Regelen buitenlandstudie gaat iets beter

meer over:
Voor een opleiding in het buitenland moet je veel regelen. Dat blijft zo, maar het wordt langzaamaan wat eenvoudiger. Dit blijkt uit een onderzoek van NWS.

Bijna 500 studenten vulden de enquête over administratieve barrières in. Van deze groep doet of deed 80% een bachelor, master of PhD in het buitenland. Een deel van de respondenten geeft aan veel informatie redelijk te kunnen vinden, schrijft Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), dat de belangen van deze studenten behartigt. Wel kost het vaak veel tijd en moeite om allerlei zaken uit te zoeken en te regelen.

Vooral de informatievoorziening over de zorgverzekering, uitschrijving bij de gemeente en beurzen laat te wensen over, vindt circa 40% van de respondenten. Bij hun zorgverzekeraar of gemeente konden zij meestal niet de benodigde informatie krijgen.

DUO en WilWeg

Daar staat tegenover dat twee derde de informatie van DUO over bijvoorbeeld het meenemen van een studielening voldoende of goed vindt. De mogelijkheid om bewijzen van inschrijving per e-mail te versturen is een verbetering, net als de DigiD-app.

“We weten dat informatievoorziening een belangrijke obstakel is voor een studie in het buitenland”, zegt Kasia Bruning, communicatieadviseur voor WilWeg dat studeren in het buitenland stimuleert. Ongeveer 40% van de respondenten weet WilWeg te vinden, dat onder meer de checklist ‘in 10 stappen naar het buitenland’ biedt. Die geeft echter niet op alle individuele vragen antwoord. NWS pleit voor een checklist met meer verwijzingen naar relevante instanties.

Ambassadeurs

Net als NWS ziet Nuffic het inzetten van ambassadeurs als een deel van de oplossing. Die kunnen uit eigen ervaring vertellen wat er allemaal komt kijken bij een volledige studie in het buitenland, en hoe je dat handig aanpakt. “Verzekeringen zijn een belangrijk onderdeel in de presentatie van onze ambassadeurs”, vertelt Bruning, “net als het uitschrijven bij de gemeente en geldzaken.”

Op de NWS-dag gisteren kwam ook naar voren dat er nog mogelijkheden zijn voor betere voorlichting via middelbare scholen. NWS en WilWeg willen daarom komend jaar meer inzetten op informatievoorziening aan het voortgezet onderwijs, zegt Bruning.

Regeerakkoord

NWS benadrukt dat het niet duidelijk is hoeveel studenten zich door obstakels als onvoldoende informatie hebben laten weerhouden van een studie in het buitenland. Want die hebben niet kunnen deelnemen aan dit onderzoek.

Volgens het regeerakkoord moet het voor Nederlandse studenten makkelijker worden om een opleiding in het buitenland te volgen. Maar in een interview met Transfer zei minister Van Engelshoven daar niet veel aan te kunnen doen, omdat zij er geen extra budget voor heeft.

Voor de zomer drong de Tweede Kamer bij de minister aan op flexibilisering van het collegegeldkrediet voor studenten in het buitenland, die vaak in een keer een flink bedrag moeten ophoesten. Van Engelshoven besloot echter dat niet te doen, omdat de kosten en risico’s te groot zijn.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Nederlandse student centraal in Week van de Internationale Student

11 november 2019
Van 16 tot en met 22 november vindt weer de Week van de Internationale Student plaats. Hogescholen, universiteiten en mbo-scholen door het hele land doen mee.

Reactie Nuffic op het interdepartementaal beleidsonderzoek internationalisering

9 september 2019
Nuffic is blij met de bevestiging van de grote waarde die het kabinet aan internationalisering toekent voor het onderwijs, wetenschap, samenleving, economie en arbeidsmarkt.