Europees Talenlabel 2020: ‘Alles draait om taal!’
“Dit werkt. Dit is het gewoon!” Tot die conclusie kwam Nanja Jessen van de Stichting Lezen & Schrijven toen ze het project Taalbuddy’s twee jaar geleden voor het eerst in de praktijk meemaakte. Taalbuddy’s, in 2016 gestart op het VISTA College, koppelt oudere mbo-studenten (mbo 3 en 4) aan jongere medestudenten (mbo 1 en 2) voor begeleiding op taalgebied.
“De eerste keer zaten leerlingen me aan te staren: iemand ondersteunen? Ik?” herinnert Nanja zich. “Maar na uitleg werden ze al snel enthousiast: ik word coach! Ik kan iemand helpen! Je zag gewoon wat het met leerlingen deed, zowel het maatje als de taalbuddy. Ze wonnen aan zelfvertrouwen. En binnen de kortste keren wilden veel leerlingen Taalbuddy worden.”
Europees Talenlabel
Het project werd opgestart door docenten Judith Wolfs, Lieke Stevens en Joke Bremmers, en kreeg later ondersteuning van de Stichting Lezen & Schrijven, die het lesmateriaal ervoor ontwikkelde. Vrijdag 1 november 2019, tijdens de studiedag Levende Talen in Utrecht, werd Taalbuddy’s uitgeroepen tot winnaar van het Europees Talenlabel. Deze wedstrijd zet elk jaar nieuwe methodes in het talenonderwijs in de schijnwerpers. De prijs bedroeg een cheque van € 5.000.
Sindsdien is er veel gebeurd: er is een samenwerking met de vereniging Levende Talen, Taalbuddy’s is een officieel keuzedeel geworden, en scholen uit heel Nederland tonen interesse. Vanwege het coronavirus ligt het project op het VISTA College tijdelijk stil, maar "landelijk gaan we heel hard vooruit", aldus Judith Wolfs. Het nieuwe lesmateriaal ligt bij de drukker en sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar hebben al drie andere mbo-scholen het lespakket aangevraagd.
"Deelname aan het Europees Talenlabel leverde publiciteit en daarmee naamsbekendheid op."
Nanja Jessen
Naamsbekendheid
Judith kijkt dan ook met genoegen terug op de deelname aan het Europees Talenlabel. “Het leverde publiciteit en daarmee naamsbekendheid op. Mensen spraken ons erop aan, dat was erg leuk. Je merkt ook dat we met dit project mensen aan het denken hebben gezet.”
Tot de mensen die aan het denken werden gezet, behoorden onder meer vertegenwoordigers van de vereniging Levende Talen. “Na afloop van de prijsuitreiking werden we meteen door ze aangesproken. Vrij snel daarna zijn we om tafel gegaan en nu onderzoeken we wat we samen kunnen betekenen voor mensen met een taalachterstand.”
Minister
Ook ouders doen nieuwe inzichten op. Nanja herinnert zich een jongen op het vmbo die sterk was in taal en graag Taalbuddy wilde worden voor een medestudent. “Zijn vader, een ondernemer, reageerde aanvankelijk terughoudend. Als in: joh, wat heb je daar nou aan, je komt later toch bij mij werken. Toen heeft die jongen zijn vader uitgelegd dat je zonder taal niet goed kan inkopen, geen reclame kan maken en contracten niet begrijpt. Want alles draait om taal! Toen was zijn vader overtuigd: jongen, dat moet je echt gaan doen. Hij is meteen Taalbuddy geworden.”
Begin 2020 werd het besluit van de minister om van Taalbuddy’s een keuzedeel te maken, in de Staatscourant gepubliceerd. Een moment van trots voor degenen die de kar hebben getrokken. Nanja: “Dat was echt een gevoel van ‘yes’. Dat de minister zijn handtekening zet, en het in de Staatscourant verschijnt is toch wel supergaaf.”
“Het was soms óók een bureaucratische rompslomp hoor”, voegt Judith daar lachend aan toe. “Daarom adviseer ik andere docenten met ideeën ook: zet door. Geef niet op. Wij hadden nooit gedacht dat we het Europees Talenlabel zouden winnen, ook omdat je al snel de neiging hebt om je eigen project niet zo speciaal te vinden. Maar je vergeet hoe bijzonder het in werkelijkheid is. Blijf geloven in je eigen idee!”
"Andere docenten met ideeën adviseer ik: zet door. Geef niet op. Blijf geloven in je eigen idee!"
Judith Wolfs
Heb jij ook een innovatief taalproject ontwikkeld waar meertaligheid centraal staat? Dan maak jij dit jaar kans op het Europees Talenlabel!
Bekijk de voorwaarden en vul voor woensdag 30 september 12:00 uur het inschrijfformulier in.
Voor meer informatie over Taalbuddy’s: neem contact op met nanjajessen@lezenenschrijven.nl.