Nederlandse studenten verspreiden zich over de wereld

Publicatiedatum: 19-07-2017 06:00

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de eerste Nederlandse student naar het buitenland ging met meeneembare studiefinanciering. Met die regeling kunnen Nederlandse studenten een volledige bachelor of master volgen in het buitenland. Zij kunnen in veel gevallen gewoon studiefinanciering ontvangen of behouden. Ruim 10.000 studenten, ongeveer twee derde van alle Nederlanders die in het buitenland studeren, maken daar inmiddels jaarlijks gebruik van.

1.300 universiteiten in 86 landen

In de afgelopen 10 jaar namen 75.634 Nederlandse studenten hun studiefinanciering mee naar 1.300 universiteiten in 86 landen. Ze volgden samen 5.750 studieprogramma’s. Het populairst zijn studies in noordwest Europa en de VS. Veruit het merendeel van de studenten die hun studiefinanciering meenemen over de grens studeert bij onze zuiderburen. Zij volgen daar voornamelijk studies als diergeneeskunde, geneeskunde en psychologie. Maar ook gaan veel studenten verder weg, bijvoorbeeld naar Brazilië, Australië en Japan. In het hoger onderwijs gaat 2% voor een volledige studie naar het buitenland. Bijna een kwart (24%) van de studenten gaat voor een kortere periode de grens over voor studie of stage.

Aanvragen meeneembare studiefinanciering

Studenten vragen de meeneembare studiefinanciering aan op de website van DUO. Voor studiefinanciering voor een volledige studie in het buitenland gelden dezelfde eisen als voor studiefinanciering in Nederland, plus nog een aantal extra voorwaarden. Deze hebben met name betrekking op het feit dat de student in voldoende mate een band met Nederland moet hebben en de kwaliteit van de opleiding die de student wil gaan volgen. Nuffic adviseert DUO over de kwaliteit en het niveau van buitenlandse hbo- en universitaire opleidingen en promoot de regeling via WilWeg.nl.

Destination countries

Landen en universiteiten waar studenten een studie doen (2015-2016) met meeneembare studiefinanciering.

Meer informatie

Bekijk ook de dashboards met informatie over:
  Hoeveel studenten er naar het buitenland gaan voor een volledige studie;
 Hoeveel studenten gaan er naar het buitenland voor een deel van hun studie.

Nuffic bracht in februari het persbericht ‘Recordaantal studenten naar buitenland’ uit.

 

Laatste wijziging: 28-11-2017 10:26