Terug naar boven

Volg in de maand van Talen en Wereldburgerschap kosteloos webinars over vroeg vreemdetalenonderwijs, meertaligheid en wereldburgerschap. Het programma is gevarieerd, er is voor ieder wat wils. Van 13 tot en met 30 maart staan experts uit het veld, leerkrachten en onze collega’s klaar om vele praktische tips en de nieuwste inzichten met jullie te delen. We kijken ernaar uit je online te verwelkomen!

Meld je aan

Programma

Volg tijdens de maand één of meerdere webinars:

  • Nuffic Connects: De wereld in je klas
    Maandag 13 maart, 15.30-17.00 uur

    Hoe ga je om met culturele diversiteit en meertaligheid in de klas? Experts uit het veld gaan hierover gesprek met meertaligheid- en wereldburgerschapsexpert Joana Duarte. Meer informatie.

  • Meertaligheid in simpele stappen
    Woensdag 15 maart, 15.30-16.30
    Hoe geef je meertaligheid een plek in het onderwijs? Welke stappen kun je zetten om alle talen te erkennen en waarderen? En hoe kun je leerlingen motiveren om hun talenkennis in te zetten bij het leren? Inge Jansen (curriculumontwikkelaar bij SLO) en Myrthe de Jong (intern begeleider bij De Kleine Dichter) laten zien hoe je hierover in gesprek gaat met je team.

  • Digitaal reizen door Europa via eTwinning
    Donderdag 16 maart, 15.30-16.30 uur
    Voor een internationale ervaring hoef je niet per se te reizen. Via eTwinning kun je contact leggen met collega leerkrachten door heel Europa en op een veilige manier met elkaar samenwerken. Ontdek tijdens dit webinar hoe andere basisscholen dit hebben aangepakt én hoe je zelf kunt starten met eTwinning. Een praktisch webinar door leerkracht en eTwinning ambassadeur: Ellen Verweij.

  • Primary CLIL
    Maandag 20 maart, 15.30-16.30 uur
    Primary CLIL gaat over integratie van taalonderwijs en vakinhoud. Voor leerlingen is CLIL heel motiverend als verdieping van het Engels onderwijs. We kijken hoe je goede CLIL-lessen kunt opbouwen en welke rol taal daarbij speelt. Hoe geef je een CLIL-lessenserie op basis van het vierfasenmodel en het 4Cs Framework? Voor leerkrachten die serieus werk willen maken van vvto Engels! Laat je inspireren door Roos Windels, docent Engels en adviseur vvto bij Hogeschool de Kempel.

  • Differentiatie tijdens de Engelse les
    Dinsdag 21 maart, 15.360-16.30
    De verschillen tussen leerlingen op het gebied van de Engelse taalvaardigheid zijn groot. Tijdens deze interactieve presentatie gaan we met elkaar in gesprek over differentiatie, de dilemma’s en welke praktische mogelijkheden er zijn. Dit webinar wordt gegeven door Myrna Feuerstake, directeur van EarlyBird.

  • Wereldburgerschap met SamSam
    Woensdag 22 maart, 15.30-16.30

    Dit webinar gaat in op de visie van onderwijsmethode SamSam op wereldburgerschap en het gebruik van lesmateriaal. Daarnaast worden praktische tips gedeeld over het bespreken van ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen in het klaslokaal door deze te koppelen aan burgerschapsdoelen. Het webinar wordt gegeven door Vera Bosch, onderwijsredacteur bij KidsWeek in de Klas & SamSam.

  • Starten met Engels vanaf groep 1
    Donderdag 23 maart, 15.30-16.30
    Overweeg je om te starten met Engels in groep 1 op jouw basisschool? Gun jezelf een dosis inspiratie en verbreed je kennis en vaardigheden over vroeg vreemdetalenonderwijs. In dit webinar krijg je praktische tips en tools die jou helpen bij het opstarten en invoeren van Engels van groep 1 t/m 8. Daarbij gaan we dieper in op de manieren waarop je de kwaliteit van het vroeg Engels kunt waarborgen met behulp van de landelijke standaard vvto. Laat je bijpraten door Yeelen de Jong, projectmedewerker primair onderwijs bij Nuffic.

  • Aan de slag met (Wereld)burgerschap
    Dinsdag 28 maart, 15.30-16.30
    Op zoek naar concrete handvatten om je wereldburgerschapsonderwijs vorm te geven voor groep 1 t/m 8? Caroline Verschoor-Plomp vertaalde haar onderzoek naar burgerschap in een praktische jaarcyclus. Laat je inspireren door een mooi uitgewerkte burgerschapskalender met lesmaterialen en activiteiten voor het hele team en ga morgen al aan de slag! Caroline is projectleider Burgerschapsonderwijs & Onderzoeker bij Stichting BOOR.

  • Met subsidieprogramma Erasmus+ door Europa
    Donderdag 30 maart, 15.30-16.30
    Samen met een groepje leerlingen naar een Zweedse school om te leren over klimaatverandering? Of met de collega's op bezoek in Ierland voor een Engelse taalcursus? Of zouden jullie graag willen samenwerken met een Spaanse school en willen leren van elkaars expertise? Dit zijn een aantal voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is voor het primair onderwijs met het subsidieprogramma van Erasmus+. Kimberly van Doorenmalen en Koen de Jonge van het NA Erasmus+ en twee basisschoolleerkrachten praten je bij.

Praktische informatie

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs.

Kosten

Het volgen van de webinars is kosteloos.

Locatie

Alle webinars vinden online plaats. De link om deel te nemen wordt vooraf per mail gestuurd.

Registratie

Registreer je online bij de Nuffic Portal en schrijf je kosteloos in voor één of meerdere webinars.

Vragen

Mail vragen of opmerkingen naar po@nuffic.nl.

Netwerk Talen en Wereldburgerschap

Tijdens de Maand van Talen en Wereldburgerschap wordt het nieuwe netwerk Talen en Wereldburgerschap gelanceerd. Wil je meer doen aan wereldburgerschap of Engels vanaf groep 1? Dan is dit netwerk wat voor jou! Deelname is kosteloos en je kunt meedoen aan fysieke netwerkbijeenkomsten en online themabijeenkomsten. We ontmoeten je graag bij de aftrap van het netwerk op woensdag 29 maart in Utrecht.