Inspiratieverhaal mbo: Nordwin College

Publicatiedatum: 19-11-2015 16:30

De gemeente Leeuwarden, de provincie Friesland en het Friese bedrijfsleven hebben al jaren goede contacten met China. Friese delegaties reizen er regelmatig heen. Nordwin College uit Leeuwarden sprong op deze rijdende trein. Het resultaat: voor het eerst gaan twee leerlingen een onderwijsopdracht uitvoeren in China.

Op 16 mei 2015 reizen acht Friese mbo’ers en hbo’ers naar de Chinese stad Liyang voor het project Water Lilies and Tree Tops. Nordwin College kwam in Liyang terecht via het internationale netwerk van Leeuwarden en Friesland. Ze konden meereizen met een van de delegaties en leerden zo de school kennen.

Heleen Andringa, international officer van Nordwin College, schetst het project: “Onze leerlingen gaan meewerken aan de ontwikkeling van ecotoeristische programma’s in opdracht van Garden Valley Hotel & Resort in Liyang. De Chinese stad hoopt zo aantrekkelijker te worden voor toeristen.”

Ondernemende mbo’ers

De Nederlanders leggen in Liyang de laatste hand aan het park van het luxeresort. De mbo’ers buigen zich over de praktische inrichting van het park, terwijl de hbo’ers marktonderzoek doen en een verslag schrijven. De leerlingen zullen tien dagen in Liyang verblijven. Een korte maar intensieve periode waaraan een lange voorbereiding vooraf is gegaan.

Andringa: “De docenten die wij leerden kennen in China zijn dit jaar naar Nederland gekomen voor een opleiding bij Van Hall Larenstein. Deze docenten begeleiden onze leerlingen straks in China.”

De twee mbo’ers die naar China gaan, hebben eerder stage gelopen in het buitenland en alle twee een eigen bedrijf opgezet. Waarmee Andringa maar wil zeggen: als je als mbo’er naar China reist, moet je wel lef hebben en ondernemend zijn.

De plus van samenwerken met het hbo

Nordwin College is zeer actief op het gebied van internationalisering. Ongeveer tien procent van de mbo’ers gaat voor studie of stage naar het buitenland, vooral met bestemming Noord-Amerika en Europa. Naast duurzaamheid is internationalisering een van de speerpunten van het mbo-college.

In meerdere opzichten is Water Lilies and Tree Tops een bijzonder project. Het is voor het eerst dat Nordwin College leerlingen naar China stuurt. Andringa vindt de samenwerking met de hbo-scholen bovendien zeer inspirerend. Ze hoopt dat mbo en hbo intensiever zullen samenwerken op het gebied van internationalisering.

Nordwin College ontwikkelt nu een Engelstalig programma waarmee studenten een BTEC-diploma kunnen behalen. Daarnaast neemt Nordwin College zich voor om naar Nederland komende mbo’ers via een pilot een heel jaar hier te laten verblijven.

Gat in de markt

Elk jaar komen er zo’n dertig leerlingen uit het buitenland naar Nordwin College, maar Andringa verwacht dat dit aantal snel zal groeien. “De landbouwsector is zó internationaal”, zegt ze.

Ook voor de uitgaande studenten verwacht ze groei. “Toen wij in 2014 in China waren, liet het bedrijfsleven ons weten dolgraag stagiairs van mbo-4 te ontvangen. In China kent men geen mbo, bijna iedereen gaat naar de universiteit terwijl er behoefte is aan praktisch onderwijs. In dat gat springen wij nu.”

Meer informatie over de internationalisering in het mbo

Laatste wijziging: 08-12-2015 16:55