Corona: Minder internationale studenten van plan om na studie in Nederland te blijven

Minder studenten van buiten de EU kiezen er mogelijk voor om na hun studie in Nederland te blijven wonen en werken. Dat blijkt uit een enquête onder 608 internationale studenten. Niet-EU-studenten zijn veel minder vaak dan voor de coronacrisis van plan een verblijfsvergunning aan te vragen.
Geschreven door Nuffic

De ondervraagde studenten zijn recent afgestudeerd, of gaan dat binnenkort doen. De studenten zijn gevraagd in hoeverre ze van plan zijn om na hun studie te blijven wonen en werken in Nederland. Minder internationale studenten willen nu in Nederland blijven wonen en werken dan voor de crisis, al is de daling licht. Voor de crisis wilde 57,3% van de groep in Nederland blijven, inmiddels nog 53,5%.

Internationale studenten kunnen na hun afstuderen met elkaar in contact blijven via het Holland Alumni Network. Het netwerk verzamelt daarnaast ook verhalen van alumni. Lees bijvoorbeeld dit verhaal over Dipen Shah. Shah is geboren in India en kwam in 2007 als PhD-student naar de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij als Group and Project Lead bij ZoBio in Leiden.

Vooral studenten van buiten de EU lijken in toenemende mate af te zien van een langer verblijf in Nederland na het afronden van hun studie. Voor de crisis gaf 72% van die groep aan van plan te zijn een verblijfsvergunning aan te vragen voor een langer verblijf in Nederland; momenteel is dat 56%. Zonder verblijfsvergunning is het voor studenten van buiten de EU niet mogelijk in Nederland te blijven en hier aan het werk te gaan.

Internationale studenten zijn van grote waarde voor de Nederlandse economie, maar door de coronacrisis zijn ze negatiever over hun carrièremogelijkheden

Internationale studenten zijn van grote waarde voor de Nederlandse economie. Toch geven internationale studenten steeds vaker aan dat hun carrièremogelijkheden van negatieve invloed zijn op een langer verblijf in Nederland. Iets meer dan een kwart van de respondenten (28%) zag voor de coronacrisis carrièremogelijkheden als een negatieve invloed op wonen en werken in Nederland, inmiddels is dit opgelopen tot 44%.

"Een studie van het CPB toont aan dat een student van buiten de EU een flinke netto bijdrage heeft aan de Nederlandse schatkist: €68.500 voor een hbo-student, €96.300 per wo-student."

Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor de Nederlandse economie. Een studie van het Centraal Planbureau (CPB) uit 2019 toont aan dat een student van buiten de EU een flinke netto bijdrage heeft aan de Nederlandse schatkist: €68.500 voor een hbo-student, €96.300 per wo-student. Ook studenten van binnen de EU leveren meer op dan ze kosten, namelijk €5.000 (hbo-student) en €16.900 (wo-student). Internationale studenten zijn daarnaast gewild op de arbeidsmarkt.

Studenten in technische studies geven in de enquête vaker aan (60%) van plan te zijn in Nederland te blijven in vergelijking met andere studierichtingen (52%). Technische studenten geven ook vaker aan dat hun carrièrekansen van positieve invloed zijn op een langer verblijf in Nederland. Toch is hun perspectief veranderd. Voor corona was 57,3% positief over de kansen voor een baan in Nederland, inmiddels noemt maar 45,8% carrière-kansen als positieve invloed op een langer blijf in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.