Zwols schoolproject wint Europese prijs

meer over:
Het eTwinning-project over de euromunt van het Carolus Clusius College in Zwolle won vandaag de Europese eTwinning-prijs.
eTwinning leerlingen ontwierpen zelf munten van klei

Euromunten: ze zitten in je portemonnee en je geeft ze misschien wel elke dag uit. Maar wat is nou het verhaal achter zo’n munt? Leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle ontdekten het tijdens hun eTwinning-project met leeftijdsgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Het project was zo’n succes, dat hun docenten vandaag de Europese eTwinning-prijs in ontvangst mochten nemen.

Ben Winkeler, docent op het Carolus Clusius College neemt namens Nederland de prijs in ontvangst. Zijn leerlingen uit de brugklas en tweede klas deden mee aan het eTwinning-project ‘the story of a 1€uro coin’. Aan de hand van de Europese munt hebben de leerlingen uit de verschillende landen meer geleerd van en over elkaars culturen.

Eigen ontwerp voor euromunt

Zo hebben de leerlingen gezamenlijk een onderzoek gedaan naar de hoogte van het zakgeld in verschillende landen en naar de historie van de munt. Ook keken ze naar welke nationale symbolen er op de munten staan en wat die betekenen. Verder maakten ze een alternatief ontwerp voor hun eigen munt, de andere landen konden op deze ontwerpen stemmen. Franse, Duitse en Griekse leerlingen kozen vooral voor het ontwerp met windmolens. Als afsluiting schreven de leerlingen verhalen over de reis die een euromuntstuk maakt door Europa door de ogen van het muntstuk zelf.

Ben Winkeler vindt het belangrijk dat zijn leerlingen meedoen aan dit soort projecten. “De euromunt verbindt ons in Europa” zegt Winkeler. “Maar dit project over de euromunt heeft scholen uit verschillende landen letterlijk samen gebracht, waardoor een mooie samenwerking is ontstaan.” Dat het project de Europese eTwinning-prijs in de wacht heeft gesleept is een bekroning op het harde werk van Winkeler en zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Volgend jaar gaan leerlingen uit de eerste klas verder met het maken van een nieuwe euromunt in klei.

eTwinning: internationaal samenwerken zonder te reizen

Via eTwinning vinden meer bijna 700.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.

Heeft Ben jou geïnspireerd? Ontdek de wereld van eTwinning tijdens één van onze webinars.

15 jaar eTwinning: een terugblik

13 januari 2020
‘Werken en praten met collega’s uit andere landen geeft altijd een kick’

Model schept duidelijkheid over internationalisering

9 januari 2020
Wat is de meerwaarde van internationale competenties?

eTwinning inspiratiemiddag

22 januari 2020 13:00 - 17:00
Social Impact Factory, Utrecht
eTwinning bestaat binnenkort 15 jaar. Dat gaan we vieren, met jou! Meld je nu gratis aan.

eTwinning seminar in Jordanië

21 april 2020 09:00 - 23 april 2020 18:00
Amman
Onderwijzers werkzaam in het po, vo of mbo, opgelet! Je hebt nu de kans om namens eTwinning Nederland mee te gaan naar een eTwinning-seminar in Jordanië.