Multitaskende leerkracht

Slim subsidie aanvragen

Met deze 5 tips
meer over:
Het is slim om je als middelbare school te verbinden met andere scholen. Doe je dat in het kader van een School Exchange Partnership (Key Action 2), dan kun je subsidie aanvragen bij het Nationaal Agentschap Erasmus+. Hoe pak je dat slim aan?
2 minuten

1. Stel een duidelijk doel

Voor je begint is het belangrijk te bepalen wat je met het partnerschap wilt bewerkstelligen. Denk daarbij niet alleen aan de periode van de samenwerking, maar ook aan de afsluiting daarvan. Je wilt immers dat het partnerschap iets oplevert wat ook op de lange termijn beklijft. Bart Van den Elzen: “De vraag welke verandering je wilt realiseren komt pas aan het eind van het aanvraagformulier, maar eigenlijk is het de belangrijkste van allemaal. Hoe beter je erover na hebt gedacht, hoe sterker je voorstel en hoe meer kans je maakt.”

2. Zorg voor steun van je management

Een School Exchange Partnership vergt een goede projectcoördinatie, en daar is tijd voor nodig. Van den Elzen: “Al heb je nog zo’n prachtig plan, zonder faciliteiten kom je niet ver. Het is daarom heel belangrijk dat het management van de school achter het plan staat, zodat de uitvoerders voldoende uren en ondersteuning krijgen.”

3. Stel een European Development Plan op

Net als de Onderwijsraad vindt het Nationaal Agentschap het belangrijk dat de School Exchange Partnerships zijn ingebed in bestaande doelstellingen. Van den Elzen: “Als school ga je natuurlijk uit van je eigen schoolbeleid, maar het is verstandig om ook te kijken wat de Europese en nationale prioriteiten zijn. Een ideale aanvraag heeft oog voor alle drie.” Het European Development Plan (EDP) is een goed handvat om alle doelstellingen in kaart te brengen.

4. Vraag advies

Ben je al een eind op weg met je plan voor een School Exchange Partnership, maar zijn er toch nog wat punten waar je over twijfelt? Leg je opzet dan eens voor aan een adviseur van het Nationaal Agentschap. Via hen kun je een adviesgesprek aanvragen. Arkesteijn: “De adviseurs stellen vooral reflectievragen, die je helpen om je plan te structureren.” Ook kun je het Nationaal Agentschap altijd bellen met vragen.

5. Bekijk het webinar 'Hoe doe ik een succesvolle aanvraag voor een school exchange partnership?'

In dit webinar worden tips en adviezen gedeeld over hoe je een succesvolle aanvraag kunt schrijven voor een School Exchange Partnership. Alle onderdelen van het aanvraagformulier worden doorgenomen, zodat je bij elk onderdeel weet wat er van je verwacht wordt.

Bekijk het webinar.

Meer informatie?

Lees meer over de School Exchange Partnerships.

Of kijk hier als je meer wilt weten over andere subsidiemogelijkheden voor het primair- en voortgezet onderwijs.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Wereldklas-certificaat voor pabo Hogeschool Leiden

7 november 2019
Als enige Pabo in Nederland biedt de Hogeschool Leiden studenten de mogelijkheid het traject Wereldklas te volgen, als vast onderdeel van de reguliere lerarenopleiding voor het basisonderwijs.

Voor internationale ervaring hoef je niet per se naar het buitenland

9 september 2019
Internationale ervaring opdoen met de klas is een vast onderdeel op de meeste scholen. Dankzij eTwinning hoef je het klaslokaal helemaal niet uit om kennis te maken met andere culturen en talen.

Wereldonderwijs in de regio: internationalisering binnen en buiten het klaslokaal

20 november 2019 15:30 - 20 november 2019 18:00
Campus Winschoten, Winschoten
Deze regiobijeenkomst is voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs en mbo. We bespreken onder meer hoe scholen leerlingen en personeel internationaal competent kunnen maken.