Diplomawaardering inburgeraars nu digitaal

Publicatiedatum: 14-02-2017 10:00

De procedure voor het aanvragen van een diplomawaardering voor inburgeraars is vanaf 15 februari 2017 volledig digitaal. Dat is te danken aan een webapplicatie die EP-Nuffic en SBB hebben gelanceerd. Het samenstellen van papieren dossiers behoort daarmee tot het verleden.

De applicatie is toegankelijk via de vernieuwde website van Internationale Diplomawaardering (IDW). Aavragers kunnen alle benodigde documenten uploaden. Ook de diplomawaardering ontvangen zij digitaal.

Iedereen die vanaf 1 januari 2015 inburgeringsplichtig is kan in het kader van de inburgeringsmodule Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gratis een diplomawaardering aanvragen. De diplomawaarderingen worden uitgevoerd door EP-Nuffic en SBB, die samen de structuur Internationale Diplomawaardering (IDW) vormen.

Vluchtelingen zonder onderwijsdocumenten

Via de ONA-applicatie kunnen ook inburgeraars die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en niet (meer) over onderwijsdocumenten beschikken een aanvraag indienen. Zij ontvangen dan een Indicatie Onderwijsniveau. Hierin wordt vermeld welk niveau in Nederlandse termen de gevolgde opleiding vertegenwoordigt.

Ook als in het land van herkomst wel onderwijs is gevolgd, maar geen diploma is behaald, is het mogelijk een waardering aan te vragen. Men ontvangt dan een Opleidingswaardering.

Meer dan 2.000 aanvragen uit Syrië

In 2016 waardeerden EP-Nuffic en SBB ruim 2.500 onderwijsdocumenten van vluchtelingen uit de landen Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran en Syrië in het kader van de inburgeringsmodule ONA. Koploper was Syrië met 2.135 diplomawaarderingen.

Laatste wijziging: 13-02-2017 19:25