Orkaan Irma als leerzame casus

Publicatiedatum: 17-04-2018 10:00

Wat kan en moet je doen als een ramp zich voltrekt in het buitenland en een aantal studenten van jouw instelling verblijven daar? Aan de hand van orkaan Irma op Sint-Maarten gaf Marius Bremmer van de Hanzehogeschool op de 25ste Cospa-dag op 12 april een workshop. “De eerste dagen was er geen enkel contact mogelijk”.

Internationalisering en veiligheid is al jaren een belangrijk thema op de Cospa-dag, de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor coördinatoren van buitenlandse stages. De orkaan Irma die op 6 september 2017 met een verwoestende kracht over Sint-Maarten raasde, bleek een interessante casus.

14 studenten van de Hanzehogeschool waren net die week aan hun stage begonnen. Hun eerste opdracht was om alle spullen in dozen en vuilniszakken te pakken want dat er een flinke orkaan aankwam, was wel duidelijk.

WhatsApp groepen

“Ondanks de waarschuwing weet je van vooraf niet hoe erg het wordt”, vertelt Marius Bremmer van Bureau Buitenland Stages. ”We dachten aanvankelijk dat de studenten misschien noodhulp konden gaan verlenen. Maar al snel werd duidelijk dat het niet veilig was. Ook vanwege alle plunderingen. Ze moesten daar weg.”

Er werd een crisisteam opgericht dat bestond uit Bureau Buitenland Stages en de managers van de schools. “Het is belangrijk dat je op één lijn zit. Het kan niet zo zijn dat de ene school vindt dat de studenten kunnen blijven en de ander wil ze terughalen”. Er werden 2 WhatsApp groepen aangemaakt: een voor de zeer ongeruste ouders en een voor de studenten.

Uitgebreid netwerk

Het eerste contact met Sint-Maarten was pas op een paar dagen later mogelijk. “Op vrijdagmiddag was het een student gelukt om een militair aan te klampen met een satelliettelefoon. Beetje bij beetje hoorden we wat meer van de studenten”, aldus Bremmer. De 14 studenten waren verspreid over het eiland. “Gelukkig kennen we Sint-Maarten goed, hebben er een uitgebreid netwerk dus de studenten konden bij ons hun verhaal kwijt.“

Bureau Buitenland Stages hield nauw contact met de studenten, de ouders, de betrokken schools, het bestuur, het ministerie en de vertegenwoordiging van Nederland op het eiland.    

Geëvacueerd

Een week na de orkaan werden de studenten geëvacueerd naar Curaçao met een militair vliegtuig. Koffers mochten niet mee. 2 Duitse studenten fysiotherapie werden niet toegelaten tot het Herculesvliegtuig omdat ze geen Nederlands paspoort hadden. Dat ze stonden ingeschreven aan de Hanzehogeschool maakte niet uit. “Dat was beschamend”, zegt Bremmer. Een Frans militair vliegtuig evacueerde hen naar Martinique. 

Met de studenten werd overlegd of ze terug wilden naar Nederland of wilden blijven om elders in de regio een stage te doen. De helft koos ervoor om te blijven. Dat betekende dat er vervangende stages en huisvesting moesten  worden geregeld. “Het was een hele hectische periode”, zegt Bremmer. “Het is belangrijk dat je je dan volledig vrij kunt maken.” Een student bouwkunde bleef en kon direct aan de slag met het opstellen van schaderapporten.

Leerzame buitenlandervaring

De studenten die terugkeerden, gingen elders stage lopen of stelden hun stage uit. Een aantal ging een half jaar later alsnog naar Sint-Maarten. “We hebben afgesproken dat de studievoortgang niet onder de ramp zou lijden. En dit was natuurlijk een van de meest leerzame buitenlandervaringen.”  

Cospa-netwerk

Cospa (Coordinating Office for Student Placement Abroad) is een netwerk van stagecoördinatoren en medewerkers bureaus buitenland van Nederlandse hogeronderwijsinstellingen. In 25 jaar is de Cospa-dag uitgegroeid tot een evenement voor ruim 120 deelnemers uit het hoger onderwijs en - sinds 2017 - het mbo.

Laatste wijziging: 17-04-2018 07:56