Nieuws

Filter op thema
Filter op sector

Kleuters Engels leren: de zin en onzin

22 februari 2019
Kleuters Engels leren heeft geen zin. Zo luidde menig krantenkop afgelopen week naar aanleiding van een onderzoek van de Radboud Universiteit. Waarom dan toch vroeg vreemdetalenonderwijs?

Over de grens-dag mbo: ‘Niet alleen doelgericht, maar ook toolgericht’

20 februari 2019
Op 16 april vindt voor de tweede keer de Over de grens-dag plaats, dit keer bij ROC Midden Nederland in Amersfoort.

Netwerk tweetalig mbo verwelkomt 40e opleiding

14 februari 2019
Met de toetreding van de opleiding Assistent Manager Internationale Handel van het Alfa-College staat de teller van het netwerk Tweetalig mbo nu op 40 leden.

Nuffic Neso Rusland viert 10-jarig jubileum

13 februari 2019
“We kunnen constateren dat een enorme hoeveelheid Russen Nederland een warm hart toedraagt.”

CDA: bekijk ruimere bekostiging Nederlandstalige bachelors

13 februari 2019
Moeten we Nederlandstalige of tweetalige bachelors meer bekostigen dan opleidingen in een andere taal? Dat wil het CDA graag onderzoeken.

Internationalisering op scholen nu ook interactief in beeld

11 februari 2019
Welke scholen in Nederland zijn bezig met internationalisering? Met één muisklik krijg je dat nu in beeld dankzij de nieuwe dashboards voor po en vo.

PODCAST: In gesprek met de onderzoekers achter Internationalisering in Beeld

11 februari 2019
Nufficers Mark, Anne en Laurens vertellen in deze allereerste Nuffic Podcast over Internationalisering in Beeld, het recent gepubliceerde onderzoek waar ze een jaar aan werkten.

Internationalisering in alle sectoren, maar is er wel samenhang?

8 februari 2019
Op het Nuffic Jaarcongres van 2017 presenteerden we een voorzet voor een onderwijsbrede agenda voor internationalisering: Internationalisation for all. Hoe staat het daar nu mee?

‘We hebben de verplichting om burgers te helpen internationaal competent te worden’

7 februari 2019
Steeds meer leerlingen en studenten komen in aanraking met internationalisering, maar lang nog niet iedereen. "Daar mag wel wat meer voor gebeuren", vindt Rob Schuur van de Onderwijsraad.

Internationalisering in het onderwijs raakt op stoom

31 januari 2019
Het opdoen van een internationale ervaring in het onderwijs wordt steeds gebruikelijker, blijkt uit de nieuwe publicatie Internationalisering in Beeld.

Niet alles meer ‘normaal’ na cursus in Los Angeles

31 januari 2019
Internationalisering wordt ook steeds belangrijker in het mbo, blijkt uit Internationalisering in Beeld. Jessica Nijhuis vertelt hoe ze zichzelf beter leerde kennen in Los Angeles.

Brexit Update

30 januari 2019
Deelnemers aan het programma Erasmus+ die op 29 maart 2019 in het Verenigd Koninkrijk zijn, kunnen hun uitwisseling voltooien en houden de rest van hun verblijf recht op financiële steun.

Kanttekeningen bij wetsvoorstel taal en toegankelijkheid

29 januari 2019
Net als de minister stelt Nuffic kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs voorop bij internationalisering, en dus ook in onze reactie op het wetsvoorstel voor ho en mbo.

Online sfeerimpressie in trek bij internationale student

25 januari 2019
Online open dagen en webinars zijn in opmars. Geïnteresseerden in het buitenland krijgen informatie van huidige studenten en kunnen de sfeer op de campus proeven.

Nuffic publiceert 6 nieuwe landenbeschrijvingen

24 januari 2019
Nuffic heeft de afgelopen weken weer 6 nieuwe beschrijvingen van buitenlandse onderwijssystemen gepubliceerd: Costa Rica, Hongkong, Luxemburg, Kazachstan, Tunesië en Venezuela.

Saxion wordt tweetalig in strijd tegen krimp

24 januari 2019
Als er niets gebeurt, heeft Saxion over 10 jaar zo’n 10 % minder studenten en gaan er 300 voltijdbanen verloren. Daarom zet de hogeschool meer in op internationalisering.

Helft nieuwe excellente scholen heeft internationaal profiel

22 januari 2019
De helft van de scholen die het predicaat ‘Excellente School 2018’ hebben gekregen, is internationaal georiënteerd. In het voortgezet onderwijs zelfs twee derde.

Meer internationale studenten hebben het moeilijk

18 januari 2019
Bij een op de drie Twentse bachelorstudenten van buiten Europa loopt de studie gevaar door psychische of medische problemen. Ook andere instellingen zien meer klachten bij deze groep.

