Symposium profielenberaad

Het Profielenberaad, platform van landelijke profielorganisaties, organiseert voor de 13e keer een symposium voor profielscholen en hun organisaties. Het thema is: Burgerschapsvorming, apart thema of integraal onderdeel van (profiel)onderwijs?

Evenement details
Wanneer 13-04-2018
van 10:00 tot 13:00
Waar LKCA, Kromme Nieuwegracht 66, Utrecht
Soort evenement Bijeenkomst
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

Kosten en aanmelden

Deelname is gratis voor genodigden en mensen die werken bij een profielorganisatie of -school. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom en betalen € 150. Je kunt je aanmelden tot 26 maart 2018.

Meld je nu aan

Burgerschapsvorming

In de discussie over curriculum 2032 gaf de Kamer aan dat zij meer aandacht wil voor de ontwikkeling van burgerschapscompetenties in het onderwijs. Dit moet leerlingen beter voorbereiden op hun toekomstig maatschappelijk functioneren. Uit een recent internationaal onderzoek van het ICCS komt naar voren dat de burgerschapscompetenties van Nederlandse leerlingen achterblijven bij die van vergelijkbare Europese landen. 

Onderwerpen

Tijdens de bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe kunnen we verklaren waarom de burgerschapscompetenties van Nederlandse leerlingen achterblijven?
  • Wat zijn de ervaringen van een Profielschool die deel uitmaakt van de Alliantie Burgerschap?
  • Hoe kan er meer aandacht komen voor de ontwikkeling van burgerschapscompetenties op zowel profielscholen, als in het hoger onderwijs?
  • Hoe dragen Profielscholen en -organisaties bij aan burgerschapsvorming van leerlingen?

Pieter Hettema is de gespreksleider. De bijeenkomst is zeer interactief. We verbinden de ervaring van een profielorganisatie met inzichten uit wetenschap, hoger onderwijs en beleid.

Programma

  • Rob Menting (directeur) en Bashir Azizi (sectieleider maatschappijleer en onderzoeker op het gebied van burgerschap) van Lyceum Schöndeln in Roermond, aangesloten bij de Alliantie Burgerschap vertellen over hun visie op en praktijkervaring met Burgerschapsvorming in het voortgezet onderwijs.
  • Prof. dr. Anne Bert Dijkstra van UvA en ICCS vertelt over het belang van aandacht voor burgerschap in het voortgezet onderwijs en de relatie met schoolbeleid en -kenmerken.
  • Prof. dr. James Kenndy van Dean UCU/UU vertelt over de manier waarop zijn University College aandacht besteedt aan burgerschapscompetenties/Civic and Civil Education.
  • Pieter Hettema interviewt leden van de Ontwikkelgroep Burgerschapsvorming (www.curriculum.nu) over de eerste opbrengst van hun oriëntatie.
  • Kamerleden geven hun visie op het belang van burgerschapsvorming.

Huishoudelijk overleg

Aansluitend op het symposium, van 13.00 tot 14.00 uur, is er een huishoudelijk overleg voor vertegenwoordigers van de profielorganisaties.

Bekijk de routebeschrijving naar het LKCA.

Laatste wijziging: 22-02-2018 09:42