Niet alles meer ‘normaal’ na cursus in Los Angeles

meer over:
Internationalisering wordt ook steeds belangrijker in het mbo, blijkt uit Internationalisering in Beeld. Jessica Nijhuis vertelt hoe ze zichzelf beter leerde kennen in Los Angeles.
Jessica Nijhuis

Jessica Nijhuis studeerde vorig jaar af aan de mbo-opleiding Opticien Manager BBL op het Deltion College in Zwolle. Nu volgt ze de aanvullende opleiding tot contactlensspecialist. Ze ging een maand naar Los Angeles voor een cursus Engels.

Uitdaging

“Mijn vorige opleiding was niet echt een uitdaging voor me. Ik twijfelde of ik misschien van studie moest veranderen, maar toen bedacht ik me dat ik ook iets extra’s in de zomer kon gaan doen. Via Facebook kwam ik deze cursus tegen. Engels leren in Amerika, dat leek me wel wat.

Een uitdaging was het zeker. In het vliegtuig naar Los Angeles dacht ik ineens: waar ben ik aan begonnen? Ik had op het laatste moment een ander gastgezin toegewezen gekregen, met wie ik nog geen contact had gehad, dus dat was best spannend. Gelukkig kwam ik heel goed terecht; het klikte meteen.”

Mbo’ers steeds mobieler

  • Sinds 2013 stijgt het aantal mbo-studenten dat tijdens de opleiding meer dan twee weken in het buitenland is geweest. In 2016 was dat 7,6% van de afstudeerders.
  • Wel is dat sterk afhankelijk van het niveau en de sector van de opleiding.
  • De ambitie van minister van Engelshoven (OCW): 10% mobiel over 5 jaar.
  • Vormen van internationalisering in de eigen omgeving (eTwinning, internationale keuzedelen) verdienen ook aandacht om iedereen een internationale ervaring te geven.

Makkelijker contact

“Bij de cursus kende niemand elkaar, en daardoor legden we makkelijk contact: we waren er allemaal alleen. Elke dag spraken we af om na de les naar het strand te gaan of met de auto de omgeving te verkennen. Ik denk dat ik daardoor nu makkelijker contact leg, ook met Engelstalige klanten in de optiek waar ik werk.

Doordat ik in Los Angeles mensen uit veel verschillende landen heb leren kennen, kijk ik nu heel anders naar Nederlandse gewoonten. Ik zie niet meer alles als ‘normaal’, omdat ik nu heb gezien dat veel dingen in andere landen anders gaan. In Nederland eten we bijvoorbeeld veel groente en fruit; in Amerika zeggen ze al snel: ‘ach, gezond eten doen we morgen wel weer’.”

Alles zelf regelen

“Je leert jezelf echt op een andere manier kennen als je een poosje in je eentje in het buitenland bent. Ik was alleen, ik moest alles zelf regelen. Maar je krijgt ook wel weer hulp van mensen. De eerste dag werd ik naar school gebracht door mijn gastmoeder, en ze zei: je moet vanmiddag zelf maar naar huis komen. Dat lukte; na wat rondvragen op school wist ik welke bus ik moest nemen.

Mijn blik is nu meer op het buitenland gericht. Als ik klaar ben met deze opleiding, zou ik graag nog verder studeren in het buitenland of daar gaan werken, gewoon om te ontdekken wat er nog meer in de wereld is.”

Dit ervaringsverhaal en meer cijfers (ook over andere vormen van internationalisering) zijn terug te vinden in Internationalisering in Beeld

Nederlandse student centraal in Week van de Internationale Student

11 november 2019
Van 16 tot en met 22 november vindt weer de Week van de Internationale Student plaats. Hogescholen, universiteiten en mbo-scholen door het hele land doen mee.

Reactie Nuffic op het interdepartementaal beleidsonderzoek internationalisering

9 september 2019
Nuffic is blij met de bevestiging van de grote waarde die het kabinet aan internationalisering toekent voor het onderwijs, wetenschap, samenleving, economie en arbeidsmarkt.