Onze internationale skills groeien door de vele mogelijkheden die internationalisering biedt. We voeren het essentiële gesprek over de impact die internationalisering teweeg kan brengen op school. Wij gaan er voor dat iedere student internationaal competent het mbo verlaat!

Werk je op een mbo-school en wil je aan de slag met internationaliseringsactiviteiten? Of werk je al enige tijd voor het International Office en wil je met jouw team binnen jouw school een stap verder zetten met internationalisering? Kom dan naar deze conferentie!

Ben je een opleidingsdirecteur of een beleidsmedewerker die graag op beleidsmatig niveau aan de slag wil met internationalisering? Kom 2 november naar het Deltion College. Je kunt kiezen uit drie routes:

Route 1: Ready, set, go
Route 2: Spread the word
Route 3: Make a plan

De conferentie ‘Skills without borders: verrijk je internationaal’ is het mbo-event op het gebied van internationalisering en wordt georganiseerd door MBO Raad, SBB, Nuffic en het Nationaal Agentschap Erasmus+.

Programma

11.30 uur Inloop en registratie
12.30 uur Plenaire opening met lunch
14.15 uur Deelsessies routes ronde 1*
15.30 uur Deelsessies routes ronde 2*
16.30 uur Plenaire afsluiting
17.00 uur Borrel
18.00 uur Einde conferentie

*tijdens jouw aanmelding kies je eerst voor route 1, 2 of 3 en daarna kies je twee sessies.

Sessies route 1

Route 1: Ready, set...go!

Wil jij beginnen met internationalisering in de klas of daarbuiten? Neem dan deze route! Ga aan de slag met internationalisering op school, in de klas, in Nederland of buiten de Nederlandse landsgrenzen.

Voor wie is route 1?

Deze route is voor mbo-docenten die met internationalisering van start willen. Ook is route 1 geschikt voor startende Internationaal coördinatoren/ IBPV-coördinatoren van een mbo-school in Nederland.

Sessie 1: Aan de slag met internationalisering

De Nuffic-poster ‘Aan de slag met internationalisering’ staat tijdens deze interactieve sessie centraal. Je krijgt uitleg en gaat daarna direct in groepjes met twee onderwerpen aan de slag.

Sessie 2: Internationalisation at Home – vaardigheden opdoen in Nederland

Tijdens deze sessie ontdek je dat internationalisering zoveel meer is dan een buitenlandstage. Dit doen we met prachtige praktijkvoorbeelden van Internationalisation at home uit het onderwijsveld.

Sessie 3: Internationale competenties voor studenten: een introductie

Deze sessie gaat over het periodiek onderzoek naar leeropbrengsten van internationalisering. Wil je hier meer over weten? Volg dan deze sessie!

Sessie 4: eTwinning: praktijkvoorbeelden en lesideeën

Ben je benieuwd hoe een online uitwisseling via eTwinning eruit kan zien? Meld je dan aan voor deze sessie. Je krijgt naast informatie ook inspiratie door lesideeën.

Sessie 5: Partnerschappen in Erasmus+

Wil jij meer weten over partnerschappen in Erasmus+ om meer innovatie vanuit Europese subsidies mogelijk te maken? En ben je benieuwd wat Erasmus+ voor jouw school kan betekenen? Meld je dan aan voor deze sessie.

Sessie 6: Examineren in het buitenland

Hoe werkt examineren in het buitenland? En hoe zit het met vrijstellingen voor in het buitenland behaalde onderdelen van een opleiding? Leer er meer over tijdens deze sessie!

Sessie 7: Vakwedstrijden in het buitenland

De vakwedstrijden in het mbo bieden studenten de kans om hun talenten te laten zien. Hoe sta jij jouw studenten bij op weg naar een vakwedstrijd? En wil jij weten hoe je Erasmus+ kunt inzetten om dit mogelijk te maken? Meld je dan aan voor deze sessie.

Sessies route 2

Route 2: Spread the word!

Ben jij binnen jouw school al met internationaliseringsactiviteiten bezig, maar wil je dit een stap verder brengen? Hoe krijg je collega’s binnen jouw team meer ‘international-minded’? Waar loop jij tegen aan? Of heb je een prachtige oplossing die anderen kan inspireren? Kies dan route 2.

Voor wie is route 2?

Route 2 is voor internationaal coördinatoren en docenten op een mbo-school in Nederland die verbreding en verdieping van het thema internationalisering op hun school willen aanjagen. Ook is deze route geschikt voor teamleiders/domeinleiders.

Sessie 1: inclusief internationaliseren

Hoe zorg je ervoor dat iedere student de kans krijgt op een internationale ervaring? Tijdens de interactieve sessie brengen we onze ervaringen tot leven. Ben jij er bij?

