Eerste Nederlandse bibliotheek in China opent haar deuren

Op 9 november opende de eerste Nederlandse bibliotheek in China. Het initiatief is een samenwerking tussen de lokale overheid in China, Globi en Nuffic.
Opening Nederlandse bibliotheek in China

Het doel van de bibliotheek? Promotie van de Nederlandse taal en cultuur in het Chinese onderwijs en het versterken van de (onderwijs)relaties tussen China en Nederland.

Huis van de Nederlandse cultuur

De bibliotheek start met 300 boeken. Van kinderboeken en lesboeken tot bekende romans van Nederlandse schrijvers, zoals De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en De Tweeling van Tessa de Loo. Maar ook Nederlandse films en cd's met Nederlandse muziek krijgen een plekje. Daarmee wordt de bibliotheek een waar 'Huis van de Nederlandse cultuur'.

Versterking van de internationale band

Het idee voor de Nederlandse bibliotheek ontstond tijdens een bezoek van een delegatie uit Putuo, een district in centraal Shanghai, aan Nederland. Globi (partner in intercultureel leren) en Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) spraken met de delegatie over het versterken van onderwijsrelaties tussen Putuo en Nederland en het opzetten van een Nederlandse bibliotheek.

Putuo: de plek waar ze het Nederlands op de kaart zetten

Op de Caoyang No. 2 school in Putuo hebben Duits en Italiaans al een prominente plek in het onderwijs. De school wil het Nederlands naar hetzelfde niveau tillen. De school zet daarvoor docenten in die het Nederlands op moedertaal-niveau beheersen. De ambitie is om jaarlijks tientallen leerlingen te laten doorstromen naar het Nederlandse hoger onderwijs.

Brede versterking van relaties China en Nederland

Eerder werden al partnerschappen met Nederlandse middelbare scholen aangegaan. De volgende stap is de bibliotheek. Danny Nobel van Globi: “Promotie en ondersteuning van het vak Nederlands op Caoyang No 2. is niet de enige insteek: we willen ook partnerschappen tussen andere Nederlandse scholen en scholen in Putuo stimuleren. Zo hopen we dat nog twee middelbare scholen een partnerschap aangaan met een Nederlandse middelbare school: zij kunnen de bibliotheek dan gebruiken ter voorbereiding op een uitwisseling. Daarnaast willen we ook andere geïnteresseerde instellingen en individuen van informatie over Nederland voorzien.”

Unieke samenwerking

“Het is een unieke manier van samenwerken met China en een prachtige kans voor leerlingen om al in aanraking te komen met de Nederlandse taal en cultuur”, zegt Onno van Wilgenburg, teamcoördinator Talen bij Nuffic. “Jaarlijks studeren er ruim 4.000 Chinese studenten in Nederland. Met kennis van de Nederlandse taal en cultuur zal het voor hen makkelijker zijn om te integreren in Nederland.”


Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Internationalisering in het onderwijs raakt op stoom

31 januari 2019
Het opdoen van een internationale ervaring in het onderwijs wordt steeds gebruikelijker, blijkt uit de nieuwe publicatie Internationalisering in Beeld.

Prijzen voor digitale samenwerking Europese leerlingen

10 oktober 2018
Op 10 oktober reikten we prijzen uit aan de drie beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. In drie categorieën: primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

Conferentie Buurtaal - Konferenz Nachbarsprache

26 maart 2019 van 09:00 tot 18:00
Schip Graaf van Bylant bij Rederij Witjes, Tolkamer
Wil je meer weten over buurtalen, internationalisering en burgerschap? En hoe je dit kunt implementeren op je school? Vaar dan met ons mee op de Dag van de Duitse taal.