Starten met tweetalig mbo

meer over:
Als je als mbo-school net begint met tweetalig onderwijs, dan sta je nog voor allerlei vragen. Hoe kun je dat het beste aanpakken?
Tweetalig MBO

Jeroen Rijks van het Horizon College staat op het punt om binnen zijn school met tweetalig onderwijs te starten. 'Ouwe rot in tweetalig onderwijs' Han Oomen van ROC West-Brabant geeft hem tips over hoe hij dit het beste kan aanpakken.

Best een uitdaging

Jeroen: ‘Volgend schooljaar starten we bij de horecaopleiding op onze vestiging in Purmerend met tweetalig onderwijs. Best een uitdaging. Welke delen van het curriculum bied je bijvoorbeeld in het Engels aan? En is het Engels van onze docenten wel goed genoeg om vanuit de vakinhoud tweetalig onderwijs te geven? Dit zijn vragen die mij bezighouden.’

Han: ‘Je hoeft niet alles van het curriculum tweetalig te maken. De standaard voor tweetalig onderwijs zegt dat je in ieder geval 50 procent van de begeleidende onderwijstijd tweetalig moet aanbieden. Het belangrijkste is dat je als school vanuit een visie op de internationalisering van onderwijs tot een uitgebalanceerd tweetalig curriculum komt. Het landelijk netwerk tweetalig onderwijs kan je hierbij ondersteunen. Dit netwerk verzorgt overigens ook trainingen via Nuffic Academy, zoals de training 'Starten met tweetalig mbo'.

Uitval onder studenten?

Jeroen: ‘Je hoort ook veel over uitval van studenten bij tweetalig onderwijs. Hoe zit dat bij jullie, Han?’

Han: ‘De uitval was bij ons in de eerste jaren inderdaad wat hoger dan anders, maar dat is nu weer helemaal bijgetrokken. Zorg ervoor dat je goede intakes houdt en een goede structuur en coaching biedt. Wees verder niet bang voor vallen en opstaan, zorg voor origineel Engelstalig materiaal en kijk goed naar voorbeelden uit de praktijk. Een belangrijke functie van het landelijke netwerk is ook het delen van goede voorbeelden. Op deze manier hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden.’

Jeroen Rijks is docent economische vakken, coördinator van niveau 4-opleidingen Horeca en coördinator internationale stages aan het Horizon College.

Han Oomen is docent Engels en Duits, taalcoördinator en courseleader International Business Studies. Daarnaast zit hij in de stuurgroep Tweetalig mbo van Nuffic en is hij docent aan de Associate degrees Academie.

Dit artikel verscheen eerder in de Mbo-krant.

Engels in het basisonderwijs is op niveau

8 november 2019
Basisschoolleerlingen in ons land hebben het Engels al aardig onder de knie voordat ze naar het voorgezet onderwijs gaan. Twee derde van hen spreekt minimaal op beginnersniveau en meer dan een kwart van hen leest al Engels op B1-niveau.

Jongeren met geloof in eigen toekomst? 4 Tips

31 oktober 2019
Graham Moore, oprichter van Humanutopia, over hoe hij leerlingen helpt om hun leven te veranderen.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.

Inspiratiemiddag Engels

6 december 2019 12:00 - 6 december 2019 15:30
Aristo Utrecht, Utrecht
Hoe kun jij helpen om internationalisering binnen jouw opleiding op de kaart te zetten? Wij laten het je zien op onze inspiratiemiddag Engels. Meld je ook aan!