Sessie 2: Internationale competenties: docentenprofessionalisering

Hoe kun je jouw student internationaal competent het mbo laten verlaten en wat doe jij als docent? Deze vragen staan centraal tijdens deze sessie.

Sessie 3: Zo maak je collega's enthousiast voor internationalisering

Hoe breng je het verhaal over internationalisering over de bühne? Hoe krijg je onderverdeelde aandacht voor internationalisering binnen jouw school? Tijdens deze sessie gaan we hiermee aan de slag.

Sessie 4: De kracht van netwerken

Netwerken zijn essentieel bij internationalisering in het mbo. Welke vormen van netwerken bestaan er? En hoe kun je in- en externe netwerken versterken? Daar gaat deze sessie over.

Sessie 5: Keuzedeel internationalisering vormgeven

Tijdens deze sessie maak je kennis met een inspirerend project in de Filipijnen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je het keuzedeel internationalisering kunt vormgeven.

Sessie 6: Edubadges

Hoe kun je ervaringen van studenten die zijn opgedaan in het buitenland erkennen? Het Albeda doet dit al en deelt haar ervaringen graag!

Sessie 7: De kracht van samenwerken met buurlanden

Werk jij toevallig in de grensregio en ben je benieuwd naar de meerwaarde van internationalisering in samenwerking met onze buurlanden? De resultaten van ons Grensregio-onderzoek geven jou een beeld van de mogelijkheden. Ook best practices mag je tijdens deze sessie verwachten. Ben jij er bij? Schrijf je dan in voor deze sessie in route 2.

Sessies route 3

Route 3: Make a plan!

Hoe zorg je voor strategische verankering van internationalisering binnen jouw school? Waar leg je het vast in beleid en hoe staat het vast in het curriculum van een opleiding? Wie heb je nodig en wat schrijf je dan concreet op en welke skills zijn dan essentieel om dit te realiseren?

Voor wie is route 3?

De sessies binnen route 3 zijn voor beleidsmedewerkers, HR-professionals, sectordirecteuren mbo en onderwijskundigen.

Sessie 1: Van burgerschap naar wereldburgerschap

Deze sessie gaat over hoe burgerschapslessen kunnen worden voorzien van een internationale context. Heb jij ambities om deze stap binnen jouw school te zetten? Volg dan deze sessie.

Sessie 2: Verankering internationalisering

Hoe kun je het onderwerp internationalisering opnemen in het curriculum van de opleidingen op jouw school? Daar gaat deze sessie over.

Sessie 3: De Werkagenda Mbo

Hoe vertaal je de inhoud van de Werkagenda Mbo naar strategie en uitvoering op jouw school? Hier gaan we met elkaar over in gesprek.

Sessie 4: Volwasseneducatie - Mogelijkheden binnen Erasmus+ voor het mbo en volwasseneducatie (LLO)

Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van Erasmus+. Leer hoe je internationale ervaringen kunt integreren in je curriculum en je studenten kunt voorbereiden op een wereld vol mogelijkheden. Raak geïnspireerd en ontdek hoe Erasmus+ het mbo en volwasseneneducatie kan verrijken en internationale kansen kan bieden.

Sessie 5: Docentprofessionalisering

Hoe kun je internationaliseringsbeleid van jouw school verbinden aan het HR-beleid? Laat je tijdens deze sessie verrassen en inspireren door best practices op dit gebied.

Sessie 6: Europese onderwijsontwikkelingen

Tijdens de sessie vergroten we jouw inzicht in Europese ontwikkelingen en beleidsaanbevelingen. En hoe kun je die inzichten vertalen naar de school waar jij werkt? Welke mogelijkheden zijn van belang om mee te nemen in beleid? Ontdek dit en meer door deze sessie te volgen.

Sessie 7: Internationalisering in schoolbeleid

Wil jij weten waar je internationalisering in beleidsplannen op kunt schrijven? En welke doelstellingen kies je en hoe stuur je op de gewenste output? Daar gaat deze sessie over.

Praktische informatie

Doelgroep

Het is een mbo-conferentie over internationalisering voor een brede doelgroep. De drie routes zijn in het bijzonder ontworpen voor mbo-docenten die willen starten met internationalisering in hun klas of juist meer ervaren mbo-docenten die juist verdieping zoeken op dit thema. Ook aan internationaal coördinatoren, beleidsmedewerkers, HR-professionals en sectorleiders/managers op een mbo-school is gedacht.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Locatie

De conferentie is bij Deltion College in Zwolle.

Aanmelden

Ben jij er bij? Meld je dan snel aan! Vol is vol.

Meld je aan