GNE Awards: meedoen is belangrijker dan winnen
De speech- en schrijfwedstrijd van de GNE Awards by Nuffic passen bij uitstek bij tweetalig onderwijs, vindt Luutzen van der Spek, tto-coördinator op het Driestar College in Gouda.
Ook dit jaar doen de leerlingen een gooi naar de jaarlijkse GNE Award by Nuffic, voor de beste speech of het beste betoog in het Engels. Nog niet alle kandidaten zijn bekend, maar hij ziet de belangstelling wel groeien sinds hij alle leerlingen van de bovenbouw persoonlijk een mailtje stuurt met de vraag of ze zich willen opgeven.
“Leerlingen twijfelen soms; ze denken dat ze het misschien niet kunnen. Sommigen hebben een zetje nodig, want natuurlijk is het spannend en moeten ze uit hun comfortzone. Ik zeg dan: als je iets internationaals wilt doen, grijp dan deze kans! Je kunt je ermee onderscheiden en er veel van leren. Meedoen is belangrijker dan winnen.”
“Als je iets internationaals wilt doen, grijp dan deze kans!” - Luutzen van der Spek
Persoonlijke groei
De GNE Awards sluiten mooi aan op tweetalig onderwijs, zo is zijn ervaring. “Onze leerlingen moeten in de 2e en 3e klas sowieso een speech houden in het Engels, in de aula voor een publiek, als ze meedoen met de Junior Speaking Contest. Dat is een mooie opmaat om mee te doen aan de GNE Awards. Omdat leerlingen in de bovenbouw minder tweetalige vakken hebben, is dat een extra stimulans. Bovendien gaat het bij tto niet alleen om de taal maar ook om persoonlijke ontwikkeling. Ik zie leerlingen groeien als ze opstaan en hun speech houden.”
Van der Spek, die naast tto-coördinator ook gymleraar is, regelt de inschrijving en de communicatie rondom de GNE Awards. Hij vindt het een leuk, kort evenement dat niet zo veel tijd in beslag neemt. Leerlingen die zich aanmelden, kunnen sparren met hun Engelse docent bij de voorbereiding van hun speech of het schrijven van de tekst.
Een feestje voor de school
De school organiseerde vorig jaar de voorrondes voor de GNE Awards. Helaas vonden die vanwege coronamaatregelen online plaats. Toch maakte de school er een feestje van met een corona-proof cameraopstelling, en met familie en klasgenoten die leerling Liza de Wilde aanmoedigden. Dat werd een succes: zij won de Public Speaking Award en mocht als Nederlandse afgevaardigde meedoen aan de (online) International Public Speaking Competition. “Wat me daarvan vooral is bijgebleven dat het net voelde als een buitenlandreis. Ik vond het mooi om te zien dat jongeren uit alle landen contact met elkaar maakten. De sfeer was zo positief: ze gaven elkaar complimenten voor hun speeches”, zegt hij.
Klein beginnen
Voor leraren die voor het eerst willen meedoen met de GNE Awards heeft hij een tip: “Je kunt het best klein beginnen en met een of twee leerlingen meedoen. Van daaruit kun je het verder uitbouwen. Mijn ervaring is dat je leerlingen met een persoonlijke benadering kunt enthousiasmeren om mee te doen.”
GNE Awards by Nuffic
- Meedoen? Je kunt je leerlingen inschrijven tot 14 januari 2022. De online voorrondes zijn begin maart, de finale is woensdag 30 maart 2022. Lees meer over de GNE Awards by Nuffic.
- Nog meer nieuws over internationalisering in het voortgezet onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.