Online sfeerimpressie in trek bij internationale student

meer over:
Online open dagen en webinars zijn in opmars. Geïnteresseerden in het buitenland krijgen informatie van huidige studenten en kunnen de sfeer op de campus proeven.

Ook Nuffic maakt volop gebruik van online mogelijkheden. Zo organiseren we samen met universiteiten en hogescholen regelmatig webinars voor buitenlandse studenten die zich willen voorbereiden op hun komst naar Nederland.

Virtuele campustour

Speciaal voor studenten uit het buitenland organiseerde de Radboud Universiteit Nijmegen gisteren voor het eerst een virtuele open dag. Duizend studenten uit meer dan honderd landen hadden zich aangemeld voor een online bezoek aan de campus, meldt nieuwssite Vox. Ze konden tussen negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags live-presentaties bijwonen, virtueel de campus verkennen en chatten met studenten en medewerkers.

De Radboud is niet de eerste universiteit met een online open dag. In het buitenland is het fenomeen al langer bekend en in Nederland had Wageningen de primeur. Deze universiteit trekt van oudsher veel internationals en was steevast te vinden op beurzen in het buitenland om geïnteresseerden kennis te laten maken met de instelling, vertelt woordvoerder Simon Vink. “Je moet daar zijn, waar je doelgroep is.” En die is tegenwoordig online.

Direct contact met studenten

Sinds 2015 experimenteert de WUR daarom met online open dagen. Inmiddels zijn het er twee per jaar. “Onze ervaringen zijn ronduit positief”, zegt Vink. “Ze zijn niet alleen veel goedkoper dan een stand op een beurs, maar ook nog eens efficiënter. Geïnteresseerden komen in direct contact met huidige studenten en dat kon eerst niet.”

De online open dagen zijn populair. Van de huidige masterstudenten aan de WUR heeft één op de vijf er vooraf een bezocht. Het gemiddelde bezoekersaantal lag vorig jaar op zo’n 1700. Dat aantal lag ooit hoger – met een record van 2880 in maart 2017 – maar is afgenomen sinds de WUR in november 2017 haar online campus 24/7 heeft opengesteld. Bezoekers kunnen met vlogger Nany een kijkje nemen bij een praktijkcollege of zien hoe Alan uit Italië een studieadviseur interviewt.

Goed beeld

“Steeds meer instellingen organiseren net als Wageningen online open dagen”, vertelt Eduard Pupupin van Nuffic, dat de online open dagen actief promoot. De technische universiteiten zijn het verst en de hogescholen lopen nog wat achter. “De grote vraag is overal: hoe kunnen we aankomende studenten in het buitenland een goed beeld geven van waar ze straks terechtkomen?”

Een open dag is niet de enige optie. Universiteiten experimenteren er lustig op los. Zo is een virtuele campus - een digitale plattegrond, al dan niet aangevuld met informatietekstjes, 360-gradenvideo’s en filmpjes – inmiddels vrij gebruikelijk en kun je in Twente de campus verkennen met een geanimeerde drone.

Voorbereiden

Voor het directe contact, zoals live-chatsessies of Skype-interviews blijft een open dag het meest geschikt. Maar daar gaat dan ook veel meer werk aan vooraf. “Live uitzenden neemt veel tijd in beslag en moet interactief zijn om onze doelgroep te boeien”, schrijft de organisator van de Wageningse open dagen in een mail. “ Wij beginnen er tien tot veertien weken van tevoren mee.”

De intensieve voorbereiding lijkt vooralsnog het enige nadeel te zijn van de online open dagen. In het buitenland storten commerciële partijen zich dan ook al gretig op de online sfeerimpressiemarkt, weet Pupupin. Maar zover is het in Nederland nog niet.

(HOP, Steffi Weber / Nuffic)

Nederlandse student centraal in Week van de Internationale Student

11 november 2019
Van 16 tot en met 22 november vindt weer de Week van de Internationale Student plaats. Hogescholen, universiteiten en mbo-scholen door het hele land doen mee.

Reactie Nuffic op het interdepartementaal beleidsonderzoek internationalisering

9 september 2019
Nuffic is blij met de bevestiging van de grote waarde die het kabinet aan internationalisering toekent voor het onderwijs, wetenschap, samenleving, economie en arbeidsmarkt.