Internationalisering boost voor verbeteren skills

Publicatiedatum: 17-03-2017 10:30

Jongeren ontwikkelen vaardigheden in een omgeving waar grenzen steeds meer vervagen. Daarom willen WorldSkills Netherlands en EP-Nuffic ervoor zorgen dat mbo-studenten meer internationale ervaring opdoen tijdens hun opleiding. Juist die internationale leeromgeving levert een extra uitdaging om het vak te leren.

Om dit te ondersteunen bekrachtigen EP-Nuffic en WorldSkills Netherlands op 17 maart 2017 tijdens Skills The Finals hun samenwerking. De finale van deze Nederlandse Kampioenschappen vakwedstrijden vindt plaats van 16 tot en met 18 maart in de RAI in Amsterdam. 

Vakgenoten in de hele wereld

Freddy Weima, voorzitter directie EP-Nuffic: “Het is de ambitie van EP-Nuffic dat alle studenten een internationale ervaring kunnen opdoen. Dat kan op vele manieren in binnen- en buitenland. Een internationale beroepenwedstrijd is wel een heel mooi voorbeeld. Zo kunnen Nederlandse studenten zich ‘meten’ aan vakgenoten over de hele wereld en hun skills in een internationale omgeving ontwikkelen. Het is een geweldige manier om het beroepsonderwijs te promoten in een internationale setting.”

Aantrekkelijk op de arbeidsmarkt

Algemeen directeur Jos de Goey van WorldSkills Netherlands vult aan: “Via een buitenlandervaring wordt naast de vakmatige- ook de persoonlijke ontwikkeling vergroot. Studenten leren omgaan met andere culturen en communiceren in een vreemde taal. Dat zien werkgevers ook en daarom zijn mbo-studenten met een internationale ervaring aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Dat zien we nu al als bij ons elk jaar zo’n 30 mbo-jongeren aan een Europees of wereldkampioenschap beroepen hebben meegedaan. Zonder uitzondering zegt iedereen, dat ze die buitenlandervaring niet hadden willen missen.”

Speerpunten

David Hoey, CEO van WorldSkills International, is zeer verheugd over deze samenwerking. “Een van de speerpunten van WorldSkills is internationale samenwerking tussen onderwijsorganisaties en met het bedrijfsleven bevorderen via het instrument vakwedstrijden. Maar dat niet alleen. Deelnemers aan de internationale vakkampioenschappen leren naast hun deelname via hun voorbereiding, wedstrijden en uitwisselingen meer van andere culturen, talen en mensen.”

In 2017 zullen zo’n 1.200 jongeren uit 76 landen een buitenlandervaring opdoen door hun deelname aan WorldSkills, de wereldkampioenschappen beroepen, die in oktober in Adu Dhabi plaatsvindt.

 

Laatste wijziging: 16-03-2017 11:45