'Reisjes zijn heel leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden'

'Tto is pittiger, en daardoor heb ik altijd een stapje harder gelopen.' Katrischa Blok haalde dit voorjaar haar examen t-vmbo op het Maris College Houtrust in Den Haag.
Katrischa Blok

Ze haalde drie Anglia-diploma’s, met haar Engels zit ze op havo-niveau. Nu Katrischa verder gaat met havo, wil ze daar Engels op vwo-niveau afronden.

Mercy Ship

‘Toen ik in groep acht zat, wist ik al dat ik later op een Mercy Ship wil werken. Dat is een ziekenhuisschip waar de armste mensen in Afrika medische hulp krijgen. Ik had er een programma over gezien op televisie. Het was de vraag of ik naar de mavo of de havo kon, en mijn CITO-score viel tegen, maar hij was nét genoeg voor tweetalig vmbo. Dat trok me meteen: ik wist dat het me later op het Mercy Ship van pas zou komen als ik goed Engels zou spreken.

Tweetalig onderwijs

Tto is pittiger, en daardoor heb ik altijd een stapje harder gelopen. In de eerste paar jaar kregen we 70% van de lessen in het Engels. Biologie, gym, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde… In het begin was het heel eng om samen Engels te praten, ik was bang om fouten te maken. Maar we leerden allemaal dat dat er juist bij hoort, en op school was de sfeer heel goed: je kon altijd alles vragen wat je niet begreep.

We leerden niet alleen op school veel Engels, maar ook in het buitenland. In het eerste jaar zijn we naar Canterbury geweest, in het tweede jaar op uitwisseling naar Liverpool en in het derde jaar naar Perugia, in Italië. Liverpool was al bijzonder omdat we daar het zo duidelijk cultuurverschillen zagen: ze gaan daar bijvoorbeeld in uniform naar school. Maar Perugia was minstens zo leerzaam. Onze uitwisselingsklas kreeg nog maar net Engels, wij moesten heel erg ons best doen om uit te leggen wat we bedoelden. Dan leer je echt goed communiceren.

Havo-niveau

Nu, na vier jaar tijd, zit mijn Engels op het niveau van een havo-examenleerling. Als ik straks de havo heb gedaan, wil ik de opleiding tot anesthesistmedewerker doen. Daarbij ga je al na een half jaar werken in het ziekenhuis, op de OK. Ik denk dat ik daar veel profijt zal hebben van mijn Engels. Veel dokters komen uit het buitenland, en ook in het contact met patiënten lijkt het me handig. Je wilt toch graag goed kunnen uitleggen wat er gaat gebeuren.

Tto was de beste keuze die ik ooit gemaakt heb, ik heb er nooit spijt van gehad. Andere kinderen die nu een middelbare school moeten kiezen, zou ik het zeker aanraden. Tenminste, als ze goed zijn in taal en andere landen interessant vinden. Je moet wel een stukje harder willen lopen, want de reisjes naar het buitenland zijn heel leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden.’

Internationaal samenwerken op Deltion: ‘Dit zijn échte cultuurverschillen’

26 mei 2020
Een studie Internationale Handel & Commercie kan niet zonder internationale projecten. Met die overtuiging begonnen docenten Martin Reins en Šacira Ganić (Deltion College) eTwinning-projecten voor studenten uit Nederland, Kroatië en Roemenië.

Als eentaligheid tot het verleden behoort

30 januari 2020
Wat er misgaat als je meertaligheid benadert vanuit het oogpunt van de ‘eentaligen’ en hoe je het in de klas juist positief inzet.

Team Mathematics Challenge

16 juni 2020 10:00 - 15:30
Broklede, Breukelen
De Team Mathematics Challenge 2020 gaat vanwege de maatregelen rond het coronavirus NIET door.