Prijswinnaar PO-VO conferentie 2022

Op 23 september jl. vond onze po-vo conferentie plaats. Het was een spannende race tussen alle deelnemende scholen maar de eerste Nederlandse Montessori School nam de Ster in Wereldburgerschap-prijs in ontvangst. Lees snel meer over hoe zij de duurzame ontwikkelingsdoelen gebruiken in hun curriculum.

De prijs Ster in wereldburgerschap is in het leven geroepen om basisscholen die op een innovatieve manier aan wereldburgerschap in verbinding met andere vakken werken, in het zonnetje te zetten. De winnaar van de eerste editie is de Eerste Nederlandse Montessori School met hun project ‘UN-SDG’.

Aan het woord Nicoline van Ginkel, directeur van de Eerste Nederlandse Montessori School: ‘Een aantal weken zijn wij met groep 8 bezig geweest met het onderzoeken van de United Nations Sustainable Development Goals. We zijn begonnen met het kijken naar bepaalde kunstwerken en wat die werken proberen duidelijk te maken. Denk aan de plastic ‘Skyscraper Walvis’ van Studio KCA of de smeltende ijswereld in de campagne van Wereld natuur Fonds. Wat willen deze werken ons vertellen? Deze doelen werden vervolgens gepresenteerd en leerlingen gingen zelfstandig op zoek naar het verhaal achter deze voornemens. De leerlingen kregen als hoofdvraag: Wat kun je zelf doen om te helpen?’

‘Als afsluiting van het project hebben de leerlingen zelf geprobeerd om met een eigen kunstwerk aandacht te vragen voor een door hun uitgekozen doel. Met al deze kunstwerken hebben we een museum in de school opgezet en vrienden/families uitgenodigd om te komen kijken. Hiermee kregen leerlingen de kans zelf ook in actie te komen en hun stem te laten horen.’

Op het congres 'Samen duurzaam internationaliseren' op 23 september in Bunnik heeft de school een mooie boekenbon gekregen en hebben zij al boeken voor hun mediatheek uitgezocht bij de lokale boekhandel.

De Noordwijkse School eindigde op de tweede plaats met een online uitwisselingsproject ‘Pickachu meets Nijntje’.

Wil je met je school volgend jaar meedoen met de tweede editie van de prijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.