Nieuwe visa tonen voorwaarden voor studeren in het Verenigd Koninkrijk na Brexit

De onderwijsband tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk is innig, maar staat als gevolg van de Brexit onder druk. Voor studenten brengt dat een aantal veranderingen met zich mee.
Vlag van VK in Londen

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland werken al eeuwenlang samen op het gebied van onderwijs en onderzoek. Christiaan Huygens leerde wiskunde van de Engelse wiskundige John Pell. De vele ontdekkingen van Antoni van Leeuwenhoek werden bekend door zijn correspondentie met de Royal Society in Londen. En al eerder, rond 1500, gaf de bekende Nederlandse filosoof Erasmus les op de universiteit van Oxford.

Samenwerking met het Verenigd Koninkrijk

De relatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk is tot op de dag van vandaag innig. De mobiliteit tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk is in beide richtingen groot. Dat geeft veel studenten de mogelijkheid ervaring over de grens op te doen en zich zo verder te ontwikkelen.

Als gevolg van de Brexit zijn er veranderingen op komst. Het Verenigd Koninkrijk heeft zich teruggetrokken uit het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+. De Britten hebben ervoor gekozen om een eigen mobiliteitsprogramma te lanceren: het Turing-programma. Dit programma is echter alleen voor Britse studenten. Nederlandse studenten kunnen het volgende verwachten.

Turing-programma

Inmiddels is er meer duidelijkheid over het Turing-programma. Dit programma is alleen voor uitgaande mobiliteit van Britse studenten. Wil je hier meer weten? Bekijk de website turing-scheme.org.uk.

Kort verblijf gaat relatief makkelijk

Studenten die willen gaan studeren in het Verenigd Koninkrijk en korter blijven dan 6 maanden hebben geen studievisum nodig. Zij kunnen gebruikmaken van het nieuwe visitor visa. Dit hoeft niet vooraf aangevraagd te worden, dat kan bij aankomst. Lees meer over het visitor visa op de website van de Britse overheid.

Erasmus+

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich teruggetrokken uit het programma Erasmus+. Toch is het onder sommige voorwaarden nog mogelijk om als student via Erasmus+ op uitwisseling te gaan naar het VK. Dit kan bijvoorbeeld omdat het om een uitgesteld project gaat, of via mogelijkheden in het nieuwe Erasmus+ programma. Lees meer op de website van het Nationaal Agentschap Erasmus+.

Meer eisen bij verblijf van langer dan 6 maanden

Studenten die langer dan 6 maanden blijven hebben een student visa nodig. In tegenstelling tot het visitor visa moet je dit vooraf aanvragen en komt er een stuk meer bij kijken.

Om te beginnen is het studievisum onderdeel van het points based immigratiesysteem dat het Verenigd Koninkrijk hanteert. Dit betekent dat er voldaan moet worden aan studie-eisen, financiële eisen en taaleisen. Je vindt de eisen op de website van de Britse overheid.

Een ander verschil zijn de kosten. Het studentenvisum kost £348, plus er moet een health surcharge betaald worden. Kosten: £470. Vanaf 1 januari 2022 geldt voor EU-studenten met een EHIC-kaart (European Health Insurance Card) dat zij restitutie kunnen aanvragen voor dit bedrag.

Daarnaast mag een student alleen stagelopen met het studievisum als het een integraal onderdeel is van het studieprogramma. Werken mag maximaal 20 uur per week. Een lijst van wat wel en niet mag is te lezen op de website van de Britse overheid.

Na de studie: visum voor afgestudeerden

Een ander nieuw visum is het graduate visa, dat vanaf 1 juli 2021 ingaat. Dit visum is er voor studenten die afgestudeerd zijn aan een Britse universiteit. Ze krijgen hiermee 2 jaar de tijd om in het Verenigd Koninkrijk te blijven en een baan te vinden. Voor PhD-studenten is deze termijn 3 jaar.

Studenten die binnen deze periode een baan gevonden hebben kunnen makkelijker binnen het VK blijven, door een skilled worker visa aan te vragen.

Onderzoek naar de gevolgen

Nuffic onderzoekt momenteel de gevolgen van de coronacrisis en de Brexit op mobiliteit van internationale studenten. De resultaten van dit onderzoek vind je binnenkort op onze website.

Stagelopen wordt lastiger

Om stage te lopen of te werken in het Verenigd Koninkrijk heb je het Tier 5 Government Exchange visa nodig. Met dit visum kun je tot 12 of 24 maanden in het VK werken of stagelopen.

De organisatie waar de student voor gaat werken (of stagelopen) moet een door de overheid erkende sponsor zijn. Er staan momenteel relatief weinig bedrijven op deze lijst en het is lastig om op deze lijst te komen. Dat maakt het lopen van een stage lastig.

Zorgverzekering

Voor studenten uit de EU blijft hun European Health Insurance Card (EHIC) geldig in het VK. Daarom kunnen EU-studenten een restitutie aanvragen voor de Health surcharge die zij moeten betalen. Het VK zal zelf geen EHICs meer uitgeven. Zij komen met een alternatief: de Global Health Insurance Card (GHIC).

Informatie voor studenten

Studenten kunnen alle praktische informatie terugvinden op de website van WilWeg.

Informatie voor stagecoördinatoren

Hoger onderwijs

Stagecoördinatoren en medewerkers van bureaus buitenland van Nederlandse hogeronderwijsinstellingen (en enkele Vlaamse hogeronderwijsinstellingen) kunnen zich aansluiten bij het Cospa-netwerk.

Middelbaar onderwijs

Internationaal stagecoördinatoren of personen die werken bij het Bureau Buitenland op een mbo-school kunnen zich aanmelden voor het IBPV-netwerk.

Meer nieuws over internationalisering

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.