Winnaars Junior Speaking Contest 2018 bekend

16 leerlingen uit de onderbouw van het tweetalig voortgezet onderwijs streden op 10 april 2018 voor de 15e keer om de titel wie de beste speech in het Engels kan voordragen.
Winnaars Junior Speaking Contest 2018

Winnaars van de Junior Speaking Contest 2018 zijn Allegressa Kidimbu van het Heerenlanden College uit Leerdam (tweede klas) en Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum, College Zuid, uit Enschede (derde klas). De publieksprijs ging naar Tim Stoelinga van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam.

Nuffic organiseert al sinds 2004 jaarlijks deze wedstrijd, waarbij leerlingen uit de tweede en derde klas het tegen elkaar opnemen. Er is een aparte competitie voor beide leerjaren. De leerlingen krijgen een thema, aan de hand waarvan zij een Engelse speech moeten geven van maximaal 4,5 minuten. Dit jaar namen 87 tweetalige scholen deel aan de wedstrijd.

Living my fantasy

In het Theater De Lieve Vrouw streden 16 leerlingen uit de tweede en derde klas van havo en vwo om de titel. Alle zestien hebben ze een Engelse speech bedacht binnen het thema ‘Living my fantasy’, die ze mochten voordragen voor publiek. Daarna kregen ze vragen van het question panel.

De jury heeft de finalisten beoordeeld op zowel de inhoud en originaliteit van hun speech, als de overtuigingskracht ervan. Dit jaar noemde de jury het niveau van de inzendingen “erg hoog”, en de inzendingen noemde ze “divers en interessant”. Daarnaast telde ook hun presentatie mee en de manier waarop de finalisten de vragen beantwoordden. Het publiek koos daarnaast haar favoriet uit alle deelnemers voor de Publieksprijs.

Regionale voorrondes

Voorafgaande aan de finale vonden de afgelopen maanden regionale rondes plaats op verschillende scholen verspreid in Nederland. De 16 finalisten kregen een workshop aangeboden om zich voor te bereiden op de finale.

Winnaar tweede klas

De winnaar dit jaar onder de tweedeklassers is Allegressa Kidimbu van het Heerenlanden College uit Leerdam. De titel van haar speech was ‘Legacy or Fantasy’. Haar wens is om een nalatenschap van liefde, geluk en inspiratie achter te laten en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Runner-up tweede klas

Runner-up bij de tweedejaars is Rosanne Botland van het OBC Bemmel. Haar speech “F.A.C.E” ging over de vraag of wereldvrede haalbaar is. Volgens haar wel, want die begint bij iedereen thuis.

Winnaar derde klas

De winnaar van de derdeklassers is Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum, College Zuid, uit Enschede. De titel van zijn speech ‘1977’, verwijst naar het jaar waarin de eerste Star Wars-film uitkwam. Hij vertelde vol passie hoe graag hij in een wereld zou willen leven met robots, aliens en ruimteschepen.

Runner-up derde klas

De runner-up uit het derde jaar is Quincy Janssen van het Marnix College in Ede. De titel van haar speech was ‘The why of fantasy’. Deze ging over de reden waarom iemand zou moeten fantaseren en dagdromen.

Publieksprijs

De publieksprijs was voor Tim Stoelinga van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Hij wist het publiek voor zich te winnen met zijn speech ‘Being a dragon’, waarin hij vertelde waarom iedereen een draak zou moeten willen zijn.

Internationale studenten willen in september starten met studie in Nederland

22 juli 2020
Internationals willen nog steeds graag naar Nederland komen voor een studie, liefst als gepland in september. Maar door het coronavirus zijn er nog steeds veel onzekerheden.

Internationale studenten onzeker over studie in Nederland

26 mei 2020
De belangstelling van buitenlandse studenten om in Nederland te studeren is ondanks de coronacrisis nog steeds groot, maar dat betekent niet automatisch dat ze zich zullen inschrijven.

Kick-off: Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

11 september 2020 14:00 - 11 september 2020 15:00
Online
Van 11 september tot 10 oktober 2020 vindt de maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs plaats. De maand wordt gestart met een kick-off.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Online
Tijdens het online Congres Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.