Openingsceremonie Vietnam

Nederlands-Vietnamese samenwerking op onderwijs in water

meer over:
Orange Knowledge Programme project moet leiden tot nieuwe generatie Vietnamese ingenieurs.
7 minuten
"Waterkennis is een belangrijk Nederlands exportproduct. Door deze samenwerking helpt de TU Delft Vietnam met het scholen van een nieuwe generatie waterprofessionals."

Op woensdag 10 april is in Hanoi, Vietnam het door Nuffic’s Orange Knowledge Programme gefinancierde samenwerkingsproject ‘Climate Proof Vietnam’ gelanceerd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) en haar Vietnamese collega viceminister Vo Tuan Nhan lieten gezamenlijk een onderwaterdrone te water, die door de Delftse startup Indymo is ontworpen voor het testen van waterkwaliteit. Het was de symbolische aftrap voor het onderwijsversterkingsproject dat de komende 3 jaar Vietnamese professionals gaat opleiden in waterbeheer.

‘Climate Proof Vietnam’ maakt onderdeel uit van het Orange Knowledge Programme. Bij het project zijn verder Nederlandse en Vietnamese publieke en private partners betrokken, zoals Deltares, Royal Haskoning DHV, VINWater, Rijkswaterstaat, World Water Net, Universiteit Utrecht en CDR International. Het Orange Knowledge Programma maakt internationale samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstellingen mogelijk voor het versterken van de capaciteit van onderwijssystemen in 53 lage- en middeninkomenslanden. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en sluit aan op het beleid ‘Investeren in perspectief’ van Minister Sigrid Kaag op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

“Vietnam is een geweldig land met twee prachtige delta’s. Die zorgen ook voor grote uitdagingen, vooral in het licht van klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen niet worden aangepakt zonder de juiste mensen."

Nieuwe generatie ingenieurs

In Vietnam, één van de 18 landen waar het programma institutionele samenwerkingsprojecten financiert, gaat TU Delft samen met de Universiteit Twente, Hanoi University of Natural Resources and the Environment en Thuy Loi University gezamenlijk een aantrekkelijk curriculum ontwikkelen voor de twee Vietnamese universiteiten.

Vietnam ziet niet alleen het aantal studenten dat kiest voor een studie op het gebied van water dalen, maar ook hun niveau. ‘Climate Proof Vietnam’ is er daarom op gericht om een aantrekkelijk curriculum op te zetten aan twee universiteiten zodat ze meer goede studenten aantrekken die beter aansluiten bij de wensen van de arbeidsmarkt. Met als doel om een nieuwe generatie ingenieurs op te leiden die goed zijn toegerust om hun land beter te beschermen tegen het water.

Kennis en expertise

“Vietnam is een geweldig land met twee prachtige delta’s: de Rode Rivierdelta en de Mekongdelta”, zegt projectdirecteur Marjan Kreijns van de TU Delft. “Maar deze delta’s zorgen ook voor grote uitdagingen, vooral in het licht van klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen niet worden aangepakt zonder de juiste mensen. De TU Delft heeft veel kennis en expertise in huis op het gebied van watermanagement die we graag delen met onze Vietnamese collega’s.” Minister Van Nieuwenhuizen: “Waterkennis is een belangrijk Nederlands exportproduct. Onze bedrijven, kennisinstellingen en innovatieve startups zijn overal ter wereld hierin actief. Door deze samenwerking helpt de TU Delft Vietnam met het scholen van een nieuwe generatie waterprofessionals.”

“Waterkennis is een belangrijk Nederlands exportproduct. Onze bedrijven, kennisinstellingen en innovatieve startups zijn overal ter wereld hierin actief."

Praktische insteek

Het is belangrijk dat de nieuwe lichting jonge Vietnamese ingenieurs meteen aan de slag kan. Daarom heeft het onderwijsprogramma tevens een praktische insteek. Zo komt er een fieldlab waar studenten kunnen oefenen en testen. Ook is er veel aandacht voor hightech toepassingen zoals drones. Het is namelijk ook noodzakelijk dat de nieuwe generatie waterprofessionals met nieuwe innovaties uit de voeten kan. De arbeidsmarkt vraagt hier immers om.

Verder komt er aandacht voor ondernemerschap en wordt de academische staf van de universiteiten geholpen bij het versterken van hun onderzoeksvaardigheden. Alle betrokken partners delen hun expertise op het gebied van bestuur, de financiering van nieuwe infrastructuur en zullen ook stageplaatsen aanbieden aan studenten.

Orange Knowledge Programme

Het Orange Knowledge Programme is een geïntegreerd programma dat bestaat uit institutionele samenwerkingsprojecten voor capaciteitsversterking van onderwijs- en kennisinstellingen, individuele beurzen, groepstrainingen en alumni activiteiten. Het richt zich op de prioriteitsthema’s van de Nederlandse overheid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking: water, voedselzekerheid, seksuele reproductieve rechten en gezondheid, en veiligheid en rechtsorde. Het vijfjarig ontwikkelingsprogramma is in 2017 gestart, heeft een budget van € 195 miljoen euro en wordt beheerd door Nuffic.

Nog meer nieuws over internationalisering in onderwijs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.