Mbo-scholen klaar om studenten weer naar buitenland te sturen

Mbo-scholen staan klaar om hun studenten weer naar het buitenland te sturen. Door de coronacrisis missen studenten de kans op een waardevolle buitenlandervaring, waarin ze meer kunnen leren over zichzelf én over anderen.
Zadkine Podcast Pink Room

Dat vertellen Marloes de Vries (Zadkine) en Danielle Scholtes (Nuffic) in de podcast ‘Live vanuit de Pink Room’.

Danielle Scholtes is projectmanager mbo bij Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs. Ze vertelt dat internationaal coördinatoren op de scholen alles in werking stellen om hun studenten weer naar het buitenland te laten gaan, zodra de coronamaatregelen dat weer toelaten: “Een buitenlandervaring is uniek. Mbo-studenten worden opgeleid voor een interculturele samenleving en een internationale arbeidsmarkt. Door het buitenland op te zoeken ontdekken studenten waardevolle inzichten.”

"Studenten verwerven in Nederland weer andere vaardigheden dan in het buitenland, waar je volledig ondergedompeld bent en op eigen benen staat"

Danielle Scholtes in de podcast Pink Room

Internationalisering ook in het mbo van grote waarde

Marloes de Vries, lid van het College van Bestuur van Zadkine, bevestigt dat ze er klaar voor zijn: “Wij leiden onze studenten op in Rotterdam, een wereldstad met veel internationale verbindingen en een grote diversiteit. Vanuit onze visie willen we onze studenten meegeven dat een internationale en diverse blik van grote meerwaarde is. Studenten die een internationale ervaring opdoen worden zelfredzamer en leren omgaan met andere manieren van denken, werken en communiceren.”

Danielle Scholtes vertelt dat in eigen land ook veel mogelijk is. “Om te internationaliseren, hoef je niet per se naar het buitenland. Het kan namelijk ook in je eigen omgeving. Dit noemen we internationalisation at home. Op dit moment kunnen studenten toch een deel van de internationale vaardigheden opdoen, zonder daadwerkelijk naar het buitenland te gaan. Maar een een-op-een vervanging is het niet. Studenten verwerven in Nederland weer andere vaardigheden dan in het buitenland, waar je volledig ondergedompeld bent en op eigen benen staat.”

Om te internationaliseren, hoef je niet per se naar het buitenland. Het kan namelijk ook in je eigen omgeving. Lees hier meer over: internationalisation at home.

Coronacrisis biedt ook kansen

Nederland heeft als doel in 2023 10% van de mbo-studenten ervaring op te laten doen in het buitenland. Daar zijn we nog niet. Volgens de meest recente cijfers, die van voor de coronacrisis zijn, gaat 7,4% van de studenten naar het buitenland.

Scholtes: “Ik zie een breed scala aan voorbeelden van internationale activiteiten op mbo-scholen. Door de beperkingen van corona zijn scholen creatief in het ontwikkelen van internationalisation at home-activiteiten. Je ziet bijvoorbeeld een online techniekles door een buitenlandse gastdocent, een internationale film of foto-expositie in de klas of virtuele uitwisseling van studenten uit Europa. Als dat straks weer gecombineerd wordt met fysieke buitenlandervaringen dan gaan studenten een mooie tijd tegemoet.”

De Vries vult aan: “We houden de coronamaatregelen uiteraard nauwlettend in de gaten. Maar als het weer op een verantwoorde manier kan, dan willen we klaar staan om onze studenten die zeer waardevolle ervaring aan te kunnen bieden.”

Je kan de podcast hieronder terugkijken en via je podcast-app terugluisteren.

Nuffic gaat begin juni chatsessies organiseren voor IBPV-coördinatoren en internationaal coördinatoren, die met vragen zitten over het organiseren van stages of uitwisselingen in het buitenland in de komende periode. Meer informatie hierover volgt.