eTwinning School Label: Ato-Scholenkring zet vensters open

Online internationaliseren via eTwinning: steeds meer scholen gaan ermee aan de slag. Negen toppers kregen in maart het eTwinning School Label toegekend. Drie vertellen erover. Deel 1: Ato-Scholenkring uit Den Bosch.
Geschreven door Jeroen Langelaar
eTwinning Ato-Scholenkring

Elke school die met internationalisering aan de slag wil heeft een aanjager nodig. Bij Ato- Scholenkring was het niet verwonderlijk dat Yvonne Scherphof die rol pakte. Ze deed eindexamen in zes talen en noemt internationalisering ‘de rode draad in mijn leven’. En dus was het Yvonne die in 2012 het programma ‘Such Fun’ opzette, waarin ze buitenlandse studenten uitnodigt om Engelstalige lessen te geven van groep 1 tot en met 8.

Sindsdien is het programma uitgerold over de helft van alle Ato-scholen, zijn vele eTwinning-projecten gedaan en is internationalisering opgenomen in de strategie van de scholengemeenschap. ‘Wereldburgerschap’ staat expliciet in haar missie.

Echt contact

“We leren kinderen vanaf jonge leeftijd dat hun stad in een land ligt, en dat land in Europa. We zetten de vensters open”, aldus Yvonne (foto). “Dat gaat het beste als leerlingen echt contact maken met leeftijdsgenoten in het buitenland. Dan gaat het leven.”

Die toewijding is nu bekroond met de toekenning van het eTwinning School Label. Dit label is een erkenning voor scholen die eTwinning hebben geïntegreerd in hun beleid en onderwijs, en derhalve als voorbeeld dienen voor andere onderwijsinstellingen. Negen scholen in Nederland kregen in maart dit label toegekend; vier daarvan vallen onder de Ato scholenkring in Noord-Brabant.

Yvonne Scherphof

Wat is eTwinning?

eTwinning is een online community voor scholen in ruim 40 Europese landen. Beschikbaar voor deelnemers uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en lerarenopleidingen. Via eTwinning stellen ze leerlingen of studenten in staat online internationale ervaring op te doen.

Projecten met impact

“Het mooie is dat je er ook als leerkracht veel van leert”, zegt Yvonne. “Je leert om verder te kijken dan je eigen school en onderwijscultuur. Daarnaast is het gaaf dat we door eTwinning, ruim vóór COVID-19, al veel online zijn gaan doen. Hierdoor liepen we echt op de muziek vooruit.”

Het eerste eTwinning-project van Ato, waarbij met een Britse partnerschool knuffels werden uitgewisseld, werd meteen al uitgeroepen tot eTwinning-project van het jaar. Bij een ander project met scholen in Finland, Portugal, Noorwegen en Slovenië bedacht elk land z’n eigen monster. Leerkrachten bedachten daar verhalen bij, wat uiteindelijk uitmondde in diverse boeken.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

eTwinning Ato

Andere projecten hebben een meer maatschappelijke of artistieke insteek. Zo was er een project waarin elke school een vrouw uit hun eigen land aanwees die de wereld had veranderd. Van die vrouwen werden dan verhalen, posters en video’s gemaakt (zie foto).

“Wij hadden Anne Frank. Andere scholen kozen vrouwen uit de politiek of geneeskunde, vrouwen van wie we nooit eerder hadden gehoord. Enorm leerzaam dus. In het verlengde daarvan hebben we gesprekken gevoerd met leerlingen over man-vrouwverdelingen in het bedrijfsleven en de maatschappij.”

Klein beginnen
Volgens Yvonne zit de uitdaging niet in het beginnen met eTwinning, maar juist in het jezelf beperken. De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Probeer aan te sluiten bij je curriculum en de behoeftes en interesses van je klas, luidt haar advies. “Er zijn projecten mogelijk met een looptijd van een jaar, maar je kunt al beginnen met een kleine handvaardigheidsopdracht. Een goed project zorgt ervoor dat kinderen overeenkomsten gaan zien tussen culturen. Dat bereik je zodra je kinderen aan elkaar kunt koppelen. Klassikaal wordt dat al lastiger.”

Voor wie op z’n eigen school aanjager wil worden voor internationalisering, heeft Yvonne maar één advies: “Volg een webinar over eTwinning. Daar leer je hoe je begint en hoe je een partnerschool vindt. Daarna kun je binnen een mum van tijd aan de slag.”

Ook beginnen met eTwinning? Meld je aan voor het gratis webinar.