Recordaantal studenten naar buitenland

Publicatiedatum: 12-02-2017 23:00

Steeds meer studenten doen een studie of stage in het buitenland. 24 procent van de studenten die in 2013-2014 afstudeerden, heeft een buitenlandse studie-ervaring op zak. Dat is een recordaantal, blijkt uit een analyse van EP-Nuffic.

De populairste bestemmingen zijn onze buurlanden, Spanje en de Verenigde Staten. Van de studenten die in 2013-2014 afstudeerden, ging 24% voor een korte uitwisseling of stage over de grens. Ze blijven dan ingeschreven staan aan een Nederlandse hogeschool of universiteit en halen in het buitenland extra studiepunten. Een jaar eerder was dat nog 22%.

“Het is mooi dat er weer méér studenten naar het buitenland zijn gegaan, maar wat ons betreft mag dat aantal nog flink groeien”, zegt Nilay Avar die namens WilWeg, een initiatief van EP-Nuffic, een buitenlandse studie-ervaring promoot.

Verdubbeling Erasmusstudenten

Bijna de helft van de studenten met buitenlandervaring maakt gebruik van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport dat dit jaar zijn 30-jarige bestaan viert. Het aantal Nederlandse studenten dat gebruikt maakt van Erasmus+ is in de afgelopen 10 jaar ruim verdubbeld. Van bijna 6.000 in 2006, naar ruim 12.000 in 2016. Daarmee is Erasmus+ het belangrijkste programma voor studenten die over de grens studeren of stage lopen.

Volledige studie

Uit de nieuwe analyse van EP-Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs die cijfers over studentenmobiliteit bijhoudt en analyseert, blijkt dat bijna 13.700 studenten uit Nederland een volledige bachelor- of masterstudie in het buitenland volgen. Dat is 2% van alle studenten in Nederland. Het Europese gemiddelde is 3,3%.

Meeneembare studiefinanciering

Sinds 2007 kunnen studenten hun Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland, mits de studie van voldoende kwaliteit is. In 2015-2016 maakte twee derde van de buitenlandgangers daar gebruik van. Een verdere flexibilisering en verruiming van het collegekrediet en studievoorschot, zoals recent bepleit door studentenorganisaties ISO, LSVb en NWS, kan bijdragen aan een verdere stijging.

Buitenlandervaring is uniek

Kim de Gruijter is een van de studenten die naar het buitenland vertrok. Ze liep stage in Finland. “Ik raad iedereen aan deze mogelijkheid aan te grijpen. Dat je een andere cultuur leert kennen, was voor mij al reden genoeg. Daarnaast levert het je ook een internationaal netwerk op en vrienden voor het leven. Dat maakt een buitenlandervaring tot iets unieks.”

Volgens Nilay Avar van WilWeg vragen steeds meer werkgevers om vaardigheden die studenten in het buitenland kunnen opdoen. “Met een studie of stage in het buitenland op je cv heb je al snel een streepje voor.”

Lees de analyse van de uitgaande studentenmobiliteit en bekijk de interactieve dashboards voor meer cijfers over studenten die een volledige studie of een uitwisseling of stage doen.

Outgoing student mobility in Dutch higher education 2015-2016 (873 kB)  

Lees ook onze eerdere analyse over drempels bij uitgaande studentenmobiliteit.

Notitie uitgaande studentenmobiliteit(786 kB)

Laatste wijziging: 23-11-2017 09:55