Zwols schoolproject wint Europese prijs

meer over:
Het eTwinning-project over de euromunt van het Carolus Clusius College in Zwolle won vandaag de Europese eTwinning-prijs.
eTwinning leerlingen ontwierpen zelf munten van klei

Euromunten: ze zitten in je portemonnee en je geeft ze misschien wel elke dag uit. Maar wat is nou het verhaal achter zo’n munt? Leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle ontdekten het tijdens hun eTwinning-project met leeftijdsgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Het project was zo’n succes, dat hun docenten vandaag de Europese eTwinning-prijs in ontvangst mochten nemen.

Ben Winkeler, docent op het Carolus Clusius College neemt namens Nederland de prijs in ontvangst. Zijn leerlingen uit de brugklas en tweede klas deden mee aan het eTwinning-project ‘the story of a 1€uro coin’. Aan de hand van de Europese munt hebben de leerlingen uit de verschillende landen meer geleerd van en over elkaars culturen.

Eigen ontwerp voor euromunt

Zo hebben de leerlingen gezamenlijk een onderzoek gedaan naar de hoogte van het zakgeld in verschillende landen en naar de historie van de munt. Ook keken ze naar welke nationale symbolen er op de munten staan en wat die betekenen. Verder maakten ze een alternatief ontwerp voor hun eigen munt, de andere landen konden op deze ontwerpen stemmen. Franse, Duitse en Griekse leerlingen kozen vooral voor het ontwerp met windmolens. Als afsluiting schreven de leerlingen verhalen over de reis die een euromuntstuk maakt door Europa door de ogen van het muntstuk zelf.

Ben Winkeler vindt het belangrijk dat zijn leerlingen meedoen aan dit soort projecten. “De euromunt verbindt ons in Europa” zegt Winkeler. “Maar dit project over de euromunt heeft scholen uit verschillende landen letterlijk samen gebracht, waardoor een mooie samenwerking is ontstaan.” Dat het project de Europese eTwinning-prijs in de wacht heeft gesleept is een bekroning op het harde werk van Winkeler en zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Volgend jaar gaan leerlingen uit de eerste klas verder met het maken van een nieuwe euromunt in klei.

eTwinning: internationaal samenwerken zonder te reizen

Via eTwinning vinden meer bijna 700.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.

Heeft Ben jou geïnspireerd? Ontdek de wereld van eTwinning tijdens één van onze webinars.

Nuffic op EfVET 2019

17 oktober 2019
Dit jaar is Nuffic aanwezig op de jaarlijkse EfVET-conferentie, hét Europese evenement voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering

10 september 2019
Met de klas een paar dagen naar Rome of Londen. Het zorgt voor onvergetelijke herinneringen. Leerlingen maken kennis met andere culturen, talen en eetgewoonten. Waarom is internationalisering zo belangrijk?

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.

Junior Speaking Contest 2020

15 april 2020 12:00 - 17:30
De Lieve Vrouw, Amersfoort
Meld je leerlingen aan voor de Junior Speaking Contest. Het thema van 2020 is 'My Future is Now'.