Nederlandse universiteiten scoren goed in World University Rankings

Nagenoeg alle Nederlandse universiteiten horen bij de beste 200 universiteiten van de wereld. Dat blijkt uit de Times Higher Education World University Rankings.
tu delft foto flickr creatvie commons eelke.jpg

De World University Rankings, opgericht in 2004, is een van de drie belangrijkste ranglijsten voor universiteiten, studenten en overheden wereldwijd. De nieuwe editie werd vandaag bekendgemaakt. Net als vorig jaar voeren de Engelse universiteiten van Oxford en Cambridge de lijst aan, gevolgd op de 3e plaats door de Amerikaanse Stanford Universiteit.

TU Delft scoort het best

Op de 58e plaats is als eerste Nederlandse universiteit de TU Delft te vinden. Dat heeft de technische universiteit te danken aan de verbetering van het onderwijs en groeiende invloed van haar onderzoeken, aldus het onderzoek. Daarmee streefde de TU de Universiteit van Amsterdam dit jaar voorbij. De koploper van vorig jaar is nu de derde beste Nederlandse universiteit en te vinden op de 62e plek, na de WUR (plek 59). Leiden (68), Rotterdam (70), Utrecht (74) en Groningen (79) volgen vlak daarna.

Nijmegen (123), Maastricht (128), de VU (166), TU Eindhoven (167) en Universiteit Twente (184) vullen de lijst Nederlandse universiteiten aan in de top 200.

Internationalisering

Dankzij de internationale oriëntatie doen de Nederlandse universiteiten het goed in de wereldwijde ranglijsten. Internationalisering van personeel, studenten en onderzoek is een van de vijf thema’s waarop de universiteiten worden beoordeeld. “Het vermogen van een universiteit om studenten, promovendi en faculteiten van over de hele wereld aan te trekken, is de sleutel tot succes op het wereldtoneel”, aldus THE.

Daarnaast kijkt Times Higher Education bij de universiteiten ook naar de leeromgeving, het onderzoek, invloed en inkomsten uit industrie (kennisoverdracht).

Onderwijskwaliteit

Na Engeland en Duitsland heeft Nederland van alle Europese landen de meeste universiteiten in de top 200. Twaalf van de dertien universiteiten zijn daar te vinden. Dit jaar is de 15e editie van de gerenommeerde lijst van beste universiteiten van de wereld. Dit jaar bevat de lijst ruim 1250 onderwijsinstellingen uit 86 landen, een flinke groei ten opzichte van vorig jaar (1100 uit 81 landen).

De hele ranglijst bekijken? Kijk op de website van THE.