'Reisjes zijn heel leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden'

'Tto is pittiger, en daardoor heb ik altijd een stapje harder gelopen.' Katrischa Blok haalde dit voorjaar haar examen t-vmbo op het Maris College Houtrust in Den Haag.
Katrischa Blok

Ze haalde drie Anglia-diploma’s, met haar Engels zit ze op havo-niveau. Nu Katrischa verder gaat met havo, wil ze daar Engels op vwo-niveau afronden.

Mercy Ship

‘Toen ik in groep acht zat, wist ik al dat ik later op een Mercy Ship wil werken. Dat is een ziekenhuisschip waar de armste mensen in Afrika medische hulp krijgen. Ik had er een programma over gezien op televisie. Het was de vraag of ik naar de mavo of de havo kon, en mijn CITO-score viel tegen, maar hij was nét genoeg voor tweetalig vmbo. Dat trok me meteen: ik wist dat het me later op het Mercy Ship van pas zou komen als ik goed Engels zou spreken.

Tweetalig onderwijs

Tto is pittiger, en daardoor heb ik altijd een stapje harder gelopen. In de eerste paar jaar kregen we 70% van de lessen in het Engels. Biologie, gym, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde… In het begin was het heel eng om samen Engels te praten, ik was bang om fouten te maken. Maar we leerden allemaal dat dat er juist bij hoort, en op school was de sfeer heel goed: je kon altijd alles vragen wat je niet begreep.

We leerden niet alleen op school veel Engels, maar ook in het buitenland. In het eerste jaar zijn we naar Canterbury geweest, in het tweede jaar op uitwisseling naar Liverpool en in het derde jaar naar Perugia, in Italië. Liverpool was al bijzonder omdat we daar het zo duidelijk cultuurverschillen zagen: ze gaan daar bijvoorbeeld in uniform naar school. Maar Perugia was minstens zo leerzaam. Onze uitwisselingsklas kreeg nog maar net Engels, wij moesten heel erg ons best doen om uit te leggen wat we bedoelden. Dan leer je echt goed communiceren.

Havo-niveau

Nu, na vier jaar tijd, zit mijn Engels op het niveau van een havo-examenleerling. Als ik straks de havo heb gedaan, wil ik de opleiding tot anesthesistmedewerker doen. Daarbij ga je al na een half jaar werken in het ziekenhuis, op de OK. Ik denk dat ik daar veel profijt zal hebben van mijn Engels. Veel dokters komen uit het buitenland, en ook in het contact met patiënten lijkt het me handig. Je wilt toch graag goed kunnen uitleggen wat er gaat gebeuren.

Tto was de beste keuze die ik ooit gemaakt heb, ik heb er nooit spijt van gehad. Andere kinderen die nu een middelbare school moeten kiezen, zou ik het zeker aanraden. Tenminste, als ze goed zijn in taal en andere landen interessant vinden. Je moet wel een stukje harder willen lopen, want de reisjes naar het buitenland zijn heel leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden.’

Tien dagen lang taal centraal

18 maart 2019
Buurtaalonderwijs, francofonie, de Duitse taal en Engels in het basisonderwijs staan binnenkort centraal in allerlei activiteiten. Reden voor Nuffic om de taal10daagse uit te roepen.

Internationalisering in het onderwijs raakt op stoom

31 januari 2019
Het opdoen van een internationale ervaring in het onderwijs wordt steeds gebruikelijker, blijkt uit de nieuwe publicatie Internationalisering in Beeld.

Laatste feedbackbijeenkomst Curriculum.nu

22 mei 2019 van 13:00 tot 15:30
Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht
Denk mee over wat jij in de toekomst gaat doen in de klas.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 van 09:30 tot 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.