Inspectie: onderbouwing taalkeuze moet beter

14 januari 2019
Onderwijs in een andere taal? Dat mag niet zonder onderbouwing van de noodzaak. Instellingen kunnen daar nog heel wat aan verbeteren, concludeert de Onderwijsinspectie.

Taal en toegankelijkheid centraal in wetsvoorstel

11 januari 2019
Duidelijkheid over taalbeleid, een numerus fixus voor Engelstalige tracks en hoger collegegeld voor niet-EER-studenten. Dat zijn elementen van een nieuw wetsvoorstel.

Studeren op een Deltaplan voor Bangladesh

10 januari 2019
Klimaatverandering noopt Bangladesh tot rigoureuze aanpak op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Bengaalse studenten in Nederland hopen aan de oplossing bij te dragen.

Kwaliteit in vroeg vreemdetalenonderwijs

10 januari 2019
Steeds meer scholen kiezen voor vroeg vreemdetalenonderwijs. Maar hoe zorgen ze dat de kwaliteit van dit onderwijs op peil blijft? Het doorlopen van een kwaliteitstraject helpt daarbij.

Rob Fens kijkt al verder dan tto 2.0

8 januari 2019
Het netwerk tweetalig onderwijs heeft een nieuwe voorzitter. Rob Fens wil handen en voeten geven aan tto 2.0, maar zoekt ook al een horizon daarna.

Nuffics terugblik op 2018

4 januari 2019
In 2018 ging het vaak over internationalisering in het onderwijs, en er gebeurde ook veel. Een greep uit alle ontwikkelingen en onze inbreng.

Regelen buitenlandstudie gaat iets beter

21 december 2018
Voor een opleiding in het buitenland moet je veel regelen. Dat blijft zo, maar het wordt langzaamaan wat eenvoudiger. Dit blijkt uit een onderzoek van NWS.

‘Onderwijs is wel degelijk een markt’

13 december 2018
Interview met Coen Teulings over meespelen in de top van het internationale onderwijsveld. 'Universiteiten moeten de mogelijkheid krijgen te differentiëren naar kwaliteit en prijs.'

Hoe halen mbo-docenten het meest uit een buitenlandervaring?

10 december 2018
De afgelopen jaren heeft docentenmobiliteit in het mbo op vakinhoudelijk en didactisch vlak groei doorgemaakt.

Mbo-scholen uit grensregio’s geïnteresseerd in omkeerregeling Duits

10 december 2018
Buitenlandse studenten die beter Duits beheersen dan Nederlands, kunnen in de toekomst misschien gebruik gaan maken van een omkeerregeling.

Terugblik op 25 jaar Transfer

10 december 2018
Na 25 jaargangen verschijnt deze week de allerlaatste dubbeldikke editie van Transfer, het Nederlandse vakblad over internationalisering van het hoger onderwijs.

60 jaar onderwijsvergelijking

10 december 2018
Elke dag werken 33 mensen bij Nuffic aan het waarderen van diploma’s van studenten en alumni vanuit de hele wereld. Dit jaar viert de afdeling onderwijsvergelijking haar 60e verjaardag.

Een plek voor alle talen in de klas

7 december 2018
Hoe ga je als docent om met meertaligheid in de klas? De VirtuLApp (Virtual Language App) moet daarvoor handvatten bieden.

Europese eTwinning prijs voor Zaanse docent

7 december 2018
Leerlingen van het St. Michaël college verdiepten zich met leeftijdsgenoten uit vijf andere landen in Europees cultureel erfgoed. Hun docent krijgt daarvoor vrijdag een eTwinning Award.

Tto 2.0 gaat verder dan alleen taalvaardigheid

6 december 2018
Afgelopen maand gingen de rectoren van de scholen akkoord met een nieuwe opzet: tto 2.0. Onno van Wilgenburg, Teamleider VO Talen bij Nuffic, licht toe.

Internationals in medezeggenschap – de belangrijkste obstakels

4 december 2018
Experts spreken vandaag over internationale studenten in medezeggenschap op een ISO-bijeenkomst. Bestuurslid Nina de Winter: “Een Engelse samenvatting volstaat niet voor een discussie.”

“Wereldburgers opleiden is fantastisch, zelfs noodzakelijk”

28 november 2018
Volgens documentairemaker en China-kenner Ruben Terlou (33) is het zijn van een wereldburger niet altijd leuk. "Jezelf openstellen voor anderen kan confronterend zijn."

'Reisjes zijn heel leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden'

27 november 2018
'Tto is pittiger, en daardoor heb ik altijd een stapje harder gelopen.' Katrischa Blok haalde dit voorjaar haar examen t-vmbo op het Maris College Houtrust in Den Haag.

