Saxion wordt tweetalig in strijd tegen krimp

meer over:
Als er niets gebeurt, heeft Saxion over 10 jaar zo’n 10 % minder studenten en gaan er 300 voltijdbanen verloren. Daarom zet de hogeschool meer in op internationalisering.

Collegevoorzitter Anka Mulder ziet de demografische krimp in Oost-Nederland als een belangrijk risico voor Saxion Hogeschool, met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Vanaf volgend jaar zullen de studentenaantallen teruglopen, voorspelde ze gisteren tijdens haar nieuwjaarsspeech. Op termijn verdwijnen er daardoor naar schatting zo’n 300 voltijdbanen. “Dan praten we al snel over zo’n 400 collega’s.”

Intussen blijft de vraag naar afgestudeerden volgens Mulder onverminderd groot. In techniek, IT en de zorg dreigen er zelfs tekorten. “Ik denk niet dat het werkveld genoegen neemt met minder afgestudeerden. En afscheid nemen van 400 collega’s vind ik ook geen prettig idee.”

Tweetaligheid

De oplossing ligt volgens haar in eerste instantie in ‘onderscheidend onderwijs’ maar ook in internationalisering. “Het betekent dat we de juiste internationale studenten zullen moeten aantrekken en moeten zorgen dat een deel van hen hier blijft”, aldus Mulder.

De instelling zal daarom binnenkort overstappen op tweetaligheid. Roosterwijzigingen bijvoorbeeld zullen dan ook in het Engels worden doorgegeven. Het college heeft onlangs met de medezeggenschap afspraken gemaakt “over hoe we gefaseerd en op verstandige wijze overgaan naar tweetaligheid”, zei Mulder.

Blijfkans

Studenten die afstuderen in disciplines waarvoor op de arbeidsmarkt tekorten bestaan of worden verwacht, blijven relatief vaak in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Nuffic naar de blijfkans. Vooral veel internationale studenten met een technische achtergrond blijven na hun studie hier wonen. Ook afgestudeerden met een achtergrond in onderwijs, gezondheidszorg en natuur blijven verhoudingsgewijs vaak.

Het aantrekken en behouden van internationaal talent is ook steeds belangrijker voor de ontwikkeling van regio’s en gemeenten. Zeker in regio’s waar sprake is van een bevolkingskrimp, biedt dat kansen. Internationale studenten versterken de lokale kenniseconomie en ze zijn een belangrijke vestigingsfactor voor kennisintensieve bedrijven en organisaties, zo concludeerden de commissie Buijink en AWTI in 2017.

(HOP, Steffi Weber/Nuffic)