Scholieren debatteren met Frans Timmermans over Europa

Publicatiedatum: 27-06-2017 09:45

80 leerlingen van middelbare scholen uit Nederland, Duitsland, Turkije en Polen debatteren op 27 juni 2017 met Frans Timmermans van de Europese Commissie over de toekomst van Europa. Het debat met als thema ‘Jeugd verbindt Europa’ is via een livestream te volgen.

Het evenement vindt plaats op het Libanon Lyceum in Rotterdam en maakt deel uit van het internationale uitwisselingsprogramma ‘Made in Europe’, dat via Erasmus+ is opgezet. 

Made in Europe

De afgelopen twee jaar gingen leerlingen tussen 15 en 18 jaar op zoek naar hun gemeenschappelijk Europees erfgoed en gedeelde waarden in projectlessen over kunst, wetenschappen, sport en Byzantijnse invloed op Europa. De deelnemers kwamen uit Rotterdam, het Poolse Gliwice , Budapest, München en Istanbul.

Regelmatig communiceerden zij met elkaar via e-mail, Skype, Facetime, Facebook, e-Twinning en de speciale website die door leerlingen van het Libanon Lyceum werd ontworpen. Leerlingen en docenten kregen ook de kans om elkaar echt te ontmoeten op internationale bijeenkomsten en tijdens uitwisselingsweken, en door in het buitenland workshops en projectlessen te volgen en te geven.

Uitwisselingsweek en Dialoog 

De leerlingen in Rotterdam hebben het essay ‘Broederschap’ van Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, als uitgangspunt genomen. Het leidmotief 'Vertellen, Verbinden en Verheffen’ is toegepast in verschillende lessen over Europees burgerschap en Europese bewustwording. Tijdens de uitwisselingsweek van 26 tot en met 30 juni vinden verschillende workshops, activiteiten en excursies plaats die met het thema van het project en het essay van Timmermans verbonden zijn.

De Citizens’ Dialogue vindt plaats op 27 juni van 19.30 tot 21.00 uur in de aula van het Libanon Lyceum in Rotterdam. Voorafgaand aan de dialoog worden de resultaten van de workshops door de leerlingen in de hal tentoongesteld. De dialoog wordt geleid door Eric Corton.

Het hoofdthema is ‘Jeugd verbindt Europa’. De deelonderwerpen zijn:

  •  erfgoed en nalatenschap
  •  waarden en verworvenheden
  •  regels en de Europese markt
  •  grenzen en beperkingen
  •  uitdagingen en taken
  •  toekomst en dromen

Het debat kun je ook online volgen op de Facebookpagina van Frans Timmermans of via een livestream-verbinding op het YouTube-kanaal van de Europese Commissie. 

 

Laatste wijziging: 17-10-2017 16:03