eQuest vereenvoudigt internationalisering mbo

Meer mbo-scholen zouden de online community eTwinning moeten gebruiken, vinden Amanda van Dijk en Marcel Kuiten. Zij bedachten een raamwerk om dat eenvoudiger te maken.

eTwinning is een laagdrempelige manier van internationaliseren. Via deze community kunnen scholen in ruim 30 Europese landen samenwerken. Maar om eTwinning echt aantrekkelijk te maken voor het mbo is er nog iets nodig, denken Marcel Kuiten (Graafschap College) en Amanda van Dijk (Cibap): een opzet die bruikbaar is voor verschillende opleidingen en waarbij het bedrijfsleven betrokken is.

Op een servetje

Kuiten en Van Dijk, voormalig coördinator tweetalig onderwijs in het vo, troffen elkaar op een eTwinning-conferentie in Malta. Daar besloten ze samen een oplossing te bedenken. “Die moest op een servetje passen”, vertelt Van Dijk, “want we wilden het zo begrijpelijk en overzichtelijk mogelijk.”

Vraagstuk

De uitkomst was eQuest: een vooropgezet project. Op de projectpagina presenteren bedrijven uiteenlopende vraagstukken, die bij voorkeur zo breed mogelijk zijn. “Waarom is Haribo populair in Scandinavië, maar elders een stuk minder?”, noemt Van Dijk als voorbeeld, refererend aan een verkennend gesprek met de snoepfabrikant in Noorwegen. “Of: wat kan de tapijtindustrie doen met restmateriaal? Daar kan een zorgstudent over nadenken, maar een techniekstudent ook.”

Stappenplan

Een opleiding kan instappen met een bestaande partner, of er een zoeken via Twinspace. Dat is de virtuele ruimte waarin studenten en docenten samenwerken. Heet raamwerk biedt een stappenplan: van een Belbin-test die helpt bij het vormen van een groep, tot een instructie voor een elevator-pitch. Met zo’n pitch presenteren de studenten uiteindelijk hun oplossing voor het vraagstuk aan het bedrijf, dat vervolgens feedback geeft. Docenten hoeven het project alleen maar te begeleiden.

Soft skills

De initiatiefnemers zijn al in gesprek met bedrijven en zoeken er nog veel meer. “Ze reageren enthousiast, maar nog enigszins terughoudend”, vertelt Van Dijk. Zij ziet duidelijk een meerwaarde in de link die dit project legt tussen mbo-scholen en het bedrijfsleven. “Er is nu een groot gat tussen hoe wij opleiden en wat studenten later moeten kunnen. Met eTwinning doen de studenten ook veel ‘soft skills’ op, zoals leiderschap, communiceren en samenwerken met een andere cultuur.”

Pilot

In april gaat een pilot van start. Studenten van de tweetalige opleiding Marketing en Communicatie van MBO Amersfoort gaan daarbij samenwerken met een Spaanse school. Van Dijk verwacht dat het balletje daarna snel gaat rollen. “Ons idee slaat aan, merken we. Het mag wat ons betreft 20 keer gekopieerd worden, als het maar wordt toegepast.”

Nuffic Congres 2019

19 november 2018
Deel jouw successen en ideeën met de hele onderwijssector!

'Homogene gemeenschappen zijn verleden tijd'

18 mei 2018
Culturele diversiteit in de klas en (wereld)burgerschap zijn belangrijke, maar ook gevoelige thema’s in het onderwijs.

CLIL Connect Conference 2019 - Dag 1

14 februari 2019 van 09:00 tot 18:00
U-residence, Brussel
Tweede Vlaams-Nederlandse conferentie over Content & Language Integrated Learning (CLIL) en meertalig onderwijs.

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 van 09:00 tot 17:00
Van Nelle fabriek, Rotterdam
De onderwijswereld gaat in gesprek over internationalisering.