Conferentie Chinees over toekomstgericht onderwijs

Een dag vol inspirerende sprekers en workshops op de conferentie Chinees.
Stanislascollege
Westplantsoen 71, 2613 GK, Delft
Vrijdag 27 september 2019 09:30
tot vrijdag 27 september 2019 16:00
Stanislascollege
Westplantsoen 71, 2613 GK, Delft
Vrijdag 27 september 2019
van 09:30 tot 16:00

Programma

9.30 uur Inloop

10.00 uur Opening

10.15 uur Keynote speech Fred Sengers

11.00 uur Pauze

11.10 uur Workshops voor docenten en bijeenkomst voor schoolleiders

12.00 uur Lunch

13.00 uur Plenair middagprogramma

14.20 uur Pauze

14.30 uur Keynote speech Ties Dams

15.00 uur Enquête, prijsuitreiking en borrel

16.00 uur Einde

Workshops

Je kunt kiezen uit 3 workshops. Voor schoolleiders is er een aparte bijeenkomst.

Workshop 1: China door de lens van mode, politiek en censuur

Spreker

Elsbeth van Paridon, Temper Magazine en China under the radar

Voertaal

Nederlands

Beschrijving

Mode en politiek: wat hebben deze onderwerpen met elkaar te maken? Tijdens deze workshop komen de laatste ontwikkelingen op het gebied van mode, politiek en censuur in China aan bod.

Meer informatie

Temper Magazine

China under the radar

Workshop 2: Spreekvaardigheid beoordelen

Spreker

Lotte Becker, Wolfert Tweetalig

Voertaal

Nederlands

Beschrijving

Uitspraak, tonen, grammatica: In deze workshop nemen we het beoordelen van spreekvaardigheid onder de loep. We kijken naar verschillende toetsvragen en -antwoorden en bespreken zo met elkaar hoe je dit kunt beoordelen.

Workshop 3: China-quiz

Spreker

Frederiek van Lieshout, Nuffic

Voertaal

Nederlands

Beschrijving

Hoe breng je op een speelse wijze China-weetjes aan de orde? Speel mee met de China-quiz, doe inspiratie op en maak je eigen quizvragen. Na de conferentie delen we de China-quiz en de vragen die we tijdens deze workshop ontwikkelen.

Plenair middagprogramma

Het plenaire middagprogramma bestaat uit een presentatie en een workshop.

Presentatie: Resultaten China College Tour

Spreker

Alex Krijger, Krijger & Partners

Voertaal

Nederlands

Beschrijving

Hoe denken Nederlandse jongeren over China? Kans of bedreiging? Economisch en technologisch rolmodel of Big Brother? Krijger & partners organiseerde het afgelopen jaar een China College Tour voor studenten. Economische innovatie en politieke cultuur stonden hierbij centraal. De belangrijkste bevindingen van de China College Tour bieden verdieping over thema’s die betrekking hebben op China in het onderwijs in Nederland.

Meer informatie

Krijger and partners

Workshop: Nieuwsgierigheid prikkelen over China

Spreker

Ardi Bouwers, China Circle

Voertaal

Nederlands

Beschrijving

Kennis over China is natuurlijk niet alleen interessant voor leerlingen met Chinese taal en cultuur in hun pakket. Maar het is een kunst om die interesse te voeden. Hoe doe je dat? Wat zijn aantrekkelijke leermiddelen en opdrachten? En hoe zorg je ervoor dat geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer gebruikmaken van de kennis van docenten Chinees?

Zeker nu China onderwerp wordt van het eindexamen geschiedenis voor havo en vwo kun je dwarsverbanden leggen, die alle betrokken docenten kunnen inspireren.

In deze workshop ontwikkelen we ideeën voor China-projecten aan de hand van een aansprekend voorbeeld. En hij biedt waardevolle handvatten om thema’s als cultuur, economie, innovatie, politiek en geschiedenis in te zetten.

Meer informatie

China Circle

Keynote speakers

Fred Sengers

Wat weet u van China? De zin en onzin van Chinese taalles in het Nederlandse onderwijs

China heeft de afgelopen 40 jaar een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Het land is tegenwoordig de 2e economie ter wereld en speelt een steeds prominentere rol op het wereldtoneel.

Honderden miljoenen Chinese toeristen, studenten, ondernemers en werknemers zwermen uit over de wereld. Of we het nu willen of niet, we krijgen allemaal met de opkomst van China te maken. Toch is de kennis van dit fascinerende land bij velen nog beperkt.

Regelmatig komt spreker Fred Sengers op de radio en tv om het nieuws vanuit China te verklaren of te duiden. Daarnaast is hij blogger op zijn website Blogaap en schrijft hij columns, opiniestukken en achtergrondartikelen. Ook schreef hij het boek Reis door China in 48 dagen, over de 48 themadagen in China, zoals de dag van de corruptie en Singles day.

Sengers geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en hij is een gewaardeerde dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars.

Ties Dams

De spiegel van Marco Polo: over kennis en macht in de eeuw van China

Ties Dams is schrijver en strateeg. De nieuwe keizer, zijn biografie van China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping, is een bestseller. Zijn adviespraktijk Aleph ontwikkelt strategie voor politiek, overheid en het internationale bedrijfsleven. Hij studeerde politicologie, filosofie en economie in Utrecht, China en het Verenigd Koninkrijk.

Dams treedt regelmatig op als geopolitiek expert op radio en televisie, onder andere bij Buitenhof, en doceert grand strategy aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden werkte hij onder andere als beleidsadviseur bij het Ministerie van OCW. Hij werkt momenteel aan zijn 2e boek, over de geopolitiek van Brussel in de eeuw van Beijing.

In zijn keynote-speech bespreekt Dams de gevolgen van China’s opkomst tot wereldmacht voor Europa’s kennisstelsel. Hoe ziet China’s nieuwe wereldorde eruit? Volgens welke spelregels wordt het mondiale spel van de macht gespeeld? En welke rol spelen kennis, onderzoek en onderwijs hierin? Wat is de relatie tussen China’s beschavingsideaal en haar opmars tot hightech supermacht? En hoe dient Europa zich hiertoe te verhouden?

Dams betoogt dat de oude zijderoutes van Marco Polo en Koeblai Khan als nooit tevoren leven in deze nieuwe eeuw van China. Een dat stromen in data, kennis en talent allesbepalend blijken.

Kosten en inschrijven

Leden van het Netwerk Chinees: gratis

Andere deelnemers: € 50 inclusief btw

‘China moet een vaste plek in het curriculum krijgen’

26 september 2019
Als tweede economie van de wereld wordt China steeds belangrijker voor ons.

Eerste havo-leerlingen doen eindexamen Chinees

12 maart 2019
Deze week leggen voor het eerst 14 havo-leerlingen schriftelijk examen Chinees af. In totaal doen 196 leerlingen dit jaar eindexamen Chinees.

SSAT National Conference 2019 en schoolbezoek

4 december 2019 09:30 - 6 december 2019 15:00
International Convention Centre, Birmingham
Bezoek samen met collega’s uit heel Nederland de jaarlijkse nationale conferentie van de SSAT in Birmingham. Het thema is dit jaar ‘Deep Social Justice’, oftewel: gelijke kansen.