Niet alles meer ‘normaal’ na cursus in Los Angeles

Internationalisering wordt ook steeds belangrijker in het mbo, blijkt uit Internationalisering in Beeld. Jessica Nijhuis vertelt hoe ze zichzelf beter leerde kennen in Los Angeles.
Jessica Nijhuis

Jessica Nijhuis studeerde vorig jaar af aan de mbo-opleiding Opticien Manager BBL op het Deltion College in Zwolle. Nu volgt ze de aanvullende opleiding tot contactlensspecialist. Ze ging een maand naar Los Angeles voor een cursus Engels.

Uitdaging

“Mijn vorige opleiding was niet echt een uitdaging voor me. Ik twijfelde of ik misschien van studie moest veranderen, maar toen bedacht ik me dat ik ook iets extra’s in de zomer kon gaan doen. Via Facebook kwam ik deze cursus tegen. Engels leren in Amerika, dat leek me wel wat.

Een uitdaging was het zeker. In het vliegtuig naar Los Angeles dacht ik ineens: waar ben ik aan begonnen? Ik had op het laatste moment een ander gastgezin toegewezen gekregen, met wie ik nog geen contact had gehad, dus dat was best spannend. Gelukkig kwam ik heel goed terecht; het klikte meteen.”

Mbo’ers steeds mobieler

  • Sinds 2013 stijgt het aantal mbo-studenten dat tijdens de opleiding meer dan twee weken in het buitenland is geweest. In 2016 was dat 7,6% van de afstudeerders.
  • Wel is dat sterk afhankelijk van het niveau en de sector van de opleiding.
  • De ambitie van minister van Engelshoven (OCW): 10% mobiel over 5 jaar.
  • Vormen van internationalisering in de eigen omgeving (eTwinning, internationale keuzedelen) verdienen ook aandacht om iedereen een internationale ervaring te geven.

Makkelijker contact

“Bij de cursus kende niemand elkaar, en daardoor legden we makkelijk contact: we waren er allemaal alleen. Elke dag spraken we af om na de les naar het strand te gaan of met de auto de omgeving te verkennen. Ik denk dat ik daardoor nu makkelijker contact leg, ook met Engelstalige klanten in de optiek waar ik werk.

Doordat ik in Los Angeles mensen uit veel verschillende landen heb leren kennen, kijk ik nu heel anders naar Nederlandse gewoonten. Ik zie niet meer alles als ‘normaal’, omdat ik nu heb gezien dat veel dingen in andere landen anders gaan. In Nederland eten we bijvoorbeeld veel groente en fruit; in Amerika zeggen ze al snel: ‘ach, gezond eten doen we morgen wel weer’.”

Alles zelf regelen

“Je leert jezelf echt op een andere manier kennen als je een poosje in je eentje in het buitenland bent. Ik was alleen, ik moest alles zelf regelen. Maar je krijgt ook wel weer hulp van mensen. De eerste dag werd ik naar school gebracht door mijn gastmoeder, en ze zei: je moet vanmiddag zelf maar naar huis komen. Dat lukte; na wat rondvragen op school wist ik welke bus ik moest nemen.

Mijn blik is nu meer op het buitenland gericht. Als ik klaar ben met deze opleiding, zou ik graag nog verder studeren in het buitenland of daar gaan werken, gewoon om te ontdekken wat er nog meer in de wereld is.”

Dit ervaringsverhaal en meer cijfers (ook over andere vormen van internationalisering) zijn terug te vinden in Internationalisering in Beeld

PODCAST: In gesprek met de onderzoekers achter Internationalisering in Beeld

11 februari 2019
Nufficers Mark, Anne en Laurens vertellen in deze allereerste Nuffic Podcast over Internationalisering in Beeld, het recent gepubliceerde onderzoek waar ze een jaar aan werkten.

Internationalisering in de lokale politiek

20 maart 2018
Hoe gaan lokale politici om met onderwerpen zoals globalisering, internationalisering en mondiale ontwikkelingen in hun gemeenten? En wat is de link met onderwijs?

eTwinning workshop: Collaborative projects for the future classroom

11 maart 2019 van 09:00 tot 19:30
European Schoolnet, Brussel
Ben jij als leerkracht betrokken bij eTwinning en wil je meer leren over hoe je innovatieve samenwerkingsprojecten op kan zetten? Meld je dan aan voor de tweedaagse workshop.

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 van 09:00 tot 17:00
Van Nelle fabriek, Rotterdam
De onderwijswereld gaat in gesprek over internationalisering.