“Voor de leerlingen is het Duits al iets heel vanzelfsprekends”

27 november 2018
Op basisschool Buurse in Haaksbergen krijgen de kinderen sinds 2016 Duitse les in het kader van het Buurtalenproject.

Nuffic Congres 2019

19 november 2018
Deel jouw successen en ideeën met de hele onderwijssector!

Global Citizen scholen leiden wereldburgers op

19 november 2018
Op 21 november trapt een nieuw scholennetwerk af met een feestelijke kick-off bijeenkomst in Bussum: het Global Citizen Network.

“Het belangrijkst? Dat mbo-studenten openstaan voor nieuwe culturen”

19 november 2018
Voor veel werkgevers is het essentieel dat mbo-studenten al tijdens hun opleiding internationale vaardigheden opdoen.

Internationale studenten in de spotlight

19 november 2018
De internationale student wordt steeds belangrijker voor het Nederlandse onderwijs. Daarom stonden de afgelopen week overal in het land buitenlandse studenten in het zonnetje.

Jezelf leren kennen in het buitenland

15 november 2018
In de Week van de Internationale Student staan buitenlandse studenten in ons land in het zonnetje. Tegelijk zijn er ook veel Nederlandse studenten die een tijdje naar het buitenland gaan.

Week van de Internationale Student van start

12 november 2018
Van speeddaten met buitenlandse studenten, ontbijtsessies op universiteiten tot webinars over vreemde Nederlandse gewoonten. Vandaag is de Week van de Internationale Student begonnen.

Eerste Nederlandse bibliotheek in China opent haar deuren

12 november 2018
Op 9 november opende de eerste Nederlandse bibliotheek in China. Het initiatief is een samenwerking tussen de lokale overheid in China, Globi en Nuffic.

“We redden het niet meer met alleen Nederlanders”

12 november 2018
We vroegen ENTER, een bedrijf met veel internationaal personeel dat gespecialiseerd is in high tech projecten, naar het waarom en de voor- en nadelen van internationale afgestudeerden.

Bijrol voor internationalisering in begrotingsdebat

8 november 2018
Voor zover internationalisering aan de orde kwam tijdens het debat over de onderwijsbegroting vorige week, ging het vooral om het aantal internationale studenten en de gevolgen daarvan.

Workshops over internationale skills op General Assembly van Worldskills

10 oktober 2018
Dit jaar vindt de grote internationale conferentie van WorldSkills plaats in Amsterdam.

Prijzen voor digitale samenwerking Europese leerlingen

10 oktober 2018
Op 10 oktober reikten we prijzen uit aan de drie beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. In drie categorieën: primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

‘Maak internationalisering onderdeel van de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid’

10 oktober 2018
Op 26 september hield dr. Jos Beelen zijn intreerede als lector Global Learning aan De Haagse Hogeschool.

Meer internationale talenten blijven in Nederland

9 oktober 2018
Het aantal internationale studenten dat in Nederland blijft na afronding van de studie stijgt. Bijna een kwart van hen (24,7%) heeft zich hier vijf jaar na het afstuderen gevestigd.

Mbo-studenten klaarstomen voor de toekomst

9 oktober 2018
ROC Mondriaan en ROC van Twente startten onlangs onder de paraplu van stichting ‘Ieder mbo een practoraat’ samen een eerste practoraat internationalisering.

Handen ineen voor huisvesten internationale studenten

4 oktober 2018
Ook dit jaar waren er veel verhalen te lezen over internationale studenten die bij de start van het academische jaar nog geen kamer gevonden.

Sluiting Neso Thailand

3 oktober 2018
Op 31 december 2018 zal Neso Thailand na 10 jaar zijn deuren sluiten.

Nederlandse universiteiten scoren goed in World University Rankings

26 september 2018
Nagenoeg alle Nederlandse universiteiten horen bij de beste 200 universiteiten van de wereld. Dat blijkt uit de Times Higher Education World University Rankings.

Prinsjesdag: Meer geld naar salarissen en onderzoek naar internationalisering

18 september 2018
De regering reserveert in 2019 extra middelen voor onderwijs, onderzoek en wetenschap. Dat kondigde het kabinet vandaag aan tijdens Prinsjesdag.

Nieuwe website: testers gezocht

13 september 2018
Het zal je vast niet zijn ontgaan: we hebben een nieuwe website. De nieuwe site is het resultaat van veel onderzoek, waaronder tests met gebruikers van onze website.

Huisvesting van internationale studenten: meer samenwerking, betere voorlichting

13 september 2018
De huisvesting van internationale studenten verloopt nog steeds niet bepaald vlekkeloos in de studentensteden. Toch is er het afgelopen jaar ook het een en ander verbeterd.

Over de grens-dag mbo: kom je ook?

