Erasmus na 2020

Publicatiedatum: 31-05-2018 15:30

Vanaf 2021 moeten 12 miljoen gebruik kunnen maken van het nieuwe Erasmusprogramma. Ook komen er meer mogelijkheden voor kansarme jongeren en mbo-studenten om internationale ervaring op te doen. 1,5 miljoen 18-jarigen mogen Europa gaan ontdekken per trein.

Dat blijkt uit het voorstel van de Europese Commissie voor de opvolger van Erasmus+. Het nieuwe programma loopt van 2021 tot 2027. Begin mei werd al bekend gemaakt dat de commissie het budget wil verdubbelen naar 30 miljard euro. Dat betekent dat er in totaal 12 miljoen mensen mee kunnen doen. Het huidige programma telt 4 miljoen deelnemers. Daarmee groeit het 30 jaar oude Erasmus+ het hardst van alle EU-programma’s.

Meer mogelijkheden voor mbo-studenten

Het nieuwe programma biedt meer mogelijkheden voor kansarmere studenten bijvoorbeeld via virtuele uitwisselingen of kortere studieperiodes in het buitenland. Ook voor mbo-studenten komen er meer mogelijkheden. Zij kunnen na 2020 ook op uitwisseling buiten Europa. Al eerder kwam uit evaluaties naar voren dat Erasmus+ deze jongeren meer kansen moet bieden.

Erasmus+ wordt Erasmus

De structuur van het programma is nagenoeg hetzelfde gebleven, net zoals de 3 zogenaamde Key Actions. Wel wordt de naam van het programma veranderd, als het aan de Europese Commissie ligt. Erasmus+ wordt weer Erasmus, net als vroeger.

De Commissie wil de samenwerking tussen Europese onderwijsinstellingen stimuleren door de introductie van nieuwe partnerschappen. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘Europese universiteiten’. Dit zijn netwerken van hogeronderwijsinstellingen uit verschillende Europese landen. De nadruk ligt op open studieprogramma’s en mobiliteit van studenten.

Per trein door Europa

Nieuw is het zogenaamde DiscoverEU-programma dat 1,5 miljoen Europese 18-jarigen de mogelijkheid biedt om door Europa te reizen met de trein. De Commissie wil daar 700 miljoen euro voor uittrekken.

De Europese Commissie komt met haar voorstel voor de opvolger van Erasmus+ tegemoet aan het verzoek van de Europese Raad van december 2017 om mobiliteit en uitwisseling te van jongeren te intensiveren. De publicatie van het voorstel is het startschot voor de onderhandelingen met het Europees Parlement en de Europese Raad over de toekomst van Erasmus.

Publicatie Europese Commissie:Establishing Erasmus: education, training, youth and sport 

Laatste wijziging: 31-05-2018 15:36