Nuffic News

'Geen student zo mobiel als de Duitse'

Sinds het begin van het Bolognaproces in 1999 zijn er bijna drie keer zoveel Duitse studenten in het buitenland gaan studeren. Nu zijn het er een kleine 140.000. In geen enkel land met een vergelijkbaar aantal studenten is de mobiliteit zo groot, aldus het Duitse ministerie van Onderwijs. De landelijke studentenbond is echter sceptisch.

Lees verder...

RUG opent branch campus in China

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China. In samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vestigt de RUG zich vanaf 2016 in de stad Yantai, provincie Shandong op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus.

Lees verder...

Nu in Transfer: internationaliseren van 4 tot 24 jaar

Nu in Transfer: internationaliseren van 4 tot 24 jaar

Internationalisering van basisonderwijs tot universiteit stimuleren, dat is de doelstelling van de gefuseerde organisatie EP-Nuffic. Hoe zorg je ervoor dat de universiteiten en hogescholen doorgaan waar middelbare scholen stoppen met internationaliseren? Transfer ging op onderzoek uit. En stuitte op inspirerende best practices.

Lees verder...

Leeftijdsgrens vervalt bij bepalen ziektekostenverzekering

Buitenlandse studenten die 30 jaar of ouder zijn komen niet meer in aanmerking voor een Nederlandse basiszorgverzekering. Voor studenten onder de 30 jaar was dat al zo, dus voor hen verandert er niets. Alleen studenten die een bijbaan hebben of een betaalde stage doen in Nederland, vallen wel onder de basiszorgverzekering.

Lees verder...

‘Nieuwkomerstaks’ België treft ook studenten

Studenten van buiten Europa die in België willen studeren moeten sinds 5 maart een zogeheten nieuwkomerstaks van 160 euro betalen. De maatregel geldt ook voor beursstudenten uit ontwikkelingslanden die zo’n bedrag nauwelijks kunnen opbrengen.

Lees verder...

Volg Onderwijsvergelijking op Twitter

Voortaan kunt u de experts van EP-Nuffic op gebied van diplomawaardering volgen via het Twitter-account @ENICNARIC_NL.

Lees verder...

Save the date: buddydag op 3 juni

Op 3 juni vindt aan Hogeschool Windesheim in Zwolle de tweede nationale buddydag plaats. Noteer de datum alvast in uw agenda!

Lees verder...

Amsterdams protest inspireert Londense studenten

In Londen hebben zo’n veertig studenten de London School of Economics bezet. Ze eisen vrij toegankelijk onderwijs voor binnen- en buitenlandse studenten. Ze hebben zich laten inspireren door de protesten in het Maagdenhuis in Amsterdam.

Lees verder...

EP-Nuffic Jaarcongres 2015: verslag en foto's

Het eerste EP-Nuffic Jaarcongres, op 12 maart 2015 in de Fokker Terminal in Den Haag, was met 450 deelnemers uit alle onderwijssectoren een groot succes.

Lees verder...

Ook in VK meer kans op baan na mobiliteit

Afgestudeerden met buitenlandervaring vinden vaker binnen zes maanden werk en verdienen gemiddeld net iets meer dan anderen. Dat komt naar voren uit een analyse in het kader van Go International, het programma bedoeld om meer Britse studenten de grens over te krijgen.

Lees verder...

Winnaars Orange Carpet Awards 2015

Winnaars Orange Carpet Awards 2015

Met de Orange Carpet Awards vestigt EP-Nuffic de aandacht op bijzondere initiatieven op het gebied van internationalisering in het onderwijs. Dit jaar werden voor het eerst niet één, maar vier Awards uitgereikt: voor elke onderwijssector één.

Lees verder...

Jaarcongres 2015: samen werken aan internationalisering

Jaarcongres 2015: samen werken aan internationalisering

“Sla de handen ineen. Ga niet ieder voor zich, maar samen aan de slag om doorlopende leerlijnen te vormen. Ga samen naar het buitenland.” Dat was de oproep die staatssecretaris Dekker van Onderwijs deed bij de opening van het EP-Nuffic Jaarcongres 2015 in Den Haag. En dat was precies wat de 450 aanwezige vertegenwoordigers uit alle onderwijssectoren de rest van de dag deden: de handen ineen slaan.

Lees verder...

Nederlandse jongeren te weinig naar buitenland

Nederlandse scholieren en studenten gaan minder vaak naar het buitenland dan hun Europese leeftijdsgenoten. Uit onderzoek van ResearchNed blijkt dat veel jongeren in Nederland liever bij hun ouders blijven dan het avontuur en de ervaring in het buitenland opzoeken.

Lees verder...

Afrikaanse universiteiten vormen alliantie

Vijftien universiteiten uit acht landen in Afrika gaan samenwerken in de African Research Universities Alliance (ARUA). Dat maakten zij op 10 maart bekend tijdens een top over hoger onderwijs in Afrika. Hun belangrijkste doel is om onderzoek in dit werelddeel te verbeteren.

Lees verder...

Meld u aan voor jaarlijkse Cospa-dag op 16 april

De jaarlijkse Cospa-dag voor coördinatoren van internationale stages vindt plaats op donderdag 16 april 2015 in Utrecht. Tijdens deze netwerkbijeenkomst draait het vooral om het delen van kennis.

Lees verder...

Europa Expresse: het tweede leven van Intensive Programmes

Werkt u aan een subsidieaanvraag voor een Strategic Partnership, Knowledge Alliance of sportproject binnen Erasmus+? Lees de nieuwe Europa Expresse voor inspiratie en tips.

Lees verder...

Doorstart Bologna-expertgroep

tags Expertise

Na een pauze van één jaar maakt het nationale team van Bologna-experts een doorstart. Het team gaat voorlichting en trainingen geven over het juiste gebruik van ‘Bologna Tools’, zoals het Diplomasupplement, de ECTS Users’ Guide en de ECTS Grading Table.

Lees verder...

Chinese onderwijsdelegatie bezoekt Nederland

Deze week bezoekt een zware onderwijsdelegatie uit de Chinese provincie Jiangsu Nederland om kennis te nemen van het Nederlandse onderwijssysteem. De delegatie staat onder leiding van dr. Zhu Weiguo, directeur-generaal van het provinciale ministerie van Onderwijs.

Lees verder...

Pathfinder vernieuwd en uitgebreid

Pathfinder vernieuwd en uitgebreid

Er is een nieuwe versie van Pathfinder beschikbaar, die technisch en inhoudelijk nog beter is dan zijn voorganger. Instellingen die de applicatie al op hun website hadden ingebouwd, hoeven niets te doen. Voor instellingen die er nog geen gebruik van maken, is dit hét moment om in te stappen.

Lees verder...

Japanners hebben geen werkvergunning meer nodig

Japanners hebben geen tewerkstellingsvergunning meer nodig om in Nederland te werken. Dat heeft de Raad van State bepaald. Japanse onderzoekers en studenten kunnen daardoor gemakkelijker in Nederland aan de slag.

Lees verder...

Laatste wijziging: 23-05-2012 16:17