Pionieren met Duits in tweetalig mbo

meer over:
Een tweetalige mbo-opleiding is niet meer zo bijzonder. Tot nu toe was Engels altijd de tweede taal. Met een gedeeltelijk Duitse opleiding heeft het Deltion College een primeur.

Ruim 40 studenten begonnen vorige week aan de opleiding Optiek bij Deltion. Een meerderheid krijgt alleen les in het Nederlands. Voor de tweetalige variant hebben 14 studenten zich ingeschreven, vertelt opleidingsmanager Arnold Sterk. Hij is blij met dit aantal. “We hebben er in deze opstartfase wel wat ruchtbaarheid aan gegeven, maar nog niet veel.”

Niet sexy

Sterk verwacht nog enkele studenten te kunnen overhalen. “We moeten de voordelen duidelijk maken aan de anderen”, zegt hij, “want Duits is niet sexy. Jongeren pikken het niet zo snel op als Engels. Maar Duitsland is een belangrijke handelspartner. En onderzoek wijst uit dat je veel meer kans op een baan hebt als je de Duitse taal op een hoger niveau spreekt.”

Deltion is in Noord-Oost-Nederland de enige school met een opticien-opleiding. De keuze voor het Duits ligt daar daarom misschien meer voor de hand dan elders, legt Sterk uit. “Onze studenten komen uit een gebied dat zich uitstrekt van Winschoten tot aan Arnhem. Als je toch al in Delfzijl woont, of in Enschede, dan is de stap naar Duitsland niet zo groot.”

Dinsdag Duitse dag

De studenten van de tweetalige opleiding volgen de helft van de vakinhoudelijke lessen in het Nederlands. Dinsdag is hun ‘Duitse dag’. Dan leren ze bijvoorbeeld in die taal refractie-afwijkingen te berekenen, maar ook hoe onderdelen van een bril in het Duits heten. Of, zoals Sterk het samenvat: “Alles wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in een optiekzaak in Duitsland.” Daarnaast wordt er aan gewerkt dat de studenten aan het eind van de opleiding het Duits beheersen op B2-niveau.

Voor de praktijklessen is een native speaker aan het docententeam toegevoegd. Siegfried Dekker, een seniordocent met Duitse roots, neemt de theorielessen in het Duits voor zijn rekening. Dekker is erg belangrijk voor de tweetalige opleiding, benadrukt Sterk. “Dankzij zijn connecties zijn we goed op de hoogte van wat er in Duitsland gebeurt, en hebben we daar al veel stageplekken.”

Goethe-certificaat

Dekker was zo’n drie jaar bezig met de voorbereidingen. Het was wel een beetje pionieren, zegt Sterk, want de richtlijnen gaan uit van tweetalige opleidingen met Engels. Daar is vaak een internationaal erkend BTEC-diploma aan verbonden.

Optiek kiest hier niet voor. “BTEC is erg gericht op Engelstalige landen”, legt Sterk uit. Zijn studenten ontvangen het reguliere diploma voor opticien-ondernemer en een Goethe-certificaat ter erkenning van hun taalniveau. Dat sluit aan bij de wensen van het Duitse bedrijfsleven en de geldende Europese normen. “Ze doen niet onder voor Duitse afgestudeerden”, zegt Sterk, “daar zorgen we voor.”

Er schuilt een hele wereld achter taal

16 september 2019
Waarom leren we een vreemde taal? Zo kun je je beter redden in het buitenland en bij contact met internationale handelspartners. Maar taal is meer dan functioneel communiceren alleen. Daar zou in ons onderwijs meer aandacht voor moeten zijn, vindt Anna Kaal, docentopleider en onderzoeker aan de VU.

‘Vaardigheden moeten centraal staan bij burgerschap en taal’

17 juni 2019
Wat gaat er veranderen voor het talenonderwijs en hoe gaat burgerschap er uitzien? Voor het laatst kan feedback worden gegeven op de voorstellen van curriculum.nu.

LinQ-startbijeenkomst

19 september 2019 10:00 - 19 september 2019 15:30
Aristo, Utrecht
Ben je docent Frans of Duits en heb je je sectie ingeschreven voor het LinQ-netwerk? De startbijeenkomst is het begin van je 1e jaar als LinQ-school.