Steeds meer mbo’ers naar buitenland

meer over:
Nederlandse mbo’ers gaan steeds vaker naar het buitenland. Van de lichting die in 2015 afstudeerde had 7% een buitenlandervaring op zak.

Daarmee zit Nederland boven het Europese streefcijfer van 6% in 2020. Dat blijkt uit een analyse van de nieuwste cijfers die Nuffic op 10 oktober heeft gepubliceerd.

Een tijdje over de grens studeren of stage lopen wordt steeds populairder. 5,7% van de lichting die in 2013 afstudeerde, had een buitenlandse studie-ervaring. In twee jaar tijd is dat gestegen naar 7%. De toename is vooral te danken aan stages. Die zijn meer in trek dan studieplekken.

Het merendeel van de studenten (52,6%) ging voor een periode van 3 tot 6 maanden naar het buitenland. Opvallend is de sterke vertegenwoordiging van vrouwelijke studenten: 62,8% van de mbo’ers die stage lopen in het buitenland is vrouw. Deze data en nog veel meer gegevens staan in de Statistieken mbo mobiliteit.

Statistieken mbo mobiliteit‌ (409.2 kB)

Interculturele ervaring voor elke mbo’er

Het gaat goed met de buitenlandervaring van Nederlandse mbo’ers, maar het werk is nog lang niet klaar, stelt Freddy Weima, directeur van Nuffic. “We willen dat élke mbo-student een internationale ervaring kan opdoen. 7% doet dat nu door naar het buitenland te gaan. 93% gaat niet, maar ook zij hebben straks interculturele en internationale vaardigheden nodig. Of ze nu in de zorg aan het bed staan van mensen met verschillende achtergronden of handel drijven met andere landen. “

“Je hoeft daarvoor niet altijd de grens over te gaan”, benadrukt Weima. “Internationale vaardigheden kun je ook opdoen in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld door stage te lopen bij een internationaal leerbedrijf in de regio, of door virtuele samenwerking met een school elders in de wereld.”

Groene sector loopt voorop

Studenten uit de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid gaan het vaakst naar het buitenland. In die sector deed in 2015 5,8% van alle ingeschreven studenten (eerste tot laatste leerjaar) een buitenlandse stage.

Joep Houterman, vicevoorzitter van Aeres, heeft daar wel een verklaring voor. “De sector waar de AOC’s voor opleiden is sterk geïnternationaliseerd. Nederland is na de VS de tweede exporteur van agrofood-producten. Veel bedrijven in het groene domein, ook uit het MKB, investeren in het buitenland. Daarom is een internationale oriëntatie voor het groene mbo en studenten normaal. AOC’s werken ook intensief samen op het thema internationalisering, met elkaar maar ook met het groene hbo en wo.”

Populairste bestemmingen

De populairste bestemmingen liggen bijna allemaal in Europa: Spanje, België, Duitsland, Engeland en Oostenrijk zijn favoriet. 82,2% van de buitenlandgangers blijft in Europa. Buiten Europa zijn vooral Curaçao, Suriname en de VS in trek.

Geïnteresseerd in de mobiliteitsdata van jouw mbo-instelling? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over mobiliteit in het mbo? Bekijk dan onze VET statistics.

‘Dit was geen schoolreisje’

16 september 2019
De studenten van drie Groningse scholen bouwden vijf jaar op rij aan een huiswerkverblijf in Roemenië. Nu dat klaar is, gaan ze in hetzelfde dorp tiny houses bouwen.

Op trainingskamp in de omgeving van Kazan

1 augustus 2019
Hoe bereid je je voor op een wereldkampioenschap voor beroepen? Door op trainingskamp te gaan, zoals dat in de topsport ook gebeurt. Dat is precies wat Sander Damsma van het Deltion College in Zwolle deed. Samen met zijn begeleider, expert Johan van Dijk, trainde hij in Rusland.

Contactseminar in Tunesië voor het Hoger Onderwijs

25 september 2019 09:00 - 27 september 2019 18:00
Contactseminar in Tunesië
Nationaal Agentschap Erasmus+ organiseert een contactseminar om de samenwerking tussen Nederlandse en Tunesische hoger onderwijsinstellingen te stimuleren.