40.000 leerlingen enthousiast gemaakt voor Duits

Publicatiedatum: 14-03-2017 09:30

In 5 jaar tijd reed de knaloranje Mach-mit-Mobil langs meer dan 430 scholen in Nederland om leerlingen en studenten te enthousiasmeren voor het vak Duits. Het Cals College in Nieuwegein was de allereerste school die 2 taalassistenten uit Duitsland op bezoek kreeg.

De Mach-mit-Mobil rijdt vanuit het Goethe-Institut Rotterdam naar basisscholen, middelbare scholen, roc’s en hogescholen in het hele land. Achter het stuur zitten twee jonge taalassistenten uit Duitsland, die het vak Duits op creatieve wijze benaderen. 

Mach mit Mobil

Isabelle Burghart, nu docente Duits aan het Cals College, werkte eerst als taalassistent voor Mach-mit-Mobil. “Het programma werkt goed. De opzet is goed”, zegt zij. De taalassistenten van de Mach-mit-Mobil organiseren ter plekke spelletjes en andere leuke activiteiten voor de Duitse les. De scholieren of studenten doen mee, ontdekken, testen en verbeteren hun taalkennis en raken daardoor enthousiast om zelf aan de slag te gaan met de Duitse taal.

Wedstrijd

Het programma wordt in afspraak met de docent vormgegeven. Waarom het zo goed werkt? Burghart: “Je bent echt bezig met de leerlingen. Je werkt niet alleen uit een boek.” De taalassistenten van de Mach-mit-Mobil spreken alleen Duits. “Mijn leerlingen uit de 2e klas kunnen de taalassistenten volgen. Ze zijn niet bang om Duits te spreken. Ze krijgen daardoor zelfvertrouwen.”

Burghart merkt dat er in de afgelopen jaren meer onderwerpen zijn bijgekomen. “Maar sommige onderdelen blijven populair, zoals het proeven van Duitse drankjes en eten, of raden wat wel of geen Duitse uitvindingen zijn. Dat wedstrijdelement werkt goed.”

Hoogtepunten en uitdagingen

Volgens taalassistent Julian Ide van het Goethe-Institut was het in de beginjaren vooral lastig om de Mach-mit-Mobil onder de aandacht te brengen van de scholen. “Nu is de vraag groter dan het aanbod. We zijn volgeboekt tot de zomer.”

Vorig jaar volgden de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland, Bert Koenders en Frank-Walter Steinmeier, een lesprogramma van de Mach-mit-Mobil. Ook memorabel, aldus Ide.

Uitdagingen zijn er ook. Om elk jaar goede taalassistenten te vinden, bijvoorbeeld. Stefanie Lührs, project officer bij EP-Nuffic: “Als taalassistent heb je geen vaste werkplek. Elke school is anders, qua niveau en sfeer. Bovendien moet je als taalassistent ook pr-talent hebben, in staat zijn om in korte tijd leerlingen te enhousiasmeren. Flexibiliteit is nodig.”

In vijf jaar tijd is de knaloranje BMW langs meer dan 430 scholen gereden. In totaal haakten 40.000 leerlingen aan. Ide: “Vanaf 2014 zijn er meer scholieren die Duits als eindexamenvak kiezen. We hopen dat we met de Mach-mit-Mobil een ander beeld van Duitsland hebben geschetst. Dat we hebben getoond dat het vak Duits meer is dan alleen umlauts en naamvallen. Hopelijk heeft dat meegespeeld in hun keuze.”

Actiegroep Duits

De Mach-mit-Mobil is een initiatief van de Actiegroep Duits: de Duitse ambassade in Nederland, het Goethe-Institut, het Duitsland Instituut en de Duits-Nederlandse Handelskamer. EP-Nuffic is een van de sponsors. Zij maken zich samen sterk voor de Duitse taal.

 

Laatste wijziging: 14-03-2017 09:22