Eregast en keynotespeaker is Zijne Excellentie ambassadeur Heinz Walker-Nederkoorn. Hij houdt een voordracht met het thema: ‘Ein Blick auf die Schweiz.’ Aansluitend beantwoordt hij graag alle vragen over Zwitserland, de talen, de cultuur en de economie.

Vortrag: ein Blick auf die Schweiz
Die Schweiz im europäischen und globalen Umfeld

Die Schweiz und die Niederlande sind gleichgesinnte Länder. Die Schweiz liegt an der Quelle, die Niederlande an der Mündung des majestätischen und schönen Rheins. Beide Länder verbindet jenseits der gängigen Clichés von Käse und Kühen mehr als man denken mag. Dieser Vortrag hat zum Ziel, Gemeinsamkeiten und Unterschiede der beiden Länder aufzuzeigen sowie die Frage zu beantworten: Warum ist die Schweiz ein traditionelles, europäisches und kosmopolitisches Land?

Programma

 • 09:30 Ontvangst in het Huis van Europa
 • 10:00 Welkom
 • 10:10 Lezing Herr Botschafter Walker Nederkoorn
 • 10:40 Vraaggesprek Herr Botschafter Walker Nederkoorn
 • 11:10 Pauze
 • 11:30 Huis van Europa informatiepunt
 • 12:00 Korte wandeling naar Nuffic
 • 12:30 Lunchpauze Nuffic – ISS gebouw
 • 13:30 Korte gezamenlijke inleiding
 • 14:00 Hör- und Workshop
 • 15:30 Borrel

Workshops

 1. Lesmateriaal verzamelen: Waar vind je goed en leuk lesmateriaal voor de verschillende lesniveaus. Welk lesmateriaal is er, welke lesideeën zijn er en waar komen ze vandaan? Wat gebruik je al in de klas of heb je al wel eens uitgeprobeerd?
 2. Schweizerische Popmusik und Filme im Unterricht: Hörshop voll Tipps wie man Schüler von allen verschiedenen Stufen und Niveaus, in der Schweizerdeutsche Sprache und Popmusik bekannt machen kann.
 3. Lesmateriaal ontwikkelen: Op basis van de lezing of de opgedane kennis een lesidee bedenken en starten met de uitwerking.

NB Je geeft je workshopkeuze door nadat je je online hebt ingeschreven.

Praktische informatie

Doelgroep
Deze LinQ-inspiratiedag Zwitserland is voor docenten Duits. Mocht er vanuit de vakgroep Frans interesse zijn, dan is het noodzakelijk dat de docent de Duitse taal op niveau B2 beheerst.

Datum en locatie
8 juni van 9.30-16.30 uur. De dag start bij het Huis van Europa (Korte Vijverberg 5, Den Haag). Een klein stukje Brussel in Den Haag. Dit is de thuisbasis van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland.

Voor het middagprogramma verplaatsen we naar onze eigen thuisbasis bij Nuffic (Kortenaerkade 11, Den Haag). Het Nufficgebouw is een historisch pand in het centrum van Den Haag, met uitzicht op het koetshuis van Noordeinde.

We adviseren om met het openbaar vervoer naar De Haag te komen. Let op: neem een geldig legitimatiebewijs mee! Legitimeren voor toegang van het Huis van Europa is noodzakelijk.

Kosten
Gratis en exclusief voor LinQ-docenten.

Aanmelden
Je kunt je tot en met 30 mei aanmelden via de Nuffic portal.

Vragen
Voor vragen kun je mailen naar linq@nuffic.nl.