Zwols schoolproject wint Europese prijs

Het eTwinning-project over de euromunt van het Carolus Clusius College in Zwolle won vandaag de Europese eTwinning-prijs.
eTwinning leerlingen ontwierpen zelf munten van klei

Euromunten: ze zitten in je portemonnee en je geeft ze misschien wel elke dag uit. Maar wat is nou het verhaal achter zo’n munt? Leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle ontdekten het tijdens hun eTwinning-project met leeftijdsgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Het project was zo’n succes, dat hun docenten vandaag de Europese eTwinning-prijs in ontvangst mochten nemen.

Ben Winkeler, docent op het Carolus Clusius College neemt namens Nederland de prijs in ontvangst. Zijn leerlingen uit de brugklas en tweede klas deden mee aan het eTwinning-project ‘the story of a 1€uro coin’. Aan de hand van de Europese munt hebben de leerlingen uit de verschillende landen meer geleerd van en over elkaars culturen.

Eigen ontwerp voor euromunt

Zo hebben de leerlingen gezamenlijk een onderzoek gedaan naar de hoogte van het zakgeld in verschillende landen en naar de historie van de munt. Ook keken ze naar welke nationale symbolen er op de munten staan en wat die betekenen. Verder maakten ze een alternatief ontwerp voor hun eigen munt, de andere landen konden op deze ontwerpen stemmen. Franse, Duitse en Griekse leerlingen kozen vooral voor het ontwerp met windmolens. Als afsluiting schreven de leerlingen verhalen over de reis die een euromuntstuk maakt door Europa door de ogen van het muntstuk zelf.

Ben Winkeler vindt het belangrijk dat zijn leerlingen meedoen aan dit soort projecten. “De euromunt verbindt ons in Europa” zegt Winkeler. “Maar dit project over de euromunt heeft scholen uit verschillende landen letterlijk samen gebracht, waardoor een mooie samenwerking is ontstaan.” Dat het project de Europese eTwinning-prijs in de wacht heeft gesleept is een bekroning op het harde werk van Winkeler en zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Volgend jaar gaan leerlingen uit de eerste klas verder met het maken van een nieuwe euromunt in klei.

eTwinning: internationaal samenwerken zonder te reizen

Via eTwinning vinden meer bijna 700.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.

Heeft Ben jou geïnspireerd? Ontdek de wereld van eTwinning tijdens één van onze webinars.

Ook dit jaar weer meer leerlingen voor examen Chinees

4 april 2020
Dit jaar leggen 232 leerlingen het eindexamen Chinees af, veel meer dan vorig jaar (196). Het vak is in tien jaar uitgegroeid tot de vijfde vreemde taal op het vwo.

Mbo-student weet weg naar buitenland beter te vinden

6 maart 2020
Steeds meer mbo-studenten doen tijdens hun studie ervaring op in het buitenland. 8% van de afgestudeerde mbo-studenten heeft een periode in het buitenland doorgebracht.

eTwinning-seminar in München

17 mei 2020 00:00 - 19 mei 2020 00:00
München
Dit seminar gaat NIET door vanwege het coronavirus, maar wordt verplaatst naar een later moment dit jaar. Houd deze agenda in de gaten voor de nieuwe datum.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Ede
Tijdens de 37e editie van de Landelijke Studiedag van Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.