Wat staat er op deze pagina?
Terug naar boven

Zien wij jou op 20 maart bij de netwerkbijeenkomst van het netwerk Talen en Wereldburgerschap in Utrecht? Kom er achter hoe je burgerschapsonderwijs invulling kan geven met behulp van perspectiefgericht onderwijs, leer van de ervaringen van collega’s en sluit aan bij één van de werksessies over de leerlijn Engels, praktische invulling van meertaligheid in de klas of hoe een les te ontwerpen volgens de principes van perspectiefgericht onderwijs.

Programma

13.00 uur - Inloop met koffie en thee
13.30 uur - Welkom en plannen netwerk 2024
13.40 uur - Wereldburgerschapsbrillen – perspectiefgericht onderwijs

Prof. Fred Janssen (ICLON) laat zien hoe je onderwerpen of thema’s in je lessen vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen met behulp van 20 brillen (o.a. taalbril, rekenbril, levensbril, kunstbril). Dat wordt perspectiefgericht onderwijs genoemd.

Bij elke bril passen specifieke vragen waarmee leerlingen hun horizon verbreden. Dit daagt ze uit om vraagstukken breder en dieper te benaderen en daardoor ook tot innovatieve, interessante andere oplossingen te komen die ze anders niet hadden ontdekt. Zo leren leerlingen hun eigen interesses en drijfveren beter herkennen. Een mooie manier om je burgerschapsopdracht in te vullen!

14.30 uur - Pauze
14.45 uur - Werksessies (je kiest ter plekke 1 werksessie):

Meertaligheid
Samen met Elleke van Wijk (BS Merlin) kijk je naar praktische voorbeelden van het inzetten van moedertalen in je klas of op school. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën die je meteen in de klas kunt inzetten.

Wereldburgerschap
In vervolg op de presentatie van Fred Janssen ga je in de werksessie van Petra Zevenbergen van ICLON praktisch aan de slag met brillen als blikopeners en ontwerp je een eigen les.

Leerlijn Engels
Machteld van Moonen van SLO geeft in deze werksessie tools mee om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een leerlijn Engels die past bij jouw school.

Praktische informatie

Doelgroep
Leerkrachten, coördinatoren en directeuren werkzaam op een basisschool waar aandacht is voor wereldburgerschap, meertaligheid en/of Engels vanaf groep 1 wordt gegeven.

Kosten
Deelname is gratis.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in het Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht. Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht.

Aanmelden
Leden van het netwerk kunnen zich via onderstaande link voor de bijeenkomst aanmelden.

Meld je aan

Nog geen lid van het netwerk Talen en Wereldburgerschap? Stuur een mail naar po@nuffic.nl om je aan te melden.

Vragen
Voor vragen en/of opmerkingen kun je mailen naar po@nuffic.nl.