13 september 2018
Stage lopen over de grens, een cursus volgen in het buitenland, samenwerken met buitenlandse onderwijsinstellingen. De populariteit hiervan in het mbo groeit.

Hoe geef jij in het mbo een internationale dimensie aan je vak?

13 september 2018
De arbeidsmarkt voor mbo'ers wordt steeds internationaler. We zijn op zoek naar mooie voorbeelden. Hoe geef jij een internationale dimensie aan je vak!

Win € 5.000 met Europees Talenlabel

13 september 2018
BuurTaal: beter een goede buur dan een verre vriend. Dat is het thema van het Europees Talenlabel 2018. Doe mee en win de hoofdprijs van € 5.000! Meld je taalproject aan voor 1 oktober.

Pak stagediscriminatie aan bij de bron

12 september 2018
Mbo-studenten met een hoofddoekje of migratie-achtergrond komen veel moeilijker aan een stageplek dan hun studiegenoten zonder die achtergrond. Hoe komen we ooit af van de vooroordelen?

Training interculturele vaardigheden bij Nuffic Academy

11 september 2018
Vraag Nuffic Academy voor een cursus interculturele vaardigheden voor mbo-docenten en coördinatoren op jouw school.

Nooit eerder namen zoveel studenten eerst een tussenjaar

5 september 2018
Steeds meer studenten doen eerst een jaar ervaring op met werken en reizen voordat ze aan hun studie beginnen. Het afgelopen jaar was dat ruim een op de tien van de eerstejaarsstudenten.

Minister Kaag op bezoek bij Nuffic

5 september 2018
Op woensdag 5 september kwam Sigrid Kaag, de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, op kennismakingsbezoek bij Nuffic.

Leerlingen ontwikkelen zich beter in Engels dankzij tweetalig primair onderwijs

3 september 2018
Leerlingen op de scholen die meedoen aan de pilot Tweetalig Primair Onderwijs (tpo) ontwikkelen zich beter in het Engels dan leerlingen op andere scholen.

Minister Kaag stelt meer geld beschikbaar voor beurzenprogramma’s Nuffic

22 augustus 2018
Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking investeert via Nuffic €10,1 miljoen extra in beurzen voor 9 landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Nuffic op de EAIE 2018 in Genève

22 augustus 2018
Wij zijn ook dit jaar weer aanwezig op de EAIE-conferentie, hét Europese netwerk-evenement voor hogeronderwijsinstellingen.

Kroaten hebben geen werkvergunning meer nodig

5 juli 2018
Vanaf 1 juli 2018 mogen Kroaten, net als alle andere EU-burgers, in Nederland werken. Een werkvergunning voor een bijbaan, stage of baan is dan niet meer nodig.

‘Een slimme overheid investeert in nieuwkomers’

5 juli 2018
Veel vluchtelingen die in Nederland zijn missen een diploma waarmee ze de arbeidsmarkt op kunnen en krijgen moeilijk toegang tot het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs.

Raad van Advies Orange Knowledge bijeen

3 juli 2018
Op maandag 2 juli 2018 kwam de Raad van Advies van het nieuwe Orange Knowledge programma voor het eerst bij elkaar op het kantoor van Nuffic in Den Haag.

Nuffic stopt met vakblad Transfer

27 juni 2018
Per 2019 stopt Nuffic met het produceren en uitgeven van het vakblad Transfer. De organisatie heeft besloten te kiezen om de verdiepende verhalen nu vooral online te verspreiden.

'Internationalisering mbo moet meer aandacht krijgen'

26 juni 2018
Het belang van internationalisering voor het mbo is tot nu toe onderbelicht , vindt minister Van Engelshoven. Daarom stelt zij een aantal concrete maatregelen voor om dat te bevorderen.

'Twee studenten op een kamer kan woningnood verzachten’

26 juni 2018
Scheidend Kences-directeur Ardin Mourik maakt zich zorgen over het woningtekort voor het groeiende aantal internationale studenten.

Ontdek de wereld met Globitrotter

25 juni 2018
Met het bordspel Globitrotter reizen leerlingen en studenten de wereld rond en gaan ze aan de slag met interculturele vaardigheden. 'Het voelt niet als leren.'

Doe mee aan de Week van de Internationale Student

25 juni 2018
De Week van de Internationale Student vindt dit jaar van 12 tot 18 november plaats. Dan wordt weer eens extra duidelijk hoe belangrijk buitenlands talent voor ons land is.

Think global – act local: pleidooi voor anders internationaliseren

22 juni 2018
Internationalisering is aan het veranderen: en dat is ook nodig. Dat werd vaak benadrukt tijdens het symposium ‘Leadership in Internationalisation of Higher Education’, in Den Haag.

