International Students’ Day in perspectief
In de derde week van november viert het onderwijs elk jaar The Week of the International Student. Daarin ondersteund door Nuffic. Een week vol met activiteiten aan universiteiten, hogescholen en mbo-scholen. Wandelingen, workshops en webinars. Om het belang van het opdoen van internationale vaardigheden en ervaring te onderstrepen. Te leren verder te kijken dan je eigen, soms kleine wereld.
Onderdeel van deze week is traditiegetrouw de International Students’ Day oftewel de Internationale Dag van de Student. Eigenlijk is het andersom. De Week of the International Student wordt georganiseerd in de week waarin 17 november valt. Inderdaad International Students’ Day.
Praag 1939
We schrijven november 1939 en staan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Althans in Nederland. Duitsland heeft het Rijnland al bezet en is Polen binnen gevallen. En middels de Anschluss is Oostenrijk deel geworden van het Groot-Duitse Rijk.
In het voorjaar van 1939 had nazi-Duitsland het toenmalige Tsjechoslowakije bezet. Bij demonstraties eind oktober van vooral studenten tegen de Duitse bezetter in de stad Praag werd student Jan Opletal verwond. Hij overleed enkele weken later. Jan Opletal (afbeelding postzegel) studeerde aan de medische faculteit van de Univerzita Karlova v Praze, de wereldberoemde Karelsuniversiteit.
Zijn begrafenis op 15 november werd opnieuw aangegrepen door zijn medestudenten om te demonstreren. Tegen nazi-Duitsland en het gewelddadig optreden. Daarop sloeg de bezetter hard terug. Op vrijdag 17 november werden alle Tsjechische universiteiten en hogescholen gesloten. Ruim 1200 studenten gedeporteerd naar concentratiekampen. Negen studenten en professoren werden zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. Het einde van de protesten en tegelijkertijd het begin van een lange traditie.
Londen 1941
In 1941 werd in Londen voor het eerst op 17 november International Students’ Day gevierd. Op initiatief van naar Engeland gevluchte Tsjechische studenten en intellectuelen. Om het neerslaan van de protesten, het sluiten van de universiteiten en het executeren van studenten en professoren te gedenken. Het initiatief werd ondersteund door vertegenwoordigers van een groot aantal landen, waaronder Nederland en enkele Oost-Europese landen.
Na de eerste viering in 1941 is de Internationale Dag van de Student bijna elk jaar gevierd. Aanvankelijk en zeker in het communistische deel van de wereld met een politieke insteek: de strijd tegen het fascisme naast de herdenking van vermoorde studenten.
Athene 1973
Soms herhaalt de geschiedenis zich. In november 1973 staakten studenten van de Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, de Nationale Technisch Universiteit van Athene. Als protest tegen het toenmalige kolonelsregime van Georgios Papadopoulos. De studenten verschansten zich in het gebouw van de universiteit. Bouwden zelf een zendstation en riepen op tot verzet tegen het regime. In de vroege ochtend van 17 november 1973 forceerde een tank de poort en de bezetting werd met geweld beëindigd. Zonder dat de eisen van de studenten waren ingewilligd. Veel studenten raakten ernstig gewond, sommigen voor hun leven verminkt.
Praag 1989
In 1989, op 17 november, organiseerden onafhankelijke studentenleiders een grote demonstratie in Praag. Ter gelegenheid van de 50ste International Students’ Day. Om uiting te geven aan hun ongenoegen over het beleid van de communistische partij. En meedeinend op de democratiseringsgolven in Midden- en Oost-Europa. Weken daarvoor was de Berlijnse muur gevallen. Wat begon als een vreedzame demonstratie eindigde in een bloedbad. Nog diezelfde avond besloten studenten en acteurs tot een algemene staking. Nauwelijks een maand later werd Václav Havel benoemd tot president van Tsjechoslowakije. De fluwelen revolutie was een feit.
Brussel 2009
Op 16, 17 en 18 november 2009 kwamen in Brussel over de honderd vertegenwoordigers van studentenorganisaties en studentenvakbonden uit geheel Europa bijeen. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van International Students’ Day. Onder andere op initiatief van de ESU, de European Students’ Union. Stil werd gestaan bij de geschiedenis van de studentenbeweging. En het belang van studentenorganisaties als actieve deelnemers aan het maatschappelijke debat en behartigers van studentenbelangen.
Nederland 2021
Studenten hebben altijd voorop gelopen als het gaat om politiek-maatschappelijke veranderingen, het vechten voor goed onderwijs en kansengelijkheid. Op 17 november, de Internationale Dag van de Student, en op elke andere dag van het jaar.
Anno 2021 is het vooral een dag om de diversiteit van de studentengemeenschap te vieren. En het belang van het opdoen van internationale vaardigheden en ervaringen. Het inzicht dat de wereld groter is dan je eigen school, universiteit of stad. Opdat zij zich zullen inzetten voor een betere, wie weet nieuwe wereld: Meet a New World.
Week van de International Student
Van 15 - 19 november organiseert Nuffic the Week of the International Student. Het is een week waarin de internationale student in Nederland maar ook de Nederlandse met buitenlandervaring in het zonnetje worden gezet. We bieden een Engelstalig en Nederlandstalig programma aan en inspireren we scholen en instellingen om hun eigen activiteiten op te zetten.
Thema van dit jaar is ‘meet a new world’. We ontmoeten elkaar in een nieuwe wereld waarin we moeten leren leven met de gevolgen van de coronapandemie. Tegelijkertijd gaat er een wereld voor je open als een internationale ervaring opdoet.