Winnaars eTwinningprijs 2017

Obs Stedeke, het Calvijn College Tholen en Terra Het Groene Lyceum hebben de eTwinning-prijzen 2017 gewonnen.

De prijzen voor het beste online uitwisselingsproject in het onderwijs, een bedrag van € 1.000, zijn op 4 oktober uitgereikt op het eTwinning-congres in Nijmegen.

De 3 winnende scholen brengen vakoverstijgend onderwijs op een innovatieve manier in de praktijk en ze laten de leerlingen samenwerken met scholieren uit een ander land, oordeelde de jury. Op de prijsuitreiking in Nijmegen waren ruim 150 leraren uit po, vo en mbo aanwezig.

Ieder jaar kunnen scholen die een eTwinning-project hebben afgerond meedingen naar een (geld)prijs voor het beste project. Vakoverstijgend werken, innovatieve samenwerking en wereldburgerschap waren dit jaar de belangrijkste criteria.

Internationaal vriendenboekje

Leraressen Adinda van Schaik en Annemarie Steenbergen van Obs Stedeke (Diepenheim) werkten in het project Story of my life samen met een school in Litouwen. De kleuters van groep 1/2 maakten een Engelstalig vriendenboekje met filmpjes, foto’s en tekeningen. Ze deden er een foto van hun huis en een tekening van typisch Nederlands of Litouws eten bij. Zo kregen de leerlingen een kijkje in het dagelijks leven van een leeftijdsgenoot in het buitenland.

De jury waardeert dit laagdrempelige project waarin wereldburgerschap op een creatieve manier is uitgewerkt, met duidelijke leerdoelen en bijpassende opdrachten. De kracht van dit project is de eenvoud en is daarmee een goed praktijkvoorbeeld voor andere scholen.

Aansprekend waterproject

De vmbo-2-leerlingen van Nelleke Krijger, docente Engels op het Calvijn College in Tholen, werkten samen met leerlingen uit Italië, Griekenland en Turkije in het project Alice in Waterland. Het thema Water is de rode draad in dit project. De leerlingen onderzochten mythes en economische en sportieve gevolgen van het wonen aan het water in hun eigen land. De uitkomsten deelden ze met elkaar via eTwinning.

De Zeeuwse docente is blij dat het project de blik van de leerlingen verruimt: “Leerlingen die eerst een beetje negatief naar een land keken, zeggen nu: ik zou er best op vakantie willen, want de kinderen daar zijn eigenlijk net zoals wij.” De jury prijst de grote variatie in opdrachten die de leerlingen moesten maken. Het eindresultaat, een gezamenlijk geschreven en geïllustreerd verhaal als e-book, ziet er fantastisch uit, aldus de jury.

Botanische tuin

Docent Markwin Jagt van Terra, Het Groene Lyceum in Emmen, heeft met zijn leerlingen (4e leerjaar) het project STEP uitgevoerd, dat staat voor Share, Test, Exchange, Practice. Samen met scholen in Frankrijk, Luxemburg, Polen en Duitsland ontwierpen de leerlingen een botanische tuin. De Nederlandse leerlingen maakten een insectenhotel en een lijst van bijvriendelijke planten. Anderen werkten aan loungestoelen of plantenbakken.

De jury vindt dat zij met eTwinning een bijzondere invulling aan hun samenwerking hebben gegeven omdat beroepsgerichte en theoretische vakken en vaardigheden werden gemixt. Ook de invulling van het avondprogramma met aandacht voor wereldburgerschap vindt de jury waardevol. Het hoogtepunt was het bezoek aan de school in Frankrijk waar de leerlingen de tuin samen hebben aangelegd in een leegstaand zwembad.

Aanmoedigingsprijs

De jury heeft het project Cooking 2017 Breda Valencia, uitgevoerd door Hans Braat van het Mencia de Mendoza Lyceum (Breda), een aanmoedigingsprijs toegekend: een eTwinning-studiereis naar Malta voor de docent. In dit project hebben de leerlingen filmpjes gemaakt van een typisch nationaal gerecht en dat gedeeld met de school in Spanje waard. De school en de leerlingen zijn erg enthousiast en hebben meer eTwinning-projecten in voorbereiding.

eTwinning-conferentie

De prijzen, een geldbedrag van € 1.000, zijn uitgereikt op de jaarlijkse eTwinning-conferentie op 4 oktober in Nijmegen, onderwijsstad van het jaar. De conferentie ‘Iedereen is van de wereld!’ is voor leraren in het primair, voortgezet en middelbaarberoepsonderwijs die hun leerlingen een internationale ervaring willen meegeven, ongeacht hun leeftijd, niveau of achtergrond, door online samen te werken via eTwinning.

Internationalisering op scholen nu ook interactief in beeld

11 februari 2019
Welke scholen in Nederland zijn bezig met internationalisering? Met één muisklik krijg je dat nu in beeld dankzij de nieuwe dashboards voor po en vo.

Prijzen voor digitale samenwerking Europese leerlingen

10 oktober 2018
Op 10 oktober reikten we prijzen uit aan de drie beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. In drie categorieën: primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

Laatste feedbackbijeenkomst Curriculum.nu

22 mei 2019 van 13:00 tot 15:30
Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht
Denk mee over wat jij in de toekomst gaat doen in de klas.