Campagne 'The future you' van start voor mbo

Publicatiedatum: 14-11-2017 10:00

Wie kunnen studenten beter enthousiast maken en tips geven voor een stage in het buitenland dan ervaren medestudenten? Daarom ging vorige week ‘The future you’-campagne van start. Het doel: WilWeg-ambassadeurs werven op alle mbo-scholen.

Spannend vond ze het wel, schrijft Anne Leeuw over haar stage als tandartsassistente in Barcelona. “Het was de eerste keer dat ik voor een lange tijd zonder mijn ouders wegging. En dan ook nog eens alleen, zonder vriendinnen of klasgenootjes.” Bovendien sprak ze voor vertrek geen woord Spaans.

Achteraf noemt ze het ‘een ervaring om nooit te vergeten’. “Ik merkte dat ik erg zelfstandig ben geworden in die 3 maanden, en ook ondernemender. Ik heb beter met geld leren omgaan en heb geleerd dat een begroting maken goed van pas kan komen. Het is dus goed voor je ontwikkeling. Maar het allerleukste is natuurlijk het prachtige land waar je terechtkomt.”

Succesvolle pilot

Anne Leeuw is een van de 11 WilWeg-ambassadeurs die het afgelopen schooljaar hun ervaringen deelden met andere studenten. Aan de hand van praktische tips, enthousiaste verhalen en filmpjes hielpen zij hun medestudenten een stapje verder tijdens de voorbereiding van een buitenlandstage. De ambassadeurs gaven presentaties in de klas en tijdens evenementen en ze spraken met talloze studiegenoten.

De pilot op 5 scholen bleek een groot succes. “Het is geweldig om te zien wat hun impact was”, zegt Roosmarijn Dam, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) die samen met Nuffic de campagne organiseert. “De ambassadeurs vonden het fijn om zorgen weg te nemen en drempels te verlagen. Daarnaast ontwikkelden ze op deze manier hun presentatievaardigheden, en hun netwerk werd vergroot.”

Promotie- en informatiepakket

Op basis van de ervaringen is een promotie- en informatiepakket ontwikkeld, vertelt Danielle Vogelaar, projectleider mbo bij Nuffic. Alle mbo-scholen ontvangen die. Het is de bedoeling dat ze daarmee ambassadeurs gaan werven en begeleiden. De JOB en Nuffic ondersteunen de scholen daarbij. Voor de ambassadeurs bieden zij een platform en organiseren zij bijeenkomsten, zoals op 8 december tijdens de StudieBeurs West in Ahoy. Vogelaar: “Daarbij draait het om ontmoeting, fun en van elkaar leren.”

De ambitie is dat er dit schooljaar op elke mbo-school minimaal 2 WilWeg-ambassadeurs actief zijn. Van alle mbo-studenten doet 7% buitenlandervaring op tijdens de studie. Als het aan Vogelaar ligt, wordt dat veel meer. “Juist in het beroepsonderwijs is zo’n ervaring waardevol. De arbeidsmarkt vraagt daar ook steeds meer om. Wij willen mbo-studenten betere kansen bieden voor de toekomst.”

Laatste wijziging: 14-11-2017 08:02