‘Internationalisering is meer dan alleen mobiliteit en taal’

22 juni 2018
‘Internationalisering is meer dan alleen mobiliteit en taal’. Zo begon minister Ingrid van Engelshoven (OCW) haar repliek op de vragen van de Tweede Kamerleden in het algemeen overleg.

Minister: 'Instellingen moeten zich kritiek op internationalisering aantrekken'

20 juni 2018
“Instellingen moeten zich de kritische geluiden over internationalisering ook aantrekken. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat we draagvlak in de samenleving houden.

Praat mee over moderne vreemde talen en burgerschap

18 juni 2018
De ontwikkelteams van Curriculum.nu hebben hun tweede werksessies afgerond, waarin ze zich buigen over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen.

Verklein kloof internationalisering tussen voortgezet en hoger onderwijs

12 juni 2018
Van de basisschool tot de universiteit. Internationalisering is niet meer weg te denken. Toch lijkt de voortgang te haperen bij de overstap van middelbare school naar hoger onderwijs.

Beurzen voor verbeteren International Classroom

11 juni 2018
Het Comeniusprogramma geeft een impuls aan onderwijsvernieuwing en verbetering in het hoger onderwijs. Voor 2019 zijn er weer een aantal beurzen beschikbaar voor docenten.

Wet burgerschapsonderwijs wordt aangepast

11 juni 2018
De huidige wet op het gebied van burgerschapsonderwijs is te onduidelijk. Veel scholen worstelen met de invulling van het vak. Nuffic geeft daarom trainingen over burgerschapsonderwijs.

LinQ-label voor Carolus Borromeus

6 juni 2018
Het Carolus Borromeus College uit Helmond heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in versterking van de vakken Duits en Frans. Op 24 mei werd deze moeite beloond met een LinQ-label.

Nuffic positief over kabinetsvisie op internationalisering

4 juni 2018
Nuffic is positief over de kabinetsvisie over internationalisering van het onderwijs. De brief die Minister van Engelshoven naar de Kamer stuurde, laat een genuanceerd perspectief zien.

Erasmus na 2020

31 mei 2018
Vanaf 2021 moeten 12 miljoen mensen gebruik kunnen maken van het Erasmusprogramma. Kansarme jongeren en mbo-studenten krijgen meer mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.

International students may now work more hours

29 mei 2018
International students from outside Europe are now allowed to work 16 hours per week in addition to their studies. The previous standard was 10 hours per week.

Internationale student mag meer uren werken

29 mei 2018
Internationale studenten van buiten Europa mogen voortaan naast hun studie 16 uur per week werken. De norm was 10 uur per week.

Vakblad IO gestopt

28 mei 2018
IO, het vakblad over internationalisering in het primair en voortgezet onderwijs, wordt sinds 2018 niet meer uitgegeven.

Onderwijs en internationale kennissamenwerking belangrijk in nieuw beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

23 mei 2018
Minister Sigrid Kaag voor (BuHa & OS) presenteerde afgelopen vrijdag haar nieuwe beleidsnota Investeren in Perspectief.

Scheikundelokalen voor Syrische vluchtelingen

22 mei 2018
Hoe creëer je een veilige omgeving waar kinderen die gevlucht zijn voor de oorlog onderwijs kunnen genieten?

Voldoende opleidingen in het Nederlands

22 mei 2018
Half mei presenteerden de Vereniging Hogescholen (VH) en de VSNU hun gezamenlijke internationaliseringsbeleid. Maar er zijn ook verschillen tussen beide sectoren.

Pieter Duisenberg: 'Onze koers is ambitieus'

20 mei 2018
Wat staat universiteiten en hogescholen voor ogen met internationalisering? Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU aan het woord.

'Homogene gemeenschappen zijn verleden tijd'

18 mei 2018
Culturele diversiteit in de klas en (wereld)burgerschap zijn belangrijke, maar ook gevoelige thema’s in het onderwijs.

Freddy Weima: ‘Internationaliseren hoort bij Nederland’

18 mei 2018
Het zijn roerige tijden voor internationaliseerders van ons onderwijs. In juni stuurt minister Van Engelshoven haar visiebrief naar de Tweede Kamer.

Nuffic informeert Tweede Kamer over internationalisering

16 mei 2018
‘Internationalisering in het onderwijs moet geen doel zijn op zich, maar is heel goed voor onderwijs, arbeidsmarkt en internationale betrekkingen.’ Freddy Weima, directeur van Nuffic.

Nuffic zeer te spreken over internationaliseringsagenda VH en VSNU

14 mei 2018
Internationalisering van het hoger onderwijs biedt veel kansen. Maar dat vraagt wel om zorgvuldig beleid met kwaliteit en toegankelijkheid als uitgangspunten.

