscheen. Nuffic onderzocht hiervoor de gegevens van bijna 86.000 buitenlandse studenten die in ons land een opleiding hebben gevolgd. Weliswaar neemt het absolute aantal blijvers jaarlijks nog toe: hun percentage ten opzichte van het totaal aantal buitenlandse studenten in ons land neemt af, de instroom stijgt immers explosief.

In de 17 pagina’s tellende themabijlage komen onderzoekers van Nuffic, drie blijvers en een arbeidsmarktdeskundige aan het woord. Ook vertellen drie instellingen wat ze doen om afgestudeerden vast te houden. Verder in dit katern: de braindrain in de Kunstmatige Intelligentie en het vervolg van het actieplan Make it in the Netherlands.

Lees Transfer online of download de PDF.

60 jaar onderwijsvergelijking

10 december 2018
Elke dag werken 33 mensen bij Nuffic aan het waarderen van diploma’s van studenten en alumni vanuit de hele wereld. Dit jaar viert de afdeling onderwijsvergelijking haar 60e verjaardag.

Freddy Weima: ‘Internationaliseren hoort bij Nederland’

18 mei 2018
Het zijn roerige tijden voor internationaliseerders van ons onderwijs. In juni stuurt minister Van Engelshoven haar visiebrief naar de Tweede Kamer.

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 van 09:00 tot 17:00
Van Nelle fabriek, Rotterdam
De onderwijswereld gaat in gesprek over internationalisering.