Als je school lid is van het Global Citizen Network en/of het netwerk tto mogen je leerlingen meedoen aan de Flash Fiction Challenge. We organiseren dit samen met Pauline van der Bilt. Leerlingen van alle niveaus worden aangemoedigd deel te nemen.

Wat doen de leerlingen?

Leerlingen schrijven een flash fiction verhaal gebaseerd op iets dat hun geïnspireerd heeft tijdens een schoolvak of -activiteit. Dat noemen we the spark. Ze schrijven geen samenvatting maar gebruiken the spark als een springplank naar andere ideeën of gedachtes. Hier maken ze een fictief kort verhaal van.

Elk ingezonden stuk bestaat uit 2 delen:

  1. The spark:
    een korte beschrijving van het ‘aha’-moment. Waarom kies je dit moment en hoe heb je het in een verhaal gegoten? Gebruik hiervoor maximaal 75 woorden. The spark mag ook in je moedertaal (bijvoorbeeld Nederlands of Papiamento) geschreven worden. Bij een spark in een andere taal moet de docent een vrije vertaling in het Engels of Nederlands erbij doen.
  2. The Flash Fiction:
    een fictief verhaal van maximaal 150 woorden.

Op de website van Pauline vind je mee informatie over de wedstrijd en hoe je dit kan gebruiken in je les. Inclusief filmpjes om aan je leerlingen te laten zien.

Jury en beoordeling

De jury beoordeelt beide onderdelen aan de hand van een vooraf gemaakte rubric. Bij de beoordeling let de jury niet perse op de taalvaardigheid, maar vooral op de creativiteit en originaliteit van het verhaal. De eerste jury bestaat uit studenten. Zij maken een lijst van 10 genomineerden per leerjaar. De tweede jury bestaat uit 3 leden. Die kiest per leerjaar een winnaar en runner-up. De verhalen worden verder anoniem (zonder naam, school of niveau) gejureerd.

Wat kunnen de leerlingen winnen?

De genomineerde leerlingen en hun docenten krijgen een uitnodiging voor de finale. Die is op vrijdag 21 april 2023. De locatie en het tijdstip van de finale zijn nog onder voorbehoud. Alle genomineerden ontvangen van de sponsor ABC Center een boekje waarin hun verhaal is afgedrukt. Tijdens de finale worden de runners-up en winnaars bekend gemaakt. Zij maken kans om boekenbonnen te winnen.

In 2023 hebben we een speciale prijs voor de twee winnaars uit de 1e en 2e klas. Zij sluiten aan bij een 4-urige schrijfworkshop op zaterdag 10 juni 2023. Deze wordt verzorgd door Jennifer Gryzenhout, docent bij the International Writers’ Collective.

Inschrijven

De inschrijving voor de Flash Fiction Challenge 2023 is gesloten. Deadline gemist, of vragen? Mail naar Joany Doornik, jdoornik@nuffic.nl.

Let op: wanneer je leerling de top 20 bereikt, neemt Nuffic contact op om gegevens van de leerling op te vragen.

Sponsors

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Joany Doornik, jdoornik@nuffic.nl.