Starten met tweetalig mbo

meer over:
Als je als mbo-school net begint met tweetalig onderwijs, dan sta je nog voor allerlei vragen. Hoe kun je dat het beste aanpakken?
Tweetalig MBO

Jeroen Rijks van het Horizon College staat op het punt om binnen zijn school met tweetalig onderwijs te starten. 'Ouwe rot in tweetalig onderwijs' Han Oomen van ROC West-Brabant geeft hem tips over hoe hij dit het beste kan aanpakken.

Best een uitdaging

Jeroen: ‘Volgend schooljaar starten we bij de horecaopleiding op onze vestiging in Purmerend met tweetalig onderwijs. Best een uitdaging. Welke delen van het curriculum bied je bijvoorbeeld in het Engels aan? En is het Engels van onze docenten wel goed genoeg om vanuit de vakinhoud tweetalig onderwijs te geven? Dit zijn vragen die mij bezighouden.’

Han: ‘Je hoeft niet alles van het curriculum tweetalig te maken. De standaard voor tweetalig onderwijs zegt dat je in ieder geval 50 procent van de begeleidende onderwijstijd tweetalig moet aanbieden. Het belangrijkste is dat je als school vanuit een visie op de internationalisering van onderwijs tot een uitgebalanceerd tweetalig curriculum komt. Het landelijk netwerk tweetalig onderwijs kan je hierbij ondersteunen. Dit netwerk verzorgt overigens ook trainingen via Nuffic Academy, zoals de training 'Starten met tweetalig mbo'.

Uitval onder studenten?

Jeroen: ‘Je hoort ook veel over uitval van studenten bij tweetalig onderwijs. Hoe zit dat bij jullie, Han?’

Han: ‘De uitval was bij ons in de eerste jaren inderdaad wat hoger dan anders, maar dat is nu weer helemaal bijgetrokken. Zorg ervoor dat je goede intakes houdt en een goede structuur en coaching biedt. Wees verder niet bang voor vallen en opstaan, zorg voor origineel Engelstalig materiaal en kijk goed naar voorbeelden uit de praktijk. Een belangrijke functie van het landelijke netwerk is ook het delen van goede voorbeelden. Op deze manier hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden.’

Jeroen Rijks is docent economische vakken, coördinator van niveau 4-opleidingen Horeca en coördinator internationale stages aan het Horizon College.

Han Oomen is docent Engels en Duits, taalcoördinator en courseleader International Business Studies. Daarnaast zit hij in de stuurgroep Tweetalig mbo van Nuffic en is hij docent aan de Associate degrees Academie.

Dit artikel verscheen eerder in de Mbo-krant.

Wereldklas-certificaat voor pabo Hogeschool Leiden

12 september 2019
Als enige Pabo in Nederland biedt de Hogeschool Leiden studenten de mogelijkheid het traject Wereldklas te volgen, als vast onderdeel van de reguliere lerarenopleiding voor het basisonderwijs.

‘Vaardigheden moeten centraal staan bij burgerschap en taal’

17 juni 2019
Wat gaat er veranderen voor het talenonderwijs en hoe gaat burgerschap er uitzien? Voor het laatst kan feedback worden gegeven op de voorstellen van curriculum.nu.

Netwerkdag tweetalig vmbo en mbo

3 oktober 2019 09:30 - 15:30
Het Schoter, Haarlem
Kom naar de netwerkdag voor tweetalig vmbo en mbo.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.