Werken in het buitenland met een Nederlands diploma

Wil je met een Nederlands diploma in het buitenland werken? Dan moet je eerst controleren of je beroep in dat land beschermd is.

Een beschermd beroep wordt ook wel een gereglementeerd beroep genoemd. Dit betekent dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om het beroep uit te oefenen. Deze eisen zijn per land in een wet vastgelegd.

Per beroep is er een bevoegde autoriteit die controleert of je aan de eisen voldoet.

Hoe weet ik of een beroep beschermd is?

Voor landen binnen de Europese Unie of Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland, kijk je in de database van de Europese Commissie. Hier zie je of je beroep beschermd is in het land waar je naartoe gaat. 

Voor landen buiten de Europese Unie kun je contact opnemen met het NARIC-kantoor in het betreffende land. Zij kunnen je vertellen hoe je dit op kunt zoeken.

Mijn beroep is beschermd. Wat nu?

Neem contact op met de bevoegde autoriteit of ‘competent authority’ en vraag hoe je toestemming krijgt om het beroep in het land van je bestemming uit te oefenen.

Voor contactgegevens binnen de Europese Unie klik je op de naam van het beroep in de Europese database.

Blijf je binnen de EU, kijk dan of je in aanmerking komt voor de Europese Beroepskaart of een AC-verklaring

Mijn beroep is niet beschermd. Wat nu?

Je mag het beroep uitoefenen. Als je aan je werkgever informatie wilt geven over je Nederlandse diploma, kun je een diplomabeschrijving aanvragen.

Kijk voor meer informatie over diplomabeschrijvingen op de pagina Studeren in het buitenland met een Nederlands diploma.

Ondervind je problemen met de erkenning van je beroep binnen de EU?

Neem dan contact op met SOLVIT, het klachtenloket van de Europese Commissie.

Laatste wijziging: 15-05-2018 16:31