Europese Commissie wil budget Erasmus+ verdubbelen

8 mei 2018
De Europese Commissie wil het budget voor het uitwisselingsprogramma Erasmus+ verdubbelen naar 30 miljard euro. Daarmee groeit het 30 jaar oude Erasmus+ het hardst van alle EU-programma’s

Studiebeurzen voor Polen, Japan en Israël

8 mei 2018
Wil jij een tijdje in een ander land studeren? Het Cultureel Verdrag-beurzenprogramma stelt een aantal studiebeurzen beschikbaar voor Polen, Japan en Israël.

Tweetalig onderwijs 2.0 staat voor de deur

30 april 2018
Tweetalig onderwijs, ook wel bekend als tto, staat aan de vooravond van een nieuwe fase. Meine Stoker, voorzitter van het landelijke netwerk tweetalig onderwijs, legt uit wat dat is.

Ruim 36.000 leerlingen volgen tweetalig onderwijs

30 april 2018
Onderzoek Nuffic: Tweetalig onderwijs vooral op vwo-scholen, maar groei is het sterkst op vmbo en havo

Winnaars GNE Awards by Nuffic bekend

18 april 2018
Simone Hendriks uit Boxmeer heeft de Public Speaking Award gewonnen van de GNE Awards by Nuffic. Thirza Bier uit Hilversum won de Young Writers Award.

Chinees in voortgezet onderwijs is hot

17 april 2018
Dit voorjaar doen 170 vwo-leerlingen eindexamen Chinees. In 2011 waren dat er nog 20.

Nuffic bondgenoot van Gelijke Kansen Alliantie

17 april 2018
Aandacht voor kansenongelijkheid blijft nodig, zo blijkt uit het rapport ‘De Staat van het Onderwijs 2018’. De Gelijke Kansen Alliantie werkt aan dit thema en ziet Nuffic als bondgenoot.

Orkaan Irma als leerzame casus

17 april 2018
Wat kan en moet je doen als een ramp zich voltrekt in het buitenland en een aantal studenten van jouw instelling verblijven daar?

'Maak Engels in basisonderwijs minder vrijblijvend'

17 april 2018
Duidelijke eindtermen en een stevige plek voor het vak Engels in het basisonderwijs. Dat vindt de ontwikkelgroep Engels/Moderne vreemde talen belangrijk, blijkt uit de conceptvisie.

'Geen do's en don’ts per land'

17 april 2018
De omgang met buitenlandse studenten en onderzoekers verloopt soms anders dan verwacht. Door verschillende manieren van doen en denken kunnen misverstanden ontstaan.

Winnaars Junior Speaking Contest 2018 bekend

10 april 2018
16 leerlingen uit de onderbouw van het tweetalig voortgezet onderwijs streden op 10 april 2018 voor de 15e keer om de titel wie de beste speech in het Engels kan voordragen.

Verblijfsvergunning internationale student goedkoper

9 april 2018
De leges voor een aantal verblijfsvergunningen waaronder studie, stage en zoekjaar worden per 3 mei aanzienlijk verlaagd.

170 leerlingen aan de slag met eindexamen Chinees

27 maart 2018
Deze weken doen 170 vwo-leerlingen in ons land eindexamen Chinees. De taal is dit schooljaar voor het eerst officieel een eindexamenvak.

Orange Knowledge Programme officieel van start

20 maart 2018
Wat als je een boer in Kenia met kennis van Wageningse voedselspecialisten kunt helpen zijn land efficiënter te bewerken of naar Wageningen kunt halen om daar kennis op te doen?

Internationalisering in de lokale politiek

20 maart 2018
Hoe gaan lokale politici om met onderwerpen zoals globalisering, internationalisering en mondiale ontwikkelingen in hun gemeenten? En wat is de link met onderwijs?

eQuest vereenvoudigt internationalisering mbo

20 maart 2018
Meer mbo-scholen zouden de online community eTwinning moeten gebruiken, vinden Amanda van Dijk en Marcel Kuiten. Zij bedachten een raamwerk om dat eenvoudiger te maken.

Internationale studentenpopulatie steeds diverser

8 maart 2018
De internationale studentenpopulatie in Nederland wordt steeds diverser en telt inmiddels 162 nationaliteiten.

Reactie Nuffic op onderzoeksrapport sturing OCW

28 februari 2018
Nuffic werkt al meer dan 65 jaar aan de internationalisering van het Nederlandse onderwijs om leerlingen en studenten voor te bereiden op een steeds internationaler wordende maatschappij.

9 nieuwe excellente scholen met internationale oriëntatie

25 januari 2018
49 nieuwe scholen of schoolsoorten in het primair en voortgezet onderwijs mogen zich de komende 3 jaar ‘excellent’ noemen.

Nuffic in gesprek met president Varela van Panama

24 januari 2018
De president van Panama, Juan Carlos Varela, bezocht van 21 tot en met 23 januari ons land.

Kwart studenten naar buitenland

23 januari 2018
Bijna een kwart van de studenten die in het studiejaar 2015/’16 een diploma in het hoger onderwijs behaalden, is voor hun studie naar het buitenland geweest.

LinQ-didactiek is antwoord op aanbevelingen onderzoek Duits

22 januari 2018
De positie van het vak Duits moet dringend worden versterkt, blijkt uit het Belevingsonderzoek Duits 2017.

Vroeg Engels leren gaat niet ten koste van Nederlands

16 januari 2018
Basisschoolleerlingen ondervinden geen hinder van het leren van Engels vanaf groep 1 in vergelijking met leerlingen die later met Engels starten.

Tpo: a new kid on the block

16 januari 2018
19 basisscholen doen sinds 2014 mee aan een landelijke pilot tweetalig primair onderwijs (tpo).

'We onderschatten de hersenen van jonge kinderen'

16 januari 2018
Jonge kinderen beschikken over een indrukwekkend vermogen om een vreemde taal te leren.

Nieuw Living Lab met China

16 januari 2018
Deze zomer gaat een nieuw Living Lab van start op het gebied van e-commerce en logistiek. De focus ligt op de Chinese steden Shanghai en Chongqing.

Holland Alumni network lanceert interactieve website

16 januari 2018
60.000 internationale alumni en studenten hebben zich inmiddels aangesloten bij het Holland Alumni network.

10 beurzen voor Indonesië

9 januari 2018
Indonesië stelt in het kader van het Cultureel Verdrag met Nederland voor het studiejaar 2018/2019 10 studiebeurzen beschikbaar.

Wat was er bijzonder in 2017?

8 januari 2018
In 2017 werd Nuffic 65 jaar! De Nederlandse Unesco Commissie werd 70 en we vierden 30 jaar Erasmus+.

Lidstaten pleiten voor uitbreiding Erasmus+

18 december 2017
Studenten krijgen meer mogelijkheden om in andere EU-landen te studeren. Rond 2024 moet er een netwerk van zo’n 20 Europese universiteiten zijn.

Kamer wil nieuw actieplan studentenhuisvesting

15 december 2017
De Tweede Kamer wil dat alle betrokken partijen bij studentenhuisvesting tot een nieuw landelijk actieplan komen.

'Brexit is de grootste denkfout van onze tijd'

12 december 2017
“Brexit is de grootste denkfout van onze tijd. Het idee dat dat íemand iets zou opleveren..."

Op docentenuitwisseling naar VS

12 december 2017
Vera Verwimp, docent Nederlands bij de Academie voor Welzijn van MBO Utrecht, was een van de gelukkigen die in oktober mee mocht met het uitwisselingsprogramma voor docenten naar de VS.

VK ten minste tot en met 2020 in Erasmus+

11 december 2017
Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal ten minste tot en met 2020 blijven deelnemen aan Europese programma’s, waaronder Erasmus+ en Horizon 2020.

Samenwerking met Zuid-Afrikaans beroepsonderwijs wordt voortgezet

5 december 2017
Het Zuid-Afrikaanse ministerie, de mbo-sector en CINOP zetten hun samenwerking voort in een nieuw project.

Vereniging Hogescholen en Nuffic tekenen overeenkomst

1 december 2017
De Vereniging Hogescholen en Nuffic hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de uitwerking van de 'Gezamenlijke Visie Internationaal' van de Vereniging Hogescholen en VSNU.

Betere coördinatie van handelsbevordering en talentwerving noodzakelijk

30 november 2017
Nederland moet diplomatie, kennis, handel en talent beter verbinden om zijn internationale concurrentiepositie te behouden.

Meer budget Erasmus+ voor po en vo

23 november 2017
Het budget voor Erasmus+ is voor 2018 met 15% gestegen. In totaal is er in Nederland €55,6 miljoen beschikbaar. Daarvan is €10,7 miljoen bestemd voor po en vo.

Mbo-samenwerking met Cariben

14 november 2017
Curaçao behoort tot de populairste stagebestemmingen voor mbo-studenten.

'Internationalisering valt of staat met de docent'

14 november 2017
Jos Walenkamp, lector Internationale Samenwerking aan De Haagse Hogeschool, neemt op 17 november afscheid.

Internationale studenten kansrijk voor regio’s

14 november 2017
Hogescholen en universiteiten in Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Groningen trekken de meeste internationale studenten, tussen de 8.000 en 10.000 elk.

Actiepunten voor Bolognaconferentie 2018

9 november 2017
Europa telt zo’n 4.000 internationale joint programmes. Maar in elk land gelden andere accreditatieregels.

Internationale student in de schijnwerper

7 november 2017
In de week van 13 tot 17 november 2017 vindt de Week van de Internationale Student plaats.

Handreiking internationalisering basisonderwijs geactualiseerd

3 november 2017
Hoe ga je aan de slag met internationalisering in het basisonderwijs? Waar vind je informatie? Hoe maak je een beleidsplan?

Internationalisering in het regeerakkoord

26 oktober 2017
Kabinet Rutte III is op 26 oktober beëdigd. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.

Mbo-talenten strijden om titel tijdens WorldSkills 2017

17 oktober 2017
28 Nederlandse mbo’ers strijden in Abu Dhabi van 14 tot en met 19 oktober om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van de wereld’.

Bussemaker bepleit landelijke samenwerking studentenhuisvesting

12 oktober 2017
Onderwijsinstellingen moeten internationale studenten goed informeren over de huisvestingssituatie.

Haal meer uit je uitwisseling

11 oktober 2017
Met een goede voorbereiding en duidelijke leerdoelen kunnen scholen nog meer uit hun uitwisseling halen.

'Een voorrecht om in Europa te wonen'

10 oktober 2017
Ieder jaar gaan meer dan 13.000 studenten vanuit Nederland met een Erasmusbeurs naar het buitenland.

Maak gebruik van onze geactualiseerde mobiliteitsdata

10 oktober 2017
Nederland staat wereldwijd op de zesde plek qua aandeel internationale diplomastudenten (11,2%) in het hoger onderwijs.

Impact Erasmusbeurs blijft ongewis

10 oktober 2017
De Erasmusbeurs bestaat 30 jaar. Steeds meer studenten gaan ermee naar het buitenland. Maar wat levert dat precies op?

Wijs op schoolreis

10 oktober 2017
Parijs, Londen en Brussel zijn populaire bestemmingen voor schoolreisjes, maar waren ook doelwit van aanslagen. Wel gaan, niet gaan? Waar rekening mee te houden?

Nuffic tekent Turijn-verklaring

10 oktober 2017
Vergroot de academische mobiliteit, ondanks de politieke, terroristische en economische onrust in de wereld.

Steeds meer mbo’ers naar buitenland

6 oktober 2017
Nederlandse mbo’ers gaan steeds vaker naar het buitenland. Van de lichting die in 2015 afstudeerde had 7% een buitenlandervaring op zak.

Beurzen voor Duitsland, Israël en Zwitserland

5 oktober 2017
Het Cultureel Verdrag-beurzenprogramma stelt studiebeurzen beschikbaar voor Duitsland, Israël en Zwitserland.

Vraag naar kamers blijft groot door internationale studenten

5 oktober 2017
Hoewel er minder eerste- en tweedejaarsstudenten op kamers gaan, neemt het aantal uitwonenden de komende jaren niet af. Dat staat in de nieuwe Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Winnaars eTwinningprijs 2017

4 oktober 2017
Obs Stedeke, het Calvijn College Tholen en Terra Het Groene Lyceum hebben de eTwinning-prijzen 2017 gewonnen.

Meer geld beschikbaar voor leerlingenuitwisseling

28 september 2017
Vanaf 2018 biedt Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport, meer mogelijkheden voor de uitwisseling van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs.

Nieuwe beschrijving Europees Baccalaureaat

18 september 2017
Naast de 81 unieke beschrijvingen van buitenlandse onderwijssystemen staat nu ook informatie over het Europees Baccalaureaat online. Gratis te downloaden via onze homepage.

‘FAIR was goede stok achter de deur’

12 september 2017
Is jouw aanmeldprocedure voor internationale studenten wel zo duidelijk als je denkt?

Expertisecentrum stelt docent centraal

12 september 2017
Wat heeft een docent nodig om goed onderwijs met internationale elementen te kunnen verzorgen?

Capaciteitsopbouwproject resulteert in duurzame samenwerking met Jemen

12 september 2017
Het bedrijfsleven in Jemen heeft de afgelopen jaren een stap vooruit gezet door de input van 200 hoogopgeleide, internationaal georiënteerde managers.

‘Grote stappen nodig in buurtaalonderwijs’

12 september 2017
Buurtaalonderwijs is niet meer weg te denken in de grensregio’s. Steeds meer provincies, gemeentes en schoolbesturen willen dat leerlingen structureel onderwijs krijgen in een buurtaal.

Pionieren met Duits in tweetalig mbo

12 september 2017
Een tweetalige mbo-opleiding is niet meer zo bijzonder. Tot nu toe was Engels altijd de tweede taal. Met een gedeeltelijk Duitse opleiding heeft het Deltion College een primeur.

Kamernood stuit op heftig protest

12 september 2017
De LSVb opende vorige week in Utrecht The Student Camping om aandacht te vragen voor de kamernood onder internationale studenten.

Week van de Internationale Student

9 september 2017
Internationale studenten zijn waardevol voor het Nederlandse onderwijs en onze kenniseconomie.