Calamiteitenadvies

Als onderwijsinstelling gun je je studenten een leuke internationale ervaring en help je hen bij het regelen van een buitenlandstage of uitwisseling. Maar wat nou als een student in de problemen raakt terwijl hij in het buitenland zit? Denk niet alleen aan individuele incidenten, zoals bestolen worden, maar ook aan grootschalige politieke tumult of natuurrampen, zoals de Arabische Lente of de tsunami in Japan.

Overzicht belangrijke gegevens

Als instelling voel je je medeverantwoordelijk voor het welzijn van de student, ook in het buitenland. Om de student goed op weg te helpen en de veiligheid van studenten te garanderen kun je ze bijvoorbeeld een overzicht meegeven met belangrijke (contact)gegevens.

Adviseer je studenten altijd om zowel digitaal als op papier een lijst bij zich te dragen met belangrijke informatie. Het kan namelijk gebeuren dat zij hun identiteitspapieren kwijtraken, laptop of mobiele telefoon verliezen of zich in een gebied bevinden waar (tijdelijk) geen internet is. De volgende voorbeeldgegevens zijn niet uitputtend:

  • kopieën van officiële documenten, zoals het paspoort;
  • telefoonnummers van contactpersonen bij hogeronderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
  • bloedgroep en andere medische gegevens.

Handige websites en applicaties

Verschillende organisaties in Nederland houden zich bezig met het informeren en helpen van Nederlanders op het moment dat zij tijdens hun verblijf in het buitenland geconfronteerd worden met een calamiteit. Hieronder staat een overzicht met de belangrijkste betrokken organisaties en handige informatie en applicaties tijdens een verblijf in het buitenland.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
De website van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevat handige (basis)informatie indien zich een calamiteit voordoet in het buitenland, zoals ziekenhuisopname en overlijden.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-in-het-buitenland

24/7 BZ Reis app
Deze app biedt onder andere actuele reisadviezen en de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/vraag-en-antwoord/app-bz-reisadvies

Wijs op Reis App
De app bestaat uit drie onderdelen: de Wijs op Reis-informatie voor 203 landen, een wereldkaart waarmee je het gevaar meteen kunt aflezen en een nieuwsrubriek waarin je de nieuwsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt.

 www.2coolmonkeys.nl/portfolio-item/wijs-op-reis-app/

Noodgevallen in het buitenland
De website van de Rijksoverheid bevat algemene adviezen over hoe te handelen in het geval van bepaalde noodgevallen, zoals een ziekenhuisopname of arrestatie.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/noodgevallen-in-het-buitenland

SOS op reis (iPhone App)
De iPhone-applicatie SOS op reis geeft direct toegang tot alle relevante noodnummers, de eigen verzekeringsgegevens én de alarmnummers in ruim tweehonderd landen.

www.sosinternational.nl/consumenten/sos-nummers-op-reis

Landeninformatie

Wij hebben een website voor studenten die zich voorbereiden op een studie of stage in het buitenland. Daar zijn onder andere contactgegevens te vinden van ambassades en consulaten van veel verschillende landen.

www.wilweg.nl/landen

Laatste wijziging: 12-04-2018 13:04