Illustratie met mensen in schoolomgeving

Gratis online modules en lesideeën: #inspiratie

meer over:
3 x online lesinspiratie
Marjolein Veen
4 minuten

Ben je door de coronacrisis op zoek naar online onderwijsinspiratie? Deze modules/e-learnings en lesideeën kun je gratis volgen op een moment dat het jou uitkomt.

1. Pagina's met tips voor lesgeven op afstand (po, vo)

We hebben voor het basisonderwijs een pagina gemaakt waar je tips en onlinelesmateriaal voor talenonderwijs, wereldburgerschap en meertaligheid kunt vinden. De pagina is recent aangevuld met nieuwe tips, zo kun je bij via EarlyBird een proefperiode aanvragen, met bijvoorbeeld lessen over 75 jaar bevrijding. Via Holmwood’s kun je zes maanden gratis gebruikmaken van de methode Neue Wege.

Bekijk de tips voor lesgeven op afstand in het basisonderwijs.

Ook voor het voortgezet onderwijs is er een pagina voor lesgeven op afstand met algemene tips en initiatieven en specifiek lesmateriaal voor moderne vreemde talen en wereldburgerschap.

Bekijk de tips voor lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs.

2. Webinars, online lesideeën, praktijkvoorbeelden eTwinning (po, vo, mbo)

Met eTwinning is het een kleine moeite om een internationaal tintje aan je lessen en projecten te geven. Je kunt met eTwinning online samenwerken met een schoolpartner in het buitenland. Dit Europese platform biedt een veilige omgeving om met de partner samen te werken, maakt het makkelijk om een project op te zetten en kennis te delen. Zo kunnen je leerlingen werken aan internationale vaardigheden zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Kijk hier voor een aantal video’s met inspirerende lesideeën en kijk daarnaast op onze website voor een aantal praktijkvoorbeelden uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Ook vinden er regelmatig webinars plaats.

3. Modules en e-learnings via Nuffic Academy (po, vo)

Daarnaast hebben we via onze Nuffic Academy een aantal online modules en e-learnings beschikbaar:

  • E-learning Wereldburgerschap met lesideeën (po)

Binnen de e-learning module Wereldburgerschap op onze Nuffic Academy kun je drie uitgewerkte lesideeën vinden. Dit zijn drie van de acht thema’s van de Canon voor Wereldburgerschap. Thema’s zijn Duurzaamheid, Diversiteit en Kinderrechten, opgedeeld naar onder-, midden- en bovenbouw primair onderwijs.

  • Module Starten met internationaliseren (po)

Om goed te kunnen functioneren in onze groeiende internationale en interculturele samenleving, is het belangrijk dat kinderen internationale vaardigheden opdoen. De module Starten met internationaliseren in het basisonderwijs is bedoeld voor leerkrachten die meer willen weten over internationalisering in het basisonderwijs. Nadat je deze module hebt gevolgd, weet je wat internationalisering is en welke activiteiten je hiervoor kunt inzetten.

  • Module LinQ - Landeskunde/Civilisation (vo)

Taaldocenten spelen een belangrijke rol in de vorming van leerlingen tot wereldburgers. De module LinQ - Landeskunde/Civilisation biedt docenten Duits en Frans praktische handvatten om een doorlopende leerlijn van kennis van land, cultuur en actualiteit te ontwikkelen. de module is bedoeld voor secties Frans en/of Duits op LinQ-scholen. Daarnaast is de module ook geschikt voor alle secties die gestructureerd (meer) aandacht aan kennis van land, cultuur en actualiteit willen geven.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Jongeren aan het woord (deel 2)

6 juli 2020
Hoe beïnvloedt de coronacrisis het wereldbeeld van leerlingen en studenten?

Wat zijn de gevolgen van corona voor internationalisering? Deel 5: Internationalisation at home

19 juni 2020
Internationale samenwerking is essentieel om de coronacrisis door te komen. Maar grootschalige verschuivingen in de internationalisering van het onderwijs lijken onvermijdelijk. Wij inventariseren wat hierover zoal geschreven wordt. Vandaag deel 5: internationalisation at home