Juf Dorien brengt positiviteit in coronatijd

Leerlingen praten via eTwinning met buitenlandse scholieren
Geschreven door Jeroen Langelaar

Basisschoollerares Dorien Haaima wil haar leerlingen tijdens de ‘coronatijd’ ook leuke herinneringen meegeven. Daarom brengt ze hen via eTwinning in contact met leeftijdsgenoten uit acht verschillende Europese landen.

Today is ‘Koningsspelen’ in the Netherlands. A day filled with sport activities, originally started in 2013 by our king Willem Alexander. We started this morning with some sport activities online. We had a lot of fun!

Zomaar een post op de eTwinning-pagina van het project #togetherathome, gestart door Dorien Haaima, juf van groep 6B van de Mgr. Bekkersschool in Veendam. Het berichtje is afkomstig van een van haar leerlingen en wordt gelezen door scholieren in Georgië, Turkije, Roemenië, Portugal, Polen, Spanje, Italië en Slowakije.

Bijzonder

Het project #togetherathome begon met een vraag van juf Dorien op het partnerforum van eTwinning. “Leerlingen en docenten door heel Europa zitten in hetzelfde schuitje”, licht Dorien toe. “Allemaal zitten we thuis vanwege het coronavirus. Ik was op zoek naar een beetje positiviteit. Op het forum vroeg ik of er leraren in andere landen zijn die zouden willen meedenken. Binnen een dag had ik al contact met collega’s uit Spanje en Italië! Daarna volgden er nog meer. Heel bijzonder.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

“Allemaal zitten we thuis vanwege het coronavirus. Ik was op zoek naar een beetje positiviteit.” - Dorien Haaima, groep 6B, Mgr. Bekkersschool

Nauwelijks een week later was het project #togetherathome geboren, waarbij leerlingen uit verschillende Europese landen hun ervaringen tijdens het coronavirus met elkaar delen: schoolwerk, tips, spelletjes, muziek, wetenswaardigheden over hun land – alles is welkom. Dit wordt gedeeld via tekstberichtjes, foto’s en filmpjes. Leerlingen kunnen daar vervolgens weer op reageren.

Dorien vindt het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd bekend raken met vreemde talen. Toch is dat niet haar enige doel. “Ik wil dat ze later niet alleen terugkijken op de coronatijd als drama en ellende, maar dat het óók de periode was waarin ze in contact kwamen met buitenlandse leeftijdsgenootjes. Als je wilt dat kinderen leren, moet je ze nieuwsgierig maken. Begin over andere landen en kinderen zijn enthousiast. Dat ze bij dit project ook hun Engels aanscherpen, is mooi meegenomen.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

“Op deze manier leer ik veel Engels, te schrijven en te praten. Ik hoop dat we na de coronatijd hiermee doorgaan.” - Lars Kolodziej, groep 6B, Mgr. Bekkersschool

Live videoverbinding

Dorien lijkt in haar opzet te slagen, getuige de reacties van haar leerlingen. “Ik vind het heel leuk om mee te doen met het eTwinning-project”, vertelt Lars Kolodziej uit groep 6B. “Op deze manier leer ik veel Engels, te schrijven en te praten. Het is ook leuk om de foto’s en filmpjes van de andere kinderen te zien. Ik hoop dat we na de coronatijd hiermee door kunnen blijven gaan.”

Dorien raadt leerkrachten die iets vergelijkbaars willen opzetten aan het partnerforum van eTwinning te bezoeken. “Plaats gewoon een berichtje, er wordt altijd wel gereageerd.” Zelf hoopt ze tegen de zomervakantie op een leuke afsluiter. “Ik zou het heel gaaf vinden om te eindigen met een live videoverbinding tussen klassen uit verschillende landen. Dat heb ik bij een vorige school al eens gedaan en dat is zó ontzettend leuk. Dat zijn momenten die kinderen nooit zullen vergeten.”

Aan de slag met eTwinning

De online community eTwinning is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. .

Meer